Oborniki. Piąta edycja Festiwalu Smaku Food Trucków

To już piąta edycja Festiwalu Smaku Food Trucków, podczas której pojawią się mobilne restauracje serwujące pyszności z najróżniejszych stron świata. Burgery, frytki, makarony z woka, meksykańskie tacos, a może gruzińskie chinkali? Będzie w czym wybierać!
Smakołyki serwowane przez restauracje na kółkach od lat zdobywają fanów w całej Polsce. Do Oborników zawitają już 23 i 24 lipca przy Kąpielisku Miejskim Żwirki. Dania, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach, ponownie będzie można próbować i to aż przez dwa dni. Czym się wyróżniają? Czym w zasadzie są food trucki?
W innych słowach to restauracje w wersji mini, w samochodzie lub gastronomicznej przyczepce. Te współczesne wyróżniają się swoją identyfikacją i wąskim, ale dopracowanym menu. Ich twórcy to osoby z pasją, które dbają o świeże składniki i ich staranny dobór. Dania przygotowywane są na miejscu. Choć niektórym osobom food trucki wciąż kojarzą się z samochodami gastronomicznymi z lat 80. i 90., to wystawcy biorący udział w Festiwalu Smaków Food Trucków, prezentują zupełnie nową jakość.
Festiwalu Smaku Food Trucków
Organizatorzy wydarzenia dokładają starań, by obecne na wydarzeniach food trucki serwowały różne od siebie dania. Są przedstawiciele kuchni tajskiej, meksykańskiej, gruzińskiej, hiszpańskiej czy amerykańskiej. Nie brakuje streetfoodowych klasyków i dań orientalnych, przekąsek na słodko i słono. Dania przygotowywane są według autorskich pomysłów, często z domowymi sosami lub nietuzinkowymi dodatkami.
Czy jedzenie to wszystko? Głównym punktem wydarzenia są oczywiście smakołyki z najróżniejszych stron świata, ale to nie koniec. Uczestnicy mogą wziąć udział w zawodach jedzenia na czas, rodzinnej grze terenowej, czy zagłosować na najsmaczniejszego food trucka festiwalu. Dla najmłodszych dostępna jest strefa z kolorowankami, a solo lub z grupą znajomych będzie można wypocząć w strefie chilloutu.
źródło: festiwalsmaku.com.pl