Przejdź do głównej treści


Wielkanocny konkurs gastronomiczny

| rogozno.pl | Święta

Zachęcamy do udziału w konkursie organizowanym dla podmiotów gastronomicznych.

Dnia 10 kwietnia br. podczas „Jarmarku Wielkanocnego” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie odbędzie się konkurs, w którym mogą uczestniczyć piekarnie i cukiernie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne, w tym szczególnie z terenu powiatu poznańskiego.  Uczestnikami mogą być również obywatele z Ukrainy  przebywający czasowo w Wielkopolsce. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych wybierze najlepszy smak bab wielkanocnych, mazurków ale także pasek – tradycyjnych ukraińskich  chlebków, które jada się tylko raz do roku – właśnie na Wielkanoc.

Do konkursu zgłaszać można wypieki, które są dostępne w ofercie gastronomicznej w sposób ciągły lub sezonowy. Ograniczenie to nie dotyczy kategorii paski ukraińskiej. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne  zgłaszanych w konkursie wypieków. Każdy z uczestniczących podmiotów/osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 3 rodzaje wypieków  (z dowolnych kategorii). Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” należy przesłać e-mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; najpóźniej do dnia  8 kwietnia 2022 r. W dniu konkursu, tj. 10 kwietnia 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi wypiekami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. obiektu stodoły w Muzeum w Szreniawie. Wypieki  należy dostarczyć do degustacji w ilości co najmniej 7 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły).  Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu 10 kwietnia  2022 r. ok. godz.  15.30- 16.00.

Na laureatów czekają nagrody finansowe ufundowane przez organizatora – Instytut Skrzynki: 500 zł (I miejsce), 250 zł (II miejsce), 100 zł (III miejsce) dla zwycięzców z każdej kategorii: babki, mazurki i ukraińskie paski; ponadto vouchery upoważniające do udziału w  wybranej imprezie organizowanej w roiku 2022 przez Muzeum Narodowe w Szreniawie oraz zestawy upominków do Powiatu Poznańskiego.

Organizatorzy przewidują też liczne wyróżnienia.

Wśród zgłoszeń z Powiatu Poznańskiego przyznane zostaną certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022”.

Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to powiatowa instytucja kultury, której statutowym zadaniem jest promocja naszych regionalnych kulinariów. Tym razem zdecydowaliśmy się także na przybliżenie ukraińskiej paski - typowej wielkanocnej potrawy naszych wschodnich sąsiadów, którzy stali się w ostatnim trudnym czasie szczególnie bliscy. Tradycja przygotowywania i podawania drożdżowej paski jest szczególna: rozczyn przygotowuje się w Wielką Środę, który pracuje przez noc. Dalsze prace kuchenne kontynuowane są w Wielki Czwartek. Zawsze piecze się jedną dużą babę wspólną i mniejsze, dla każdego domownika czy gościa świątecznego stołu. Gdy przysmak ten przygotowywany jest ze szczególnym pietyzmem, a nawet modlitwą, wyciągany jest z pieca – zakazane są przeciągi, a nawet rozmowy. Jada się go tylko po poświęceniu – nawet gospodyni nie może skosztować go wcześniej. Jest to przykład kuchni obrzędowej prawosławnej, ale mówi się, że tradycja święcenia chleba pochodzi z czasów apostolskich – wszak i w naszych, katolickich koszykach wielkanocnych ze święconką znajdujemy chleb, babę wielkanocną i urocze niewielkie mazurki – opowiada Jan Babczyszyn, p. o. Dyrektora Instytutu.

Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starostwa Poznańskie Jan Grabkowski.

 

Żeby impreza sylwestrowa była udana, trzeba poświęcić wiele czasu i wysiłku. Jest przecież tak wiele rzeczy, o które trzeba zadbać. A może wcale nie? Czy istnieje prostszy sposób na przeżycie niezapomnianej nocy sylwestrowej? Oczywiście, że tak!
Życzymy w ten magiczny czas po prostu … SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. Chwila, w której kończy się stary rok i rozpoczyna nowy rozdział życia.
Życzymy wszystkim ciepłych, spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, które mogą być okazją do wytchnienia od pędu i zgiełku codziennego życia.
W tym roku niespełna 30% Polaków chce wręczyć gwiazdkowe prezenty 4-5 osobom. Nie brakuje też deklaracji, że będzie to znacznie większe grono. Prawie co piąty respondent zamierza kupić bożonarodzeniowy upominek co najmniej dziesięciu osobom.
2 maja obchodzimy Dzień Flagi oraz Dzień Polonii i Polaków za Granicą.
Polacy coraz chętniej decydują się na świąteczny catering, bo samodzielne przygotowanie wigilijnych posiłków dla całej rodziny jest niezwykle czasochłonne. Dodatkowo zamówienie gotowych porcji dla konkretnej liczby osób może być także bardziej opłacalne cenowo. ...
Grudzień jest miesiącem, podczas którego możemy obserwować wyjątkowo przystrojone budynki i pomieszczenia, co podkreśla wyjątkowy charakter tego okresu – czy zaplanowaliście już, jak przystroicie własny dom? Chociaż tradycyjne ozdoby są piękne, chcielibyśmy Was zainspirować do wykorz...