Dziś święcimy pokarmy
W Wielką Sobotę odbywa się święcenie potraw wielkanocnych.
Zwyczaj świecenie pokarmów znany jest od wieków w Polsce. W zależności od sytuacji geopolitycznej bywał nawet prawnie zakazany. Na stole wielkanocnym obok mięs i ciast stawia się koszyk ze święconką, a drobne różnice wynikają tylko z lokalnych tradycji. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem. Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta. Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. Popularne są również mazurki. (wikipedia.org).
Święcenie pokarmów odbędzie się dziś m.in. w świetlicy wiejskiej w Bogdanowie. Na zdalne święcenie pokarmów zdecydowała się Parafia św. Mikołaja w Maniewie: W trosce o Wasze zdrowie, chcąc uniknąć ryzyka zakażenia kogokolwiek z Was, tradycyjna święconka, podobnie jak w ubiegłym roku, nie odbędzie się z udziałem wiernych. Transmisja dostępna będzie na youtube oraz na facebook.com.