Profesjonalna odzież gastronomiczna

Odzież gastronomiczna jako ważny element wystroju restauracji
Lokal gastronomiczny to nie tylko urządzenia, sprzęty, akcesoria i gadżety kuchenne, ale również inne ważne czynniki. Bardzo duża rolę odgrywa personel restauracji, który zajmuje się obsługą gości, a także gotowaniem. Niezwykle ważne jest, aby wszyscy pracownicy byli odpowiednio ubrani i zawsze prezentowali się czysto i schludnie. W tym zadaniu z pewnością pomoże profesjonalna odzież gastronomiczna. Odpowiedni ubiór to jednak nie tylko fartuch i czapka, ale duża ilość innych elementów, które razem tworzą gustowną całość. Są to między innymi: koszule kelnerskie i barmańskie, bluzy kucharskie, t-shirty, spodnie dla gastronomii, kamizelki barmańskie, fartuchy i zapaski dla gastronomii, zapaski, spódnice dla gastronomii, krawaty i apaszki, portfele kelnerskie, ścierki, kurtki, rękawice dla gastronomii, torby oraz obuwie. Warto zainwestować w ubrania, które są wykonane z materiałów oddychający i przyjemnych dla skóry, aby ich noszenie było komfortowe.
Fartuchy i zapaski dla gastronomii - design i bezpieczeństwo
Fartuchy i zapaski dla gastronomii są dedykowane zarówno osobom, które pracują w kuchni, jak również kelnerom. Fartuchy kucharskie pełnią dwie funkcje. Przede wszystkim zabezpieczają ubranie przez plamami tłuszczu i resztkami jedzenia, które mogą pojawić się podczas codziennego gotowania. Kucharz ma bezpośredni kontakt z żywnością, która następnie jest serwowana klientom lokalu, dlatego tak ważne jest wyposażenie go w odpowiedni strój. Fartuchy kucharskie najczęściej posiadają regulowany pasek, dzięki czemu w łatwy sposób można je dopasować do konkretnej sylwetki. Jest to najlepsze rozwiązanie. Drugą rolą, którą pełnią fartuchy, jest aspekt wizualny. Innym rodzajem są fartuchy kelnerskie. Kelnerzy, którzy mają bezpośredni kontakt z gośćmi na sali restauracyjnej, powinni zawsze prezentować się nienagannie. Najważniejszym elementem jest fartuch kelnerski, który może zawierać drobne kieszenie. Taki rodzaj fartucha nie tylko sprawia, że kelner prezentuje się profesjonalnie, ale również w razie jakiegokolwiek wypadku, jak np. rozlanie napoju, czy przewrócenie talerza z jedzeniem - nie uszkodzi ubrania.
Czapki dla gastronomii - dlaczego warto je posiadać?
Czapki dla gastronomii, z którymi możemy spotkać się na rynku, zostały przystosowane do pracy na różnych stanowiskach. Poszczególne modele mogą różnić się od siebie pod kątem kształtu, koloru, formy, czy wymiarów. Takie rozwiązanie sprawia, że każdy klient z pewnością znajdzie dla siebie produkt, który spełni wszystkie jego oczekiwania. Wyróżnić możemy kilka rodzajów czapek dla gastronomii i są to między innymi: czapki kucharskie, czapki masarskie, czepki, czapki kelnerskie, czapki do chłodni, furażerki oraz pozostałe nakrycia głowy. Szczególnie polecamy czapki dla gastronomii, które zostały wykonane z delikatnych materiałów - nie podrażniających skóry głowy. Idealna czapka powinna być także odporna na zabrudzenia, które w kuchni zdarzają się dosyć często. Dlaczego czapki dla gastronomii są tak ważne? Przede wszystkim stanowią solidne zabezpieczenie, które sprawia, że włosy kucharza nie znajdą się w serwowanym daniu. Czapki świetnie również pochłaniają pot, co jest niezwykle ważne zwłaszcza w letnim okresie roku.