Skip to main content

Kultura picia kawy z różnych stron świata

| Artykuł sponsorowany | Różne

Kawa w Polsce coraz częściej staje się nie tylko sposobem na poranne pobudzenie, ale także swego rodzaju rytuałem. Podejście do kultury jej picia i parzenia różni się w zależności od kraju czy kontynentu. W Etiopii, gdzie rośnie sporo gatunków kaw, ceremonia parzenia potrafi trwać nawet kilka godzin. Szwedzi porę na kawę traktują niczym Anglicy „five o’clock”, a kawa z tygielka w Maroko to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Poznaj zwyczaje panujące poza granicami i poczuj się jak na egzotycznej wyprawie!

Etiopska ceremonia parzenia kawy

Ceremonia picia kawy w Etiopii to obowiązkowa część różnego rodzaju spotkań. Kawę mieli się, a następnie parzy w specjalnym czajniku. Przygotowany napar przelewa się do filiżanek cienkim strumieniem z wysokości kilkudziesięciu centymetrów. Zgodnie z tradycją ceremonii przewodniczy kobieta ubrana w tradycyjną szatę, a gości na kawę woła najmłodsze dziecko i podaje filiżanki zgodnie z płcią i wiekiem – pierwsza jest dla najstarszego mężczyzny. Zgodnie z tradycją zawsze przygotowuje się jedną więcej niż potrzeba. Kawę w Etiopii podaje się z cukrem, a w niektórych rejonach również z solą. Taki rytuał parzenia odprawia się trzy razy dziennie – rano (Abol), południu (Tona) oraz wieczorem (Baraka). Ceremonię uważa się to za przejaw gościnności, wyraz szacunku i przyjaźni.

Szwecja – obowiązkowe 15 minut

Szwecja jest jednym z największych konsumentów kawy na świecie. Ich fika, czyli przerwa na kawę ma dla obywateli duże znaczenie społeczne. To moment, w którym znajomi, rodzina czy przyjaciele porzucają swoje zajęcia, wspólnie siadają i w towarzystwie kawy oraz słodkości i przekąsek delektują się naparem. Co ciekawe, w wielu firmach fika jest formalną porą picia kawy, niezależną od przerw od pracy czy obiadu. To 15 minut, które ma służyć również integracji i wspólnej rozmowie. Do kawy najczęściej podaje się lokalne bułeczki cynamonowe. Fikę możesz przygotować również samodzielnie w domu – wystarczą dobrej jakości ziarna, które kupisz w sklepie https://coffeelove.pl/, ulubiony kubek lub filiżanka i dripper z papierowym filtrem. Szwedzi preferują kawę czarną, zazwyczaj parzoną metodą przelewową. Pamiętaj, by odpowiednio zmielić ziarna – najlepiej sprawdzi się młynek żarnowy ręczny lub automatyczny (https://coffeelove.pl/pl/c/Mlynki-automatyczne-do-kawy/71). Zalej kawę odpowiednią ilość wody, poczekaj, aż przesączy się przez filtr, weź cynamonkę i daj sobie chwilę na pełen relaks!

Kawa z tygielka w Maroko

Kawa w Maroko parzona jest w metalowym tygielku. W trakcie gotowania do zmielonych ziaren dodaje się orientalne przyprawy, najczęściej kardamon i cynamon. Gospodarz najpierw próbuje, czy przygotowany napar dobrze smakuje, a następnie lewą dłonią nalewa kawę do filiżanki, którą trzyma w prawej. Napar podaje się gościom do ręki, a na stole stawia się naczynie z wodą różaną lub z olejkiem z kwiatu pomarańczy, by można samemu dopasować smak do indywidualnych preferencji. Raczej nie dolewa się mleka.

Slow work to idea, która cieszy się coraz większą popularnością na rynku pracy. Wielu pracodawców uważa, że dzięki temu modelowi wykonywania obowiązków zawodowych można znacznie zwiększyć wydajność pracowników. Warto nieco bliżej przyjrzeć się głównym założeniom slow workingu - sprawdź, co musisz...
ASG staje się coraz bardziej popularnym sposobem na aktywne spędzanie czasu. Ale o co tak naprawdę chodzi w tej formie rozrywki? Czy to tylko zabawa dla miłośników militariów, czy może coś więcej? Przyjrzyjmy się bliżej temu fascynującemu zjawisku, które zyskuje na znaczeniu w całym kraju oraz po...
Chcesz, aby Twoja żywność była zawsze świeża, pełna wartości odżywczych i smaku? Kluczem do tego jest umiejętne przechowywanie w lodówce. Jak to zrobić, by jedzenie nie lądowało w koszu?
Dobór odpowiedniego opakowania do wysyłki może znacząco wpłynąć na bezpieczeństwo produktu oraz na to, jak zostanie on odebrany przez klienta.
Czy marzysz o tworzeniu własnej, unikalnej biżuterii? Sznurek makramowy to idealny materiał, aby to zrealizować.
Recepcja to wizytówka każdej firmy — miejsce, które jako pierwsze wita gości i klientów. Dlatego wybór odpowiednich mebli do tego pomieszczenia jest kluczowy. Warto zwrócić uwagę na estetykę — aby podkreślała prestiż marki, trwałość materiałów, które przetrwają codzienne użytkowanie oraz na właśc...
Czy zastanawiasz się, jak wyróżnić swoją firmę w oczach klientów? Jakie luksusowe prezenty firmowe mogą podkreślić Twoją dbałość o szczegóły i wyjątkowość oferty? Oto lista 10 ekskluzywnych upominków, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich klientach.