Skip to main content

Czy grzyby można hodować w domu?

| artykuł sponsorowany | Różne
foto:  freepik.com
foto: freepik.com

Każdy grzybiarz to potwierdzi — samodzielnie zebrane grzyby smakują najlepiej. A co powiesz na pieczarkę lub borowika… z domowej hodowli? Okazuje się, że stworzenie własnej, grzybowej „rodziny” jest możliwe — i nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Które gatunki grzybów można hodować — i czego do tego potrzebujesz? Na te pytania odpowiemy już za moment.

Jakie grzyby można hodować w domu? Nie tylko pieczarki!

Jeśli zastanawiasz się, czy Twój dom to dobre miejsce na małą (lub pełnowymiarową) hodowlę — odpowiedź prawdopodobnie brzmi… tak! Przynajmniej dla kilku gatunków. 

W zamkniętych pomieszczeniach możliwa jest hodowla m.in. pieczarek i boczniaków. Jednak ze względu na konieczność stworzenia im komfortowych warunków — przede wszystkim o dużej wilgoci! — uprawę radzimy prowadzić raczej w piwnicy lub na poddaszu, niż we własnym pokoju.

Co ciekawe — w domowych warunkach doskonale radzą sobie też… grzyby psylocybinowe. Właśnie na taką hodowlę przygotowany jest chociażby growkit McKennaii od Shroomsy, umożliwiający obserwację „na żywo” rozwoju grzybni tych fascynujących organizmów. Uwaga — hodowla „grzybków” jest zgodna z prawem wyłącznie do momentu rozwinięcia się owocników kryjących w sobie psylocybinę — czyli substancję w naszym kraju nielegalną!

Jeszcze większe możliwości mają ci szczęśliwcy, którzy przy swoim domu posiadają własny ogródek. Tam możemy „bawić” się z uprawą grzybów do woli — w odpowiednio przygotowanym środowisku poradzą sobie i kurki, i maślaki, a nawet szlachetne borowiki.

Co jest niezbędne, aby grzyby rosły „jak po deszczu”?

Wróćmy jednak do gatunków „mniej wymagających”, które są w stanie rozwijać się nawet w naszych czterech ścianach. Co jest im potrzebne?

Po pierwsze — pojemnik. Uprawianie grzybów „samopas” to fatalny pomysł — pamiętaj, że grzyby rosną dość intensywnie, a w trakcie rozwoju — rozsypują zarodniki. Dlatego też potrzebujemy szczelnego pojemnika — wystarczy nawet plastikowe pudełko, chociażby takie jak w zestawach do hodowli na https://shroomsy.pl/growkity — warto sprawdzić, jak robią to profesjonaliści (nawet, jeśli nie zajmują się pieczarkami!).

Dalej — najważniejsza sprawa, czyli… grzybnia. Jeśli chcesz, możesz zakupić gotowy zestaw, zawierający dostosowane do potrzeb danego gatunku podłoże (substrat) wraz z rozwiniętą już częściowo grzybnią. Ale możesz też spróbować rozwinąć ją od zera. W sklepach dostępne są grzybnie „w proszku”, którymi trzeba samodzielnie nasycić podłoże (najczęściej wykorzystuje się do tego substraty na bazie trocin).

Wreszcie — domowa hodowla grzybów będzie niemożliwa bez odpowiednich warunków. 

  • Wilgotność — powinna być jak najwyższa — co najmniej 75% wilgotności względnej to mus!

  • Temperatura — każdy gatunek grzybów ma nieco inne preferencje. Pieczarki optymalnie rozwijają się w temperaturze powyżej 20 stopni, a owocują — w nieco chłodniejszych warunkach. Boczniaki zaś kochają niskie temperatury — od 10 do 16 stopni Celsjusza.

  • Światło — znów, wszystko zależy od gatunku. Pieczarki nie potrzebują go prawie wcale, boczniaki — przez ok. 8-10 godzin dziennie (tak, jak większość grzybów).

Jeśli uda Ci się połączyć wszystkie te elementy — po trzech tygodniach możesz się spodziewać pierwszych zbiorów!

 

Pierwsza wizyta w sądzie może przysparzać naprawdę wiele emocji i być źródłem wewnętrznego napięcia u wielu osób. O terminie rozprawy zazwyczaj dowiadujemy się za sprawą pisemnego zawiadomienia, w którym zawarte są wszystkie szczegółowe informacje – w tym dodatkowe zobowiązania dla stron w sprawi...
W dzisiejszych czasach, kiedy system ubezpieczeń zdrowotnych jest coraz bardziej skomplikowany, coraz więcej osób zastanawia się nad skorzystaniem z profesjonalnego doradztwa prawnego. Radca Prawny w Poznaniu może okazać się nieocenioną pomocą w zrozumieniu i zarządzaniu wszelkimi aspektami związ...
Marynowanie to łatwy sposób na zmiękczenie dowolnego mięsa i dodanie mu walorów smakowych. Większość marynat zazwyczaj zawiera w sobie pięć kluczowych składników – kwas, cukier, olej, sól i przyprawy.
Slow work to idea, która cieszy się coraz większą popularnością na rynku pracy. Wielu pracodawców uważa, że dzięki temu modelowi wykonywania obowiązków zawodowych można znacznie zwiększyć wydajność pracowników. Warto nieco bliżej przyjrzeć się głównym założeniom slow workingu - sprawdź, co musisz...
ASG staje się coraz bardziej popularnym sposobem na aktywne spędzanie czasu. Ale o co tak naprawdę chodzi w tej formie rozrywki? Czy to tylko zabawa dla miłośników militariów, czy może coś więcej? Przyjrzyjmy się bliżej temu fascynującemu zjawisku, które zyskuje na znaczeniu w całym kraju oraz po...
Chcesz, aby Twoja żywność była zawsze świeża, pełna wartości odżywczych i smaku? Kluczem do tego jest umiejętne przechowywanie w lodówce. Jak to zrobić, by jedzenie nie lądowało w koszu?
Dobór odpowiedniego opakowania do wysyłki może znacząco wpłynąć na bezpieczeństwo produktu oraz na to, jak zostanie on odebrany przez klienta.