Przejdź do głównej treści

Makaron ryżowy jako lżejsza alternatywa dla tradycyjnego. Jakie ma właściwości odżywcze?

| MP | Różne

Określany jest mianem ‘makaronu długiego życia’, jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, przekąskę do pracy czy atrakcyjną sałatkę na każdą imprezę. Makaron ryżowy powstaje z ryżu, białego bądź brązowego.

Choć u nas gości od niedawna, to w Azji ma bardzo długa tradycję. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie i to pod różną postacią, nie tylko nitek.

Lekki, bez glutenu i jajek

Makaron ryżowy to doskonała propozycja dla osób, które mają alergię na jajka, dla osób z nietolerancją glutenu, dla wegan, z podwyższonym cholesterolem, dla odchudzających się i dla sportowców. Jest on mniej kaloryczny od dobrze nam znanego makaronu, a zarazem zapewnia długie uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdza się na różnego rodzaju dietach. Może być spożywany przez osoby z celiakią oraz dzieci.

Makaron ryżowy jest prosty w przygotowaniu. O ile często pada pytanie jak ugotować ryż, to przy makaronie z niego jest to bardzo proste. Opakowanie makaronu ryżowego to koszt kilku złotych. Każdy producent daje wskazówki jak przygotować makaron ryżowy. Zazwyczaj wystarczy zagotować wodę, wrzucić makaron i pozostawić na pięć minut pod przykryciem i gotowe. Makaron ten można podawać w różnych wersjach. W Azji popularne jest wrzucenie go na patelnię na rozgrzany olej. Wystarczy smażyć około 5 minut, by uzyskać idealną kruchość.

Do dań na ciepło i do dań na zimno

Makaron ryżowy zawiera: magnez, cynk, żelazo, potas, sód, selen, witaminy z grupy B i E. Jest źródłem białka i błonnika. Świetnie sprawdza się na obiad. Można go przyrządzić dosłownie w kilka minut. Świetnie smakuje z kurczakiem, łososiem, owocami morza i w otoczeniu warzyw.

Przygotujesz z nim lekkie i sycące sałatki, które sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, jak i gdy zaprosisz gości. Pomysł na oryginalną i nietuzinkową w smaku sałatkę, która zaskoczy każdego, znajdziesz pod tym adresem: https://www.nawolnymogniu.pl/salatka-z-makaronu-kurczaka-i-ogorka/. Makaron ryżowy nadaje się również do zup. Oczywiście nie może go zabraknąć w azjatyckim zupach, ale też spróbuj w polskich, jak choćby do pomidorowej. Jeden składnik zmienia smak potrawy. Zupa jest też dzięki temu lżejsza, ale nie stracisz na sytości.

Makaron ryżowy ma delikatny smak, dlatego idealnie sprawdza się w różnych potrawach, do których dodawany jest makaron jajeczny. Poza tym można z nim eksperymentować w kuchni, tworząc nowe, ciekawe smaki. Inspiracje znajdziesz na stronie https://www.nawolnymogniu.pl/.

Warto mieć w kuchennej szafce opakowanie makaronu ryżowego, z nim wyczarujesz szybki i smaczny obiad, z tym co jest w lodówce.

W porównaniu do tradycyjnych perkusji akustycznych, elektroniczne zestawy są stosunkowo nowym wynalazkiem, jednak już zdążyły ugruntować swoją pozycję jako niezbędny instrument współczesnych perkusistów. Poznaj krótką historię perkusji elektronicznej!
Coraz dłuższe marcowe dni zachęcają do aktywności, a jednym ze sposobów na ciekawe spędzenie czasu będzie wizyta w escape roomie. Coraz większą popularnością cieszą się pokoje zagadek w plenerze.
Wieczór kawalerski to wyjątkowa okazja, by przyszły pan młody mógł po raz ostatni zaszaleć w gronie najbliższych przyjaciół przed zmianą stanu cywilnego.
Szukasz autentycznych luksusowych akcesoriów samochodowych w Polsce? Sprawdź, gdzie kupić oryginalne produkty marek premium, takich jak BMW, Ferrari i Porsche.
Święta, takie ja Bożego Narodzenia to czas obdarowywania się prezentami, ale czy warto stosować tę tradycję również w biznesie? Inwestowanie w prezenty świąteczne dla klientów i kontrahentów może być świetnym sposobem na wzmocnienie relacji oraz budowanie pozytywnego wizerunku firmy. Przyjrzyjmy si…
Nasz czytelnik Ernest podzielił się z nami zdjęciami, wykonanymi w nocy z 2 na 3 lutego 2025, na których widać bardzo interesujące zjawisko optyczne. 
W dzisiejszym, dynamicznie zmieniającym się świecie pracy, kompetencje zawodowe stanowią solidny fundament sukcesu.