
Wybierając drewno do palenia w kominku, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów: jego gęstość, twardość, łupliwość, zawartość kory i stopień wysuszenia, a także szybkość przesychania.
Do palenia w kominku nie polecamy drewna gatunków iglastych. Drewno to zawiera żywicę. W trakcie spalania żywica parując, osadza się na szybie oraz wewnątrz komina, tworząc trudną do usunięcia, tłustą warstwę. Paląca żywica wytwarza dużą ilość dymu oraz sadzy, która osadza się w przewodzie kominowym zmniejszając jego drożność.
Jakim drewnem więc palić w kominku? Zdecydowanie w kominkach powinno się palić drewnem gatunków liściastych, takich jak (ustawione w kolejności wg. największej przydatności do palenia): grab, jesion, buk, dąb, brzoza, olcha.
Gatunek |
Gęstość |
Właściwości |
Grab |
830 |
Uważany za najlepsze drewno opałowe, bardzo kaloryczny, spala się powoli, ma nieduży płomień i oddaje bardzo dużo ciepła, zawartość kory, ok 7% (niska). |
Jesion |
750 |
Bardzo twarde, kaloryczne, może być trudny do porąbania na mniejsze części. |
Buk |
730 |
Wysokokaloryczne, pali się równo i długo, zawartość kory, ok 7% (niska). |
Dąb |
710 |
Wysokokaloryczne - daje dużo ciepła i ma przyjemny zapach. Wysoka zawartość kory – 22%, duża zawartość kwasów i garbników. |
Brzoza |
650 |
Szybko i łatwo się spala równym płomieniem, zawiera niewiele substancji smolistych. |
Olcha |
570 |
Powinna być bardzo dobrze wysuszona. Dzięki ładnemu zapachowi często wykorzystywana przy wędzeniu wędlin. |
Topola |
460 |
Niewielka wartość opałowa, wykorzystywana na podpałkę. |
Drzewka owocowe |
– |
Palą się wolno i równo, wydzielają miły aromat. |
Poza właściwościami drewna najistotniejszym parametrem dyskwalifikującym drewno do palenia w kominku jest jego wilgotność. Ścięte drewno posiada wilgotność około 80%. Aby odpowiednio przygotować drewno do palenia należy je wysuszyć.
Suszenie drewna, tzw. sezonowanie powinno trwać w zależności od gatunku minimum 1 do 2 lat! Z tego powodu myśląc o ogrzewaniu domu kominkiem trzeba zadbać o drewno minimum dwa lata wcześniej. Konieczność sezonowania wiąże się z posiadaniem odpowiedniego do tego procesu pomieszczenia i miejsca. Drewno najlepiej schnie w miejscu przewiewnym i zakrytym dachem.
Zalecana wilgotność drewna to poniżej 20%. Wilgotność ta zapewnia również wysoką kaloryczność opału. Dym z tak wysuszonego drewna jest praktycznie przezroczysty.