Przejdź do głównej treści

Poznaj tradycje kuchni polskiej

| tekst sponosowany | Różne

Tradycyjne polskie potrawy stanowią ponadczasową klasykę w wielu restauracjach. Pomimo coraz silniejszych wpływów innych kuchni i rosnącej popularności wywodzących się z nich dań, kuchnia polska cieszy się niezmiennym powodzeniem. Jakie dania należą do tradycyjnych polskich potraw i jakie czynniki miały wpływ na obecny kształt kuchni polskiej?

Tradycyjne potrawy kuchni polskiej – z czego jesteśmy znani na świecie?

Do najbardziej znanych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, o których możesz przeczytać na blogu restauracji Okrasa, należą dania mięsne. Często są to dość tłuste dania z mięsa wieprzowego. Większość obcokrajowców zapytana, co przychodzi im do głowy, gdy pomyślą o polskiej kuchni, wymienia kotlet schabowy lub golonkę. Z dań bezmięsnych najpopularniejsze w kuchni polskiej są pierogi z różnorodnymi farszami. Dla miłośników mięs znajdą się jednak również pierogi z nadzieniem mięsnym. Znane są także potrawy przygotowywane z przetworów i kiszonek, takie jak zupa ogórkowa, kapuśniak czy bigos, oraz surówki z kiszonej kapusty. Choć są to dania znane w dużej części Europy Środkowej i Wschodniej, często łączy się je właśnie z tradycją polską.

Wśród dań typowo polskich znajdziemy jednak zupę z kapusty kiszonej różniącą się od kapuśniaku zdecydowanie mniejszą ilością składników, nie dodaje się do niej bowiem żadnych innych warzyw ani grzybów. Zupą tą jest kwaśnica, zwana także kwaśnicą góralską. Przyrządza się ją z wyłącznie z kiszonej kapusty wraz z sokiem i mięsa, a podaje zwykle z chlebem lub z ziemniakami. Do innych tradycyjnych polskich zup zaliczymy żurek na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą, jedzony tradycyjnie w poranek wielkanocny, lecz dostępny i spożywany przez cały rok. Zupą, której każdy z nas spodziewa się przy okazji niedzielnego obiadu, jest rosół drobiowy z makaronem i marchewką.

Wpływy jakich innych kuchni widoczne są w tradycyjnych polskich potrawach?

Wśród tradycyjnych polskich potraw znajdziemy także wiele dań inspirowanych lub wprost zapożyczonych z kuchni innych narodów. Istnieje wiele dań, które są wspólne kuchni polskiej i kuchni innych narodów, szczególnie wywodzących się z Kresów Wschodnich. Tereny te bowiem przed drugą wojną światową były swoistym tyglem kulturowym, w którym mieszały się tradycje Polaków, Białorusinów, Ukraińców i Żydów. W naszej kulturze obecne są wciąż potrawy, które przejęliśmy z tradycji żydowskiej, takie jak chociażby ryba w galarecie, śledzie w każdej możliwej postaci czy zapiekanka ziemniaczana, przygotowywana na podstawie żydowskiego przepisu na kugel. Z kuchni ukraińskiej i białoruskiej zaadaptowaliśmy chociażby popularną bożonarodzeniową kutię czy pierogi, u nas nazywane ruskimi, na Ukrainie znane jako wareniki. Popularny jest także u nas barszcz ukraiński, gotowany na burakach z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, a często także między innymi fasoli. Z tradycji białoruskiej do kuchni polskiej przeszły cepeliny, znane również w pewnych regionach jako kartacze. Są to nieco większe odpowiedniki naszych rodzimych knedli czy pyz; przygotowuje się je z mączno-ziemniaczanego ciasta i mięsnego nadzienia. Znane są szczególnie we wschodniej Polsce, choć pojawiają się również na terenach tak zwanych Ziem Odzyskanych, przeniesione po drugiej wojnie światowej przez byłych mieszkańców terenów obecnej Białorusi. Również z Kresów Wschodnich wzięła się tradycja spożywania napoju otrzymanego w procesie fermentacji chleba z dodatkiem cukru i drożdży, czyli kwasu chlebowego. Choć dziś wytwarza się go fabrycznie, a nie samodzielnie, jak niegdyś, jest nadal bardzo popularnym napitkiem poprawiającym trawienie, a przez to spożywanym chętnie podczas posiłków.

Publikacja: insane.agency

Kubki to prezenty, które nigdy nie wychodzą z mody. Nie wymagają dużego budżetu, potrafią sprawić radość, zwłaszcza dobrze dobrane. Jednak kubki nie są uniwersalne – nie każdy pasuje na dowolną okazję, dlatego warto się zastanowić, zanim dokonamy zakupu. Poniżej krótka ściąga, jak dobierać kubki do…
System LOTO stanowi zespół procedur i urządzeń technicznych, mających na celu całkowite odizolowanie źródeł energii od maszyn lub urządzeń podczas ich konserwacji, napraw czy czyszczenia. Jego podstawowym założeniem jest uniemożliwienie przypadkowego uruchomienia maszyny lub uwolnienia energii, któ…
Kupno materaca to decyzja, która wpływa na kręgosłup, regenerację i samopoczucie przez lata. Chcesz wyspać się lepiej bez przepłacania i bez czekania tygodniami? Bezpośredni zakup u producenta daje przewagę, której nie zapewnia typowy sklep. W tym przewodniku pokazuję realne korzyści, konkretne lic…
W nocy z 25 na 26 października 2025 r. cofniemy zegarki z godziny 3:00 na 2:00. To właśnie dziś śpimy o godzinę dłużej, ale popołudnia znów staną się ciemniejsze. Polska – podobnie jak większość krajów Europy – wraca do tzw. czasu zimowego, zwanego też astronomicznym lub środkowoeuropejskim (CET).
Zieleń we wnętrzach biurowych to nie tylko modny akcent, ale przede wszystkim element poprawiający komfort pracy, estetykę przestrzeni i samopoczucie pracowników.
Lubisz odzież, która sprawdza się w każdych warunkach? Zastanawiasz się, dlaczego spodnie taktyczne cieszą się tak dużą popularnością nie tylko wśród pasjonatów militariów, ale także wśród osób aktywnych na co dzień? Jeśli chcesz dowiedzieć się, co je wyróżnia i dlaczego uchodzą za jedne z najbardz…
Organizacja wesela to nie tylko wielkie decyzje – sala, menu czy suknia. To też te mniejsze elementy, które sprawiają, że uroczystość zostaje w pamięci na długo. Jednym z nich może być… wata cukrowa. Choć brzmi to trochę nietypowo, coraz więcej par decyduje się na tę słodką atrakcję. I nie ma się c…