Przejdź do głównej treści

Dziś pośpimy krócej

| eoborniki.pl za onet.pl | Różne

Dzisiejszej nocy pośpimy krócej. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem o godz. 02:00 przesuwany czas o godzinę do przodu.

Dyskusje nad sensem wprowadzenia czasu letniego i zimowego prowadzone są przez wszystkich. Zgodnie z założeniami przyświecającymi tej idei było efektywniejsze wykorzystanie naturalnego światła, a co za tym idzie zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Nikt jednak dotychczas nie potrafił tego jednoznacznie udowodnić.

Różni specjaliści na całym świecie zajmują się skutkami zmian czasu. I tak np. Japończycy dowodzą, że ten proces pomaga w zmniejszeniu liczby kradzieży o 10%, a dodatkowo zmniejsza się ilość emisji dwutlenku węgla. Brytyjczycy znaleźli gdzie indziej zalety. Uważają oni, że możliwość spędzenia dłuższego czasu przez dzieci na świeżym powietrzu zapobiega otyłości w późniejszym wieku. Amerykański profesor Martin Young twierdzi, że przesunięcie czasu do przodu o godzinę powoduje zwiększenie ryzyka zawału serca o 10%. Spada ono jesienią, kiedy przechodzimy na czas zimowy.

Trudno przekonać kogokolwiek do stosowania tych zmian, bo grono przeciwników rośnie. W świecie wiele państw nie stosuje tego zwyczaju. W Polsce, choć wprowadzono zmianę czasu w okresie międzywojennym, to wielokrotnie odstępowano od tego. Na stałe wprowadzono ten zwyczaj w 1977r.

Choć rzadko pojawia się na językach smakoszy i nie wywołuje tyle emocji co superfoods czy modne diety, błonnik to bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników codziennego odżywiania.
Firmy, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji i budować spójny wizerunek, coraz częściej inwestują w odzież firmową z nadrukiem.
Każda praca jest inna – jest to zupełnie oczywiste. Jednocześnie jednak każdy przedstawiciel zawodu powinien mieć ubiór dostosowany do wykonywanego zawodu – najczęściej nie stanowi to żadnego problemu dla osób pracujących w biurze.
Lotnisko to dla wielu z nas początek podróży – służbowej, rodzinnej albo tej, o której marzyliśmy od miesięcy.
Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.
Wśród zabytkowych pałaców, zamków i opuszczonych budowli Wielkopolski znajdują się lokalizacje, które budzą niepokój nawet wśród sceptyków. Opowieści o duchach, niewyjaśnionych dźwiękach i tragicznych wydarzeniach przyciągają badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemnic.
Codzienne przepisy nabierają nowego wymiaru dzięki umiejętnemu wykorzystaniu sosów kulinarnych. Szybkie, łatwe i efektowne przepisy na sosy stają się kluczem do sukcesu. Poznaj sposoby, które inspirują do eksperymentowania w kuchni.