
Określany jest mianem ‘makaronu długiego życia’, jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, przekąskę do pracy czy atrakcyjną sałatkę na każdą imprezę. Makaron ryżowy powstaje z ryżu, białego bądź brązowego.
Choć u nas gości od niedawna, to w Azji ma bardzo długa tradycję. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie i to pod różną postacią, nie tylko nitek.
Lekki, bez glutenu i jajek
Makaron ryżowy to doskonała propozycja dla osób, które mają alergię na jajka, dla osób z nietolerancją glutenu, dla wegan, z podwyższonym cholesterolem, dla odchudzających się i dla sportowców. Jest on mniej kaloryczny od dobrze nam znanego makaronu, a zarazem zapewnia długie uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdza się na różnego rodzaju dietach. Może być spożywany przez osoby z celiakią oraz dzieci.
Makaron ryżowy jest prosty w przygotowaniu. O ile często pada pytanie jak ugotować ryż, to przy makaronie z niego jest to bardzo proste. Opakowanie makaronu ryżowego to koszt kilku złotych. Każdy producent daje wskazówki jak przygotować makaron ryżowy. Zazwyczaj wystarczy zagotować wodę, wrzucić makaron i pozostawić na pięć minut pod przykryciem i gotowe. Makaron ten można podawać w różnych wersjach. W Azji popularne jest wrzucenie go na patelnię na rozgrzany olej. Wystarczy smażyć około 5 minut, by uzyskać idealną kruchość.
Do dań na ciepło i do dań na zimno
Makaron ryżowy zawiera: magnez, cynk, żelazo, potas, sód, selen, witaminy z grupy B i E. Jest źródłem białka i błonnika. Świetnie sprawdza się na obiad. Można go przyrządzić dosłownie w kilka minut. Świetnie smakuje z kurczakiem, łososiem, owocami morza i w otoczeniu warzyw.
Przygotujesz z nim lekkie i sycące sałatki, które sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, jak i gdy zaprosisz gości. Pomysł na oryginalną i nietuzinkową w smaku sałatkę, która zaskoczy każdego, znajdziesz pod tym adresem: https://www.nawolnymogniu.pl/salatka-z-makaronu-kurczaka-i-ogorka/. Makaron ryżowy nadaje się również do zup. Oczywiście nie może go zabraknąć w azjatyckim zupach, ale też spróbuj w polskich, jak choćby do pomidorowej. Jeden składnik zmienia smak potrawy. Zupa jest też dzięki temu lżejsza, ale nie stracisz na sytości.
Makaron ryżowy ma delikatny smak, dlatego idealnie sprawdza się w różnych potrawach, do których dodawany jest makaron jajeczny. Poza tym można z nim eksperymentować w kuchni, tworząc nowe, ciekawe smaki. Inspiracje znajdziesz na stronie https://www.nawolnymogniu.pl/.
Warto mieć w kuchennej szafce opakowanie makaronu ryżowego, z nim wyczarujesz szybki i smaczny obiad, z tym co jest w lodówce.