Czy znasz rodzaje kawy?
Kawa to aromatyczna opowieść o wielu smakach. Kusi, rozkochuje, wdzięczy się i podbija serca. Postanowiliśmy więc przygotować artykuł o najważniejszych gatunkach kawy. Jaki cieszy się największą popularnością? Który jest intensywny, a który wpada w łagodniejsze tony? Podpowiadamy!
Z największym stażem – kawa Arabica
Najstarszym i zarazem najpopularniejszym gatunkiem kawy jest Arabica. Uwielbiają ją smakosze z całego świata! Wszystko zaczęło się w Etiopii, to właśnie na terenach tego państwa odkryto ciekawą i dość niezwykłą odmianę kawowca. Uprawa Arabici w dość szybkim tempie rozprzestrzeniła się na inne terytoria. Warto jednak zaznaczyć, iż kawowiec ma swoje preferencje – Arabica może być uprawiana jedynie w regionach świata, w których panuje tropikalny klimat, a sam teren wyróżnia się minimalną wysokością – 900 m n.p.m. Wszystkie te aspekty decydują o drogocenności i ekskluzywności kawy – jeden kilogram Arabici kosztuje około 80 zł za kilogram. Jeśli pragniesz dowiedzieć się więcej na temat tej odmiany kawowca, polecamy odwiedzić stronę kawowy.info.
Robusta – intensywny smak, pobudzające działanie
Na drugim miejscu uplasowała się kawa Robusta. Odkryta w XIX wieku, dość szybko zdobyła popularność na całym świecie, a w szczególności u miłośników intensywnych aromatów i napojów o pobudzającym, energetycznym działaniu. Sam kawowiec wyróżnia się wyjątkowo silną odpornością na różnego rodzaju choroby, na które może zapaść ziarno kawy. Robusta uwielbia klimat, w którym temperatura wynosi od 24,25 stopni Celsjusza do 30 stopni Celsjusza. Preferowana wysokość? Plantacje zazwyczaj sadzi się na terenach o wysokości od 200 do 900 m n.p.m. Możemy więc dojść do wniosku, iż sama uprawa Robusty jest łatwiejsza w porównaniu do uprawy Arabici. Kawa przyrządzona ze zmielonych ziaren Robusty cechuje się bardzo wyrazistym smakiem. Tu panują tonacje gorzkie i ostre. Z tego też względu, bardzo często ziarna Robusty dodawane są do kawowych mieszanek.
Inne gatunki kawy – czy o nich słyszałeś?
Gatunki kawy, o których jeszcze warto wspomnieć to – Jamajka Blue Montain, Gwatemala Antiqua i Liberica. Pierwsza z nich zachowuje doskonałą równowagę, tu wyróżnia się aromat trwały i mocny, który kusi prawdziwych kawoszy. Gwatemala Antiqua natomiast wdzięczy się wyrafinowanymi, korzennymi tonacjami i wysoką zawartością kofeiny. Na ostatnim miejscu znajduje się mało rozpoznawalna Liberica – ten gatunek ze względu na dość słaby aromat, bardzo często pojawia się w mieszankach kawowych.
PS. Jeśli należysz do prawdziwych miłośników brązowego napoju, to polecamy zapoznać się z intensywnie aromatycznym blogiem o kawie!