Przejdź do głównej treści

Fala zachorowań w Polsce może potrwać aż do marca

– Z infekcjami górnych dróg oddechowych będziemy walczyć do końca marca z różnym nasileniem w różnych regionach Polski – prognozuje dr n. farm. Leszek Borkowski, prezes Fundacji Razem w Chorobie. Jak wskazuje, obserwowany obecnie wzrost zachorowań wywoływany m.in. przez SARS-CoV-2, wirusy RSV, grypy czy paragrypy – jest spowodowany splotem wielu niekorzystnych czynników, w tym pogody i społecznej niefrasobliwości w kontaktach z innymi osobami, co sprzyja przenoszeniu patogenów. Eksperci wskazują, że zalecany jest powrót do maseczek i podstawowych zasad higieny, ale jak na razie nie ma w planach surowszych restrykcji. ​

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Chcesz mieć zdrowe zęby? Żuj gumę! Zobacz, jakie korzyści przyniesie jamie ustnej i nie tylko

Guma do żucia zajmuje czołowe miejsce w każdej torebce lub plecaku. W większości przypadków sięgamy po nią, kiedy chcemy odświeżyć swój oddech. Czy wiesz, że na rynku pojawiły się gumy do żucia, które pozytywnie wpływają na uzębienie? To właśnie one będą tematem naszego dzisiejszego wpisu. Czytaj dalej i zobacz, o czym mowa!

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Oddaj krew i odbierz choinkę

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i czas ubierania choinki. Honorowi Dawcy Krwi mogą taką choinkę otrzymać od Lasów Państwowych. Wszystkim, którzy 14 grudnia oddadzą krew lub jej składniki w jednym z Regionalnych Centrów Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa leśnicy podziękują, wręczając świąteczne drzewko.

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Na czym polega liofilizacja? Czy liofilizowana żywność jest zdrowa?

Proces liofilizacji został wymyślony już kilkadziesiąt lat temu. Jednak dopiero niedawno produkty poddane temu zabiegowi stały się dostępne dla każdego. Liofilizacja jest sposobem na uzyskanie lekkich produktów spożywczych o wyjątkowo długim okresie przydatności do spożycia. Na czym to polega i jakie ma zalety?

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Najmłodsi czekają na serce do przeszczepu średnio 450 dni

Dzieci czekają w Polsce na przeszczep serca średnio ponad 450 dni, dużo dłużej niż dorośli. Transplantolodzy alarmują, że co roku kilkoro z nich umiera z powodu braku dawcy. Mimo doskonale wykształconej kadry i najnowocześniejszego sprzętu na co dzień lekarze spotykają się z bardzo niską świadomością społeczną dotyczącą transplantacji dziecięcych. Dlatego Fundacja Banku Gospodarstwa Krajowego we współpracy ze Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu po raz kolejny przeprowadziła ogólnopolską kampanię „Twoje TAK ma moc!”. Jej celem jest budowanie świadomości społecznej na temat dawstwa i pokazanie, że dzięki możliwości pobrania i przeszczepienia narządów jedno życie może uratować aż osiem innych. 

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Zmierz się z cukrzycą regularnie kontrolując glukozę we krwi

Systematyczne pomiary poziomu cukru we krwi to jeden z najważniejszych elementów walki z nieuleczalną chorobą, jaką jest cukrzyca. To prawdziwa epidemia XXI wieku, z którą zmaga się ok. 3 mln Polaków, a kolejne 1,5 -2 mln osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że na nią cierpi. Jednak stosowanie się do zaleceń lekarzy, samokontrola, zdrowa dieta i aktywność fizyczna to elementy, dzięki którym można zapanować nad chorobą i prowadzić satysfakcjonujące życie. 

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Proste badanie krwi otwiera ścieżkę diagnostyki specjalistycznej

Terapie genowe i komórkowe (CAR-T) to przełom w leczeniu niektórych chorób hematologicznych (chłoniak, białaczka) i neurologicznych (SMA), a w przyszłości mają szansę być wykorzystywane także w szeregu innych schorzeń. Konieczna jest jednak wyrafinowana diagnostyka, która zaczyna się od prostego badania krwi – podkreślali eksperci podczas debaty „Czy nadal wszystko zaczyna się od badania kropli krwi? Od morfologii do terapii genowych i komórkowych”.

Czytaj więcej

  • Utworzono .

Katarzyna Bosacka: Z powodu inflacji kupujemy więcej tanich wędlin, chleba i margaryny

Zdaniem dziennikarki inflacja i wysokie ceny spowodują to, o co od lat walczą specjaliści do spraw żywienia, WHO i ekolodzy – Polacy będą jeść mniej mięsa. I choć wielu z nich jest tradycjonalistami i nie wyobraża sobie niedzieli bez schabowego, to już w pozostałe dni tygodnia może się skusić albo na tańsze zamienniki, albo na zupełnie inne produkty. Katarzyna Bosacka przestrzega jednak przed kupowaniem mięsa niskiej jakości i zachęca do tego, by umiejętnie komponować je z innymi składnikami. Wtedy nie odczuje tego ani nasz portfel, ani żołądek.

Czytaj więcej

  • Utworzono .