3 przepisy na smakowite zupy-krem

Zupy to niezbędny element menu każdego Polaka. W ciągu wieków w rodzimej tradycji kulinarnej zapisały się takie smakołyki jak rosół z kury, zupa szczawiowa z jajkiem oraz zupa grzybowa serwowana z chlebem. Ostatnio jednak zdecydowanie popularniejsze są zupy w formie kremów, które dzięki większej zawartości warzyw są skarbnicą cennego błonnika pokarmowego oraz wzmacniających organizm witamin i minerałów. Myślisz o przygotowaniu jednej z nich na niedzielny obiad? Poznaj nasze 3 niezawodne przepisy na fantastyczne zupy-krem!
Zupa-krem z buraków
Uwielbiasz barszcz ukraiński, ale na co dzień nie masz czasu na gotowanie tego buraczanego przysmaku? Zupa-krem z buraków będzie równie zdrowym, ale nieco mniej wymagającym odpowiednikiem fioletowego przysmaku. Co potrzebujesz do jej przyrządzenia? Oprócz wszystkich niezbędnych warzyw do bulionu, czyli selera, marchewek, pietruszki, pora, potrzebne będą 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, duża cebula i 4 buraki. Wyjątkowo lubisz te ostatnie? Zawsze możesz dodać ich więcej! Burak to cenne źródło żelaza (ich jedzenie jest szczególnie zalecane chorującym na anemię), kwasu foliowego oraz betaniny – przeciwutleniacza zwalczającego odpowiedzialne za rozwój choroby nowotworowej wolne rodniki. Od czego zacząć? Najpierw trzeba ugotować bulion (bez ziemniaków) wraz z pokrojonymi w ćwiartki burakami. Gdy warzywa zmiękną, najlepiej dodać ziemniaki i gotować całość do momentu, gdy będą odpowiednio miękkie. Zupę należy uzupełnić o ulubione przyprawy i zmiksować na gładką masę. Najlepiej smakuje podana z odrobiną śmietany.
Zupa-krem z przetartych pomidorów
Zupa-krem z przetartych pomidorów to charakterystyczny punkt menu wszystkich dobrych włoskich restauracji, takich jak http://www.estella.pl. Na czym polega jej fenomen? Przede wszystkim na rewelacyjnym połączeniu smaku pomidorów z intensywną bazylią. Tzw. toskańską zupę z pomidorów można także spróbować przyrządzić we własnym domu. Potrzebne będzie co najmniej 1,5 l bulionu oraz 2 puszki pomidorów bez skóry oraz koncentrat (można zastąpić go odrobiną passaty). Do smaku przydadzą się jeszcze ząbki czosnku (co najmniej pięć), bazylia (najlepsza będzie ta świeżo posiekana) oraz cebula i sól, pieprz. Schemat jest podobny jak w przypadku kremu z buraków – po ugotowaniu bulionu należy dodać do niego koncentrat, pomidory oraz bazylię i jeszcze pogotować przez 10-15 minut. Całość po zblendowaniu można podawać z grzankami.
Zupa-krem z dyni
Większość Polaków kojarzy dynię przede wszystkim jako jesienną ozdobę. Mało kto wie, że te prawidłowo wyhodowane z powodzeniem można spotkać jeszcze na straganach zimą oraz wykorzystać do kilku naprawdę smakowitych dań, m.in. dżemów, ciast oraz warzywnych potrawek. Bez problemu pomarańczowy składnik sprawdzi się też w zupie. Do drobiowego bulionu trzeba dodać odrobinę oliwy z oliwek, czosnek oraz śmietanę (tę 18-procentową) i oczywiście dynię. Jaki gatunek będzie najlepszy? Sprawdzi się popularna dynia hokkaido, ale smak będzie ciekawszy, gdy uda się zdobyć dynię lekko słodką, np. Muscat de Provence, Lunga di Napoli lub dynię piżmową. Im więcej królowej jesieni w bulionie, tym gęściejszy krem!