Wagi kontrolne są sprzętem, który często wykorzystuje się w różnych rodzajach działalności związanej z przemysłem, handlem, czy produkcją. Ich stosowanie jest bardzo ważne, aby zachować wysoką jakość i kontrolować zgodność z założeniami. Sprawdź, jak działają takie wagi i kiedy się je stosuje!
Działanie magazynu, proces produkcji, oraz handel to dziedziny, w których powszechnie wykorzystuje się wagi kontrolne. Dzięki nim można w łatwy sposób sprawdzać, czy jakość towaru odpowiada wytycznym. Dzięki nim można szybko zauważyć ewentualne nieprawidłowości i odpowiednio zareagować. Co warto wiedzieć o wagach kontrolnych?
Rodzaje wag kontrolnych
Dostosowane do potrzeb przemysłu wagi kontrolne występują w kilku rodzajach. Są to:
- wagi stołowe, które wykorzystywane są zarówno w zakładach produkcyjnych, halach magazynowych, hurtowniach, jak i w sklepach. Taka waga umożliwia dokładny pomiar masy, jest też bardzo prosta w obsłudze. Są to urządzenia w pełni elektroniczne. Wagi stołowe są jednymi z najpopularniejszych rodzajów wag kontrolnych.
- wagi magazynowe, które pozwalają na zważenie przedmiotów w zakresie od kilku do nawet kilkuset kilogramów. Ten typ urządzeń często przydaje się w różnych magazynach, hurtowniach czy centrach dystrybucji. Wśród urządzeń można znaleźć takie, które posiadają wyświetlacz umocowany na specjalnym słupku lub połączony z wagą za pomocą kabla. Jeżeli urządzenie ma być wykorzystywane do rozliczeń handlowych, to należy zwrócić uwagę czy posiada legalizację.
- wagi pocztowe, które służą do ważenia przesyłek. Są wykorzystywane zarówno w placówkach pocztowych, jak i w biurach czy w sklepach zajmujących się internetową sprzedażą. Te urządzenia pozwalają ustalać np. koszty przesyłki.
Na czym polega legalizacja wagi?
Wagi, które są używane w różnych instytucjach, urzędach, czy do rozliczeń handlowych, muszą posiadać legalizację. Jest to proces, w którym sprawdza się ich precyzyjność, oraz zgodność z parametrami. Podczas legalizacji porównuje się zakres błędu wagi z wartościami podanymi przez producenta. Dzięki temu wiadomo, że wynik ważenia jest prawidłowy i dokładny. Zagadnienia związane z legalizacją wagi określane są w przepisach prawa. Należy ją wykonywać co 36 miesięcy, okres ważności legalizacji i jest zawsze podane w dokumentacji. Stosowne zaświadczenia wydaje Główny Urząd Miar.
Czym jest wzorcowanie i kalibracja wagi
Pojęciem, które wiążą się z dokładnością ważenia, jest także wzorcowanie. Jest to szereg procesów, które umożliwiają otrzymywanie jak najbardziej precyzyjnych wyników pomiaru. Polegają na określeniu relacji między odczytem uzyskiwanym na urządzeniu a pomiarem dokonywanym przez narzędzie wzorcowe. Dzięki temu można oszacować zakres błędów i odchyleń, jakie pojawiają się podczas korzystania z urządzenia.
Kalibracja dotyczy natomiast regulowania urządzenia, tak aby zwiększyć jego dokładność. Regularne dokonywanie wzorcowania i kalibracji pozwala zachować precyzję pomiarów. Takie działania zalecane są np. dla urządzeń takich jak wagi laboratoryjne czy jubilerskie, ale również w przypadku magazynowych, handlowych, czy przemysłowych.