Przejdź do głównej treści

Cofnięcie zezwolenia na sprzedaż alkoholu. Za co grozi?

| tekst sponosowany | Różne

kieliszek

 

Prowadząc pub, restaurację czy sklep spożywczy lub monopolowy, musimy mieć koncesję na sprzedaż alkoholu – w przeciwnym wypadku sprzedaż jest nielegalna, a to wiąże się z karą finansową (ponad 700 000 zł) lub skonfiskowaniem towaru.

Tego rodzaju pozwolenie jest wydawane przez wójta gminy, burmistrza lub prezydenta miasta, a warunki otrzymania go opisuje Ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z 1982 roku. Koncesja jest przyznawana na określony czas (2 lub 4 lata), jednak w niektórych przypadkach zezwolenie może zostać cofnięte przed upływem terminu ważności.

Jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż alkoholu?

Jeżeli chcemy ubiegać się o koncesję na sprzedaż alkoholu, musimy przede wszystkim spełnić określone warunki i złożyć podanie w urzędzie miasta (lub urzędzie gminy). W podaniu powinny znaleźć się takie informacje, jak: rodzaj zezwolenia, które chcemy otrzymać, nazwa i adres siedziby firmy, numer w ewidencji działalności gospodarczej lub w Krajowym Rejestrze Sądowym, przedmiot działalności oraz adresy punktu sprzedaży i punktu magazynowania alkoholu na sprzedaż. Poza tym do wniosku dołączamy komplet dokumentów:

  • odpis z KRS lub CEIDG,

  • potwierdzenie prawa własności lokalu (lub kopię umowy najmu czy dzierżawy),

  • zgodę administratora budynku,

  • pozytywną decyzję inspektora sanitarnego.

Oprócz tego wnosimy odpowiednią opłatę za wydanie koncesji – kwota jest uzależniona od tego, jaki alkohol zamierzamy sprzedawać:

  1. Alkohol o mocy poniżej 4,5% oraz piwo – 525 zł

  2. Alkohol o mocy od 4,5% do 18% (z wyjątkiem piwa) – 525 zł

  3. Alkohol o mocy powyżej 18% - 2 100 zł

Jako że w sklepach czy pubach zazwyczaj sprzedaje się zarówno piwo, jak też wysokoprocentowe trunki, potrzebujemy wszystkich 3 typów koncesji – zatem za każdą z nich wnosimy oddzielną opłatę. W kolejnych latach opłata jest zależna od wysokości dochodów ze sprzedaży poszczególnych rodzajów alkoholu w roku poprzednim.

Kiedy możemy utracić koncesję?

Koncesja na sprzedaż alkoholu wiąże się ze spełnianiem określonych warunków – nieprzestrzeganie ich może skutkować odebraniem przedsiębiorcy takiego pozwolenia. Do najczęstszych przyczyn utraty koncesji należą:

  • sprzedaż alkoholu osobom nieletnim lub nietrzeźwym;

  • sprzedaż alkoholu pod zastaw (tudzież „na zeszyt”);

  • brak reakcji na zajścia mające miejsce w pobliżu punktu sprzedaży, które naruszają porządek publiczny (np. bójki, zakłócanie ciszy nocnej, awantury);

  • pozyskiwanie alkoholu z nielegalnych źródeł, np. od dostawców, którzy sami nie posiadają koncesji;

  • podawanie fałszywych danych dotyczących dochodów ze sprzedaży alkoholu (wysokość tych dochodów ma wpływ na wysokość rocznej opłaty za koncesję).

Jak zabezpieczyć się przed utratą koncesji?

Oprócz wywieszania tabliczek w stylu „Osobom poniżej 18 roku życia nie sprzedajemy alkoholu” lub „Spożywanie alkoholu na terenie sklepu jest wzbronione”, powinniśmy także zadbać o to, aby tego typu zasady były faktycznie przestrzegane. Kluczową kwestią jest też nawiązanie współpracy ze sprawdzonymi, pewnymi dostawcami, np. Eurocash Alkohole – jedną z najczęściej wybieranych tego typu hurtowni w Polsce. Informacje na temat warunków współpracy z dostawcą znajdziemy na stronie internetowej http://alkohole.eurocash.pl/, gdzie możemy zarówno zapoznać się z ofertą, jak też nawiązać kontakt z przedstawicielem handlowym.



Choć rzadko pojawia się na językach smakoszy i nie wywołuje tyle emocji co superfoods czy modne diety, błonnik to bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników codziennego odżywiania.
Firmy, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji i budować spójny wizerunek, coraz częściej inwestują w odzież firmową z nadrukiem.
Każda praca jest inna – jest to zupełnie oczywiste. Jednocześnie jednak każdy przedstawiciel zawodu powinien mieć ubiór dostosowany do wykonywanego zawodu – najczęściej nie stanowi to żadnego problemu dla osób pracujących w biurze.
Lotnisko to dla wielu z nas początek podróży – służbowej, rodzinnej albo tej, o której marzyliśmy od miesięcy.
Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.
Wśród zabytkowych pałaców, zamków i opuszczonych budowli Wielkopolski znajdują się lokalizacje, które budzą niepokój nawet wśród sceptyków. Opowieści o duchach, niewyjaśnionych dźwiękach i tragicznych wydarzeniach przyciągają badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemnic.
Codzienne przepisy nabierają nowego wymiaru dzięki umiejętnemu wykorzystaniu sosów kulinarnych. Szybkie, łatwe i efektowne przepisy na sosy stają się kluczem do sukcesu. Poznaj sposoby, które inspirują do eksperymentowania w kuchni.