Czy grzyby można hodować w domu?
Każdy grzybiarz to potwierdzi — samodzielnie zebrane grzyby smakują najlepiej. A co powiesz na pieczarkę lub borowika… z domowej hodowli? Okazuje się, że stworzenie własnej, grzybowej „rodziny” jest możliwe — i nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Które gatunki grzybów można hodować — i czego do tego potrzebujesz? Na te pytania odpowiemy już za moment.
Jakie grzyby można hodować w domu? Nie tylko pieczarki!
Jeśli zastanawiasz się, czy Twój dom to dobre miejsce na małą (lub pełnowymiarową) hodowlę — odpowiedź prawdopodobnie brzmi… tak! Przynajmniej dla kilku gatunków.
W zamkniętych pomieszczeniach możliwa jest hodowla m.in. pieczarek i boczniaków. Jednak ze względu na konieczność stworzenia im komfortowych warunków — przede wszystkim o dużej wilgoci! — uprawę radzimy prowadzić raczej w piwnicy lub na poddaszu, niż we własnym pokoju.
Co ciekawe — w domowych warunkach doskonale radzą sobie też… grzyby psylocybinowe. Właśnie na taką hodowlę przygotowany jest chociażby growkit McKennaii od Shroomsy, umożliwiający obserwację „na żywo” rozwoju grzybni tych fascynujących organizmów. Uwaga — hodowla „grzybków” jest zgodna z prawem wyłącznie do momentu rozwinięcia się owocników kryjących w sobie psylocybinę — czyli substancję w naszym kraju nielegalną!
Jeszcze większe możliwości mają ci szczęśliwcy, którzy przy swoim domu posiadają własny ogródek. Tam możemy „bawić” się z uprawą grzybów do woli — w odpowiednio przygotowanym środowisku poradzą sobie i kurki, i maślaki, a nawet szlachetne borowiki.
Co jest niezbędne, aby grzyby rosły „jak po deszczu”?
Wróćmy jednak do gatunków „mniej wymagających”, które są w stanie rozwijać się nawet w naszych czterech ścianach. Co jest im potrzebne?
Po pierwsze — pojemnik. Uprawianie grzybów „samopas” to fatalny pomysł — pamiętaj, że grzyby rosną dość intensywnie, a w trakcie rozwoju — rozsypują zarodniki. Dlatego też potrzebujemy szczelnego pojemnika — wystarczy nawet plastikowe pudełko, chociażby takie jak w zestawach do hodowli na https://shroomsy.pl/growkity — warto sprawdzić, jak robią to profesjonaliści (nawet, jeśli nie zajmują się pieczarkami!).
Dalej — najważniejsza sprawa, czyli… grzybnia. Jeśli chcesz, możesz zakupić gotowy zestaw, zawierający dostosowane do potrzeb danego gatunku podłoże (substrat) wraz z rozwiniętą już częściowo grzybnią. Ale możesz też spróbować rozwinąć ją od zera. W sklepach dostępne są grzybnie „w proszku”, którymi trzeba samodzielnie nasycić podłoże (najczęściej wykorzystuje się do tego substraty na bazie trocin).
Wreszcie — domowa hodowla grzybów będzie niemożliwa bez odpowiednich warunków.
-
Wilgotność — powinna być jak najwyższa — co najmniej 75% wilgotności względnej to mus!
-
Temperatura — każdy gatunek grzybów ma nieco inne preferencje. Pieczarki optymalnie rozwijają się w temperaturze powyżej 20 stopni, a owocują — w nieco chłodniejszych warunkach. Boczniaki zaś kochają niskie temperatury — od 10 do 16 stopni Celsjusza.
-
Światło — znów, wszystko zależy od gatunku. Pieczarki nie potrzebują go prawie wcale, boczniaki — przez ok. 8-10 godzin dziennie (tak, jak większość grzybów).
Jeśli uda Ci się połączyć wszystkie te elementy — po trzech tygodniach możesz się spodziewać pierwszych zbiorów!