Cebula – jak uprawiać, jakie nawozy stosować
Cebula – mogłoby się wydawać że takie popularne, zwyczajne nawet warzywo, ale jej uprawa w przydomowym ogródku może już na początku nastręczać trudności. Cebula ma swoje potrzeby. Potrzebuje naświetlonego miejsca, próchnicznej i niezbyt wilgotnej gleby, a na jej sadzenie powinniśmy zarezerwować sobie czas w okolicach połowy kwietnia – wtedy zwiększamy szanse, że z naszego siewu coś będzie.
Odmian cebuli jest całe mnóstwo, ale nie wszystkie nadają się do sadzenia w naszych ogródkach, najpopularniejsze odmiany cebuli to:
- cebula żółta – najpopularniejsza odmiana, o suchych łupinach. Kolor od jasnobrązowego do miedzianego
- cebula czerwona – czerwone łupiny i białofioletowy miąższ
- cebula biała – prawie zupełnie biała, niestety nie bardzo nadaje się do uprawiania w naszym klimacie, znacznie lepiej jest jej w Meksyku czy we Włoszech
- cebula srebrna – malutka cebulka bez łupiny z połyskującą skórką
Jak wynika z naszego położenia geograficznego, najlepiej do uprawy nadaje się w naszym kraju cebula żółta. Nie jest też najbardziej wymagająca, więc ją właśnie powinniśmy wybrać do naszego ogródka.
Siejemy cebulę
Jeśli grunt mamy przygotowany, nastała połowa kwietnia, możemy brać się za sianie cebuli. Nasiona kiełkują w temperaturze 5 stopni Celsjusza. Cebulę najlepiej wysiać rzędami w odległości 20-30 cm i na głębokości do 2,5 cm. Początkowo pielęgnacja świeżego siewu polega wyłącznie na podlewaniu i usuwaniu chwastów, które na pewno się pojawią.
Pielęgnacja siewu
Najważniejszym elementem pielęgnacji jest podlewanie, trzeba je kontynuować nawet wtedy, kiedy skończy się już upalne lato i przyjdzie jesień. Dodatkowe nawożenie nie jest konieczne latem, ale jeśli to zrobimy – nie stanie się nic złego. W nawożeniu cebuli ogromne znaczenie ma nawóz organiczny, a obornik najlepiej stosować jesienią. Wiosną natomiast można zastosować kompost, który miesza się z glebą na głębokości do 15 cm. A kluczowym składnikiem nawożenia jest azot, a wszystko dlatego, że tego składnika zwykle brakuje w glebach naszych ogródków. Optymalne pH dla gleb mineralnych to od 6,5 do 7,8 i to właśnie od niego będzie zależeć typ stosowanego nawozu. Doskonałym źródłem azotu w glebach, gdzie zasiano cebulę będzie siarczan amonu, ale i tu trzeba uważać, bo siarczan ten powoduje wzrost zasolenia i zakwaszenia gleby, więc zanim go zastosujemy musimy zadbać, by gleba miała wysokie pH i była zasobna w naturalna próchnicę.
Dodatkowo glebę w wysiewie cebuli trzeba wzbogacić o fosfor, a najlepiej uczynić to stosując superfosforat wzbogacony, który bardzo dobrze wymieszamy z glebą. O fosforze warto pomyśleć jeszcze przez zasianiem cebuli, najlepiej jesienią, jeśli następnego roku wiosną chcemy zacząć siać.
Najłatwiej dbać o odpowiednie nawożenie gleb pod cebulę i tych, gdzie cebula już kiełkuje, stosując nawozy wieloskładnikowe. Zawierają one wszystkie niezbędne mikroskładniki jak cynk, miedź i mangan. Pamiętajmy, że gleba sama nie powie nam, że brak jej mikroskładników, sami tego nie zauważymy, dlatego wieloskładnikowe nawozy można stosować cały rok i nie warto na tym oszczędzać.
Więcej znajdziesz na https://adob.com.pl/zalecenia-uprawowe/uprawy-warzywnicze/cebula