Piotr Protasewicz
Piotr Protasewicz kandydat na radnego do Rady Miasta z ramienia KWW Michała Zielińskiego okręg wyborczy nr 7.
Rodowity mieszkaniec Obornik związnany szczególnie z osiedlem domów jednorodzinnych Bielawy. Student UAM w Poznaniu na kierunku pedagogika w specjalności resocajlizacja.
Kim jestem
Wolontariuszem, harcerzem, miłośnikiem historii, patriotą.
Od najmłodszych lat należę do organizacji harcerskiej gdzie zostałem wychowany w duchu patriotyzmu i braterstwa. Udzielałem się w różnych organizacjach i stowarzyszeniach, m.in.: Salezjańskie Wspólnoty Ewangelizacyjne, Drużyna Wojów Piastowskich „Zakapiory”, Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy – członek Patrolu Medycznego na Przystanku Woodstock.
Praca z dziećmi i młodzieżą jest moją pasją. Pozwala mi przekazywać im niezbędną wiedzę, która jest potrzebna w życiu codziennym, rozwijać w nich pasje pomocy innym, poznawać historię okolicy i bohaterów naszej ojczyzny.
Jako komendant harcerzy mam możliwość wspłópracy z wieloma instytucjami oraz organizacjami. Posiadam doświadczenie, wiedzę i możliwości w organizowaniu i przeprowadzaniu różnych przedsięwzięć zarówno dla młodzieży jak i dorosłych.
Jestem otwarty na potrzeby ludzi i zawsze prubuję im pomóc w miarę swoich możliwości.
Dla swojego wewnętrznego rozwoju w wolnym czasie trenuje japońską sztukę samoobrony Aikido
Co robiłem dla naszej Gminy
Wielokrotnie jako komendant harcerzy wraz z harcerzami pomagałem w imprezach Urzędu Miejskiego m.in. Dni Obornik, Jarmark Bożonarodzeniowy, Obchody Świąt Państwowych i Kościelnych, Dożynki Gminne. Natomiast jako instruktor harcerski niejednokrotnie byłem organizatorem i współorganizatorem imprez obornickich harcerzy i innych stowarzyszeń t.j. Wianki, Rajd Radzim, Nieobozowa Akcja Letnia, Biwaki i Rajdy harcerskie, Biesiada Rybna, Festyn Młynarski w Jaraczu i innych.
Co chcę zrobić
Ważne jest dla mnie aby na osiedlu Bielawy zostały ukończone rozpoczęte prace drogowe związane z remontami ulic. Zależy mi by było więcej miejsc przeznaczonych do rekreacji i zabawy dla młodzieży,by mogli z pożytkiem zagospodarować swój czas i rozładować emocje.
Będę zabiegał o większą promocje wolontariatu wśród naszej młodzieży.
Pragnę aby bezpieczeństwo w naszym mieście wciąż wzrastało co ma zaowocować większą odpowiedzialnością społeczną za naszą „Małą Ojczyzne”.
Jednym z głównych zadań, które założyłem jest doprowadzenie do powstania pomnika Harcerzy i Żołnierzy Wyklętych w Obornikach i uświadamianiu mieszkańcom jak ważna jest przeszłość naszego kraju oraz abyśmy „wracali po swoich bohaterów”.