Poznaj tradycje kuchni polskiej

Tradycyjne polskie potrawy stanowią ponadczasową klasykę w wielu restauracjach. Pomimo coraz silniejszych wpływów innych kuchni i rosnącej popularności wywodzących się z nich dań, kuchnia polska cieszy się niezmiennym powodzeniem. Jakie dania należą do tradycyjnych polskich potraw i jakie czynniki miały wpływ na obecny kształt kuchni polskiej?
Tradycyjne potrawy kuchni polskiej – z czego jesteśmy znani na świecie?
Do najbardziej znanych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, o których możesz przeczytać na blogu restauracji Okrasa, należą dania mięsne. Często są to dość tłuste dania z mięsa wieprzowego. Większość obcokrajowców zapytana, co przychodzi im do głowy, gdy pomyślą o polskiej kuchni, wymienia kotlet schabowy lub golonkę. Z dań bezmięsnych najpopularniejsze w kuchni polskiej są pierogi z różnorodnymi farszami. Dla miłośników mięs znajdą się jednak również pierogi z nadzieniem mięsnym. Znane są także potrawy przygotowywane z przetworów i kiszonek, takie jak zupa ogórkowa, kapuśniak czy bigos, oraz surówki z kiszonej kapusty. Choć są to dania znane w dużej części Europy Środkowej i Wschodniej, często łączy się je właśnie z tradycją polską.
Wśród dań typowo polskich znajdziemy jednak zupę z kapusty kiszonej różniącą się od kapuśniaku zdecydowanie mniejszą ilością składników, nie dodaje się do niej bowiem żadnych innych warzyw ani grzybów. Zupą tą jest kwaśnica, zwana także kwaśnicą góralską. Przyrządza się ją z wyłącznie z kiszonej kapusty wraz z sokiem i mięsa, a podaje zwykle z chlebem lub z ziemniakami. Do innych tradycyjnych polskich zup zaliczymy żurek na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą, jedzony tradycyjnie w poranek wielkanocny, lecz dostępny i spożywany przez cały rok. Zupą, której każdy z nas spodziewa się przy okazji niedzielnego obiadu, jest rosół drobiowy z makaronem i marchewką.
Wpływy jakich innych kuchni widoczne są w tradycyjnych polskich potrawach?
Wśród tradycyjnych polskich potraw znajdziemy także wiele dań inspirowanych lub wprost zapożyczonych z kuchni innych narodów. Istnieje wiele dań, które są wspólne kuchni polskiej i kuchni innych narodów, szczególnie wywodzących się z Kresów Wschodnich. Tereny te bowiem przed drugą wojną światową były swoistym tyglem kulturowym, w którym mieszały się tradycje Polaków, Białorusinów, Ukraińców i Żydów. W naszej kulturze obecne są wciąż potrawy, które przejęliśmy z tradycji żydowskiej, takie jak chociażby ryba w galarecie, śledzie w każdej możliwej postaci czy zapiekanka ziemniaczana, przygotowywana na podstawie żydowskiego przepisu na kugel. Z kuchni ukraińskiej i białoruskiej zaadaptowaliśmy chociażby popularną bożonarodzeniową kutię czy pierogi, u nas nazywane ruskimi, na Ukrainie znane jako wareniki. Popularny jest także u nas barszcz ukraiński, gotowany na burakach z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, a często także między innymi fasoli. Z tradycji białoruskiej do kuchni polskiej przeszły cepeliny, znane również w pewnych regionach jako kartacze. Są to nieco większe odpowiedniki naszych rodzimych knedli czy pyz; przygotowuje się je z mączno-ziemniaczanego ciasta i mięsnego nadzienia. Znane są szczególnie we wschodniej Polsce, choć pojawiają się również na terenach tak zwanych Ziem Odzyskanych, przeniesione po drugiej wojnie światowej przez byłych mieszkańców terenów obecnej Białorusi. Również z Kresów Wschodnich wzięła się tradycja spożywania napoju otrzymanego w procesie fermentacji chleba z dodatkiem cukru i drożdży, czyli kwasu chlebowego. Choć dziś wytwarza się go fabrycznie, a nie samodzielnie, jak niegdyś, jest nadal bardzo popularnym napitkiem poprawiającym trawienie, a przez to spożywanym chętnie podczas posiłków.
Publikacja: insane.agency