Przejdź do głównej treści

Makaron ryżowy jako lżejsza alternatywa dla tradycyjnego. Jakie ma właściwości odżywcze?

| MP | Różne

Określany jest mianem ‘makaronu długiego życia’, jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy obiad, przekąskę do pracy czy atrakcyjną sałatkę na każdą imprezę. Makaron ryżowy powstaje z ryżu, białego bądź brązowego.

Choć u nas gości od niedawna, to w Azji ma bardzo długa tradycję. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie i to pod różną postacią, nie tylko nitek.

Lekki, bez glutenu i jajek

Makaron ryżowy to doskonała propozycja dla osób, które mają alergię na jajka, dla osób z nietolerancją glutenu, dla wegan, z podwyższonym cholesterolem, dla odchudzających się i dla sportowców. Jest on mniej kaloryczny od dobrze nam znanego makaronu, a zarazem zapewnia długie uczucie sytości, dlatego świetnie sprawdza się na różnego rodzaju dietach. Może być spożywany przez osoby z celiakią oraz dzieci.

Makaron ryżowy jest prosty w przygotowaniu. O ile często pada pytanie jak ugotować ryż, to przy makaronie z niego jest to bardzo proste. Opakowanie makaronu ryżowego to koszt kilku złotych. Każdy producent daje wskazówki jak przygotować makaron ryżowy. Zazwyczaj wystarczy zagotować wodę, wrzucić makaron i pozostawić na pięć minut pod przykryciem i gotowe. Makaron ten można podawać w różnych wersjach. W Azji popularne jest wrzucenie go na patelnię na rozgrzany olej. Wystarczy smażyć około 5 minut, by uzyskać idealną kruchość.

Do dań na ciepło i do dań na zimno

Makaron ryżowy zawiera: magnez, cynk, żelazo, potas, sód, selen, witaminy z grupy B i E. Jest źródłem białka i błonnika. Świetnie sprawdza się na obiad. Można go przyrządzić dosłownie w kilka minut. Świetnie smakuje z kurczakiem, łososiem, owocami morza i w otoczeniu warzyw.

Przygotujesz z nim lekkie i sycące sałatki, które sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy, jak i gdy zaprosisz gości. Pomysł na oryginalną i nietuzinkową w smaku sałatkę, która zaskoczy każdego, znajdziesz pod tym adresem: https://www.nawolnymogniu.pl/salatka-z-makaronu-kurczaka-i-ogorka/. Makaron ryżowy nadaje się również do zup. Oczywiście nie może go zabraknąć w azjatyckim zupach, ale też spróbuj w polskich, jak choćby do pomidorowej. Jeden składnik zmienia smak potrawy. Zupa jest też dzięki temu lżejsza, ale nie stracisz na sytości.

Makaron ryżowy ma delikatny smak, dlatego idealnie sprawdza się w różnych potrawach, do których dodawany jest makaron jajeczny. Poza tym można z nim eksperymentować w kuchni, tworząc nowe, ciekawe smaki. Inspiracje znajdziesz na stronie https://www.nawolnymogniu.pl/.

Warto mieć w kuchennej szafce opakowanie makaronu ryżowego, z nim wyczarujesz szybki i smaczny obiad, z tym co jest w lodówce.

Choć rzadko pojawia się na językach smakoszy i nie wywołuje tyle emocji co superfoods czy modne diety, błonnik to bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników codziennego odżywiania.
Firmy, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji i budować spójny wizerunek, coraz częściej inwestują w odzież firmową z nadrukiem.
Każda praca jest inna – jest to zupełnie oczywiste. Jednocześnie jednak każdy przedstawiciel zawodu powinien mieć ubiór dostosowany do wykonywanego zawodu – najczęściej nie stanowi to żadnego problemu dla osób pracujących w biurze.
Lotnisko to dla wielu z nas początek podróży – służbowej, rodzinnej albo tej, o której marzyliśmy od miesięcy.
Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.
Wśród zabytkowych pałaców, zamków i opuszczonych budowli Wielkopolski znajdują się lokalizacje, które budzą niepokój nawet wśród sceptyków. Opowieści o duchach, niewyjaśnionych dźwiękach i tragicznych wydarzeniach przyciągają badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemnic.
Codzienne przepisy nabierają nowego wymiaru dzięki umiejętnemu wykorzystaniu sosów kulinarnych. Szybkie, łatwe i efektowne przepisy na sosy stają się kluczem do sukcesu. Poznaj sposoby, które inspirują do eksperymentowania w kuchni.