Przejdź do głównej treści

Czerwona strefa ASF w gminie Oborniki

| MP | Rolnictwo

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Obornikach poinformował o wprowadzeniu czerwonej strefy ASF na terenie gminy Oborniki.

20 lipca 2023 ustanowiono oficjalnie strefę III zwaną czerwoną na terenie gminy Oborniki w związku z występowaniem ognisk ASF. Wprowadzenie strefy ma za zadanie ograniczenie i zawalczenie afrykańskiego pomoru świń. Zasięg strefy czerwnej wykracza poza gminę Oborniki:

mapa asf

foto: zrzut ekranowy z mapy ASF w Polsce

Co oznacza wprowadzenie czerwonej strefy:

"Przemieszczanie świń w obrębie strefy „czerwonej” możliwe jest między gospodarstwami i do zakładów uboju bez przeprowadzania badań laboratoryjnych. Świnie mogą zostać ubite w rzeźni znajdującej się w strefie „czerwonej”, a mięso po uboju znakowane jest znakiem w kształcie koła, i jego dystrybucja musi być ograniczona wyłącznie do obszaru RP. W następujących sytuacjach świeże mięso może być wysyłane poza obszar RP:

- mięso pozyskane jest ze świń, które od urodzenia były utrzymywane w strefie ochronnej („żółtej”) i w strefie wolnej („białej”) oraz mięso było wyprodukowane w rzeźni, zakładzie rozbioru lub przetwórstwa, wyznaczonych przez PLW do tego celu w sposób zabezpieczający pełne wydzielenie cyklu produkcji,

lub

- świnie wywożone do rzeźni muszą przebywać na terenie danego gospodarstwa nieprzerwanie minimum 30 dni, - żadne inne świnie ze strefy „niebieskiej” i „czerwonej” nie mogą być wprowadzane do tego stada w ciągu ostatnich 30 dni,

- należy przeprowadzić badanie laboratoryjne stada w ciągu 15 dni przed planowanym przemieszczeniem,

- badanie kliniczne 24 godziny przez ubojem,

- wystawienie świadectwa zdrowia przez lek. wet.

Pozyskane w ten sposób mięso powinno być oznaczone znakiem w kształcie owalu.

Przemieszczanie świń poza obszar strefy „czerwonej” możliwe jest do rzeźni położonej poza obszarami objętymi ograniczeniami, wyłącznie po spełnieniu następujących wymagań:

- świnie wywożone do rzeźni muszą przebywać na terenie danego gospodarstwa nieprzerwanie minimum 30 dni,

- żadne inne świń nie mogą być wprowadzane do tego stada w ciągu ostatnich 30 dni,

-należy przeprowadzić badanie laboratoryjne stada w ciągu 15 dni przed planowanym przemieszczeniem,

- badanie kliniczne nie wcześniej niż 24 godziny przed ubojem,

- wystawienie świadectwa zdrowia przez lek. wet.

Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne niepoddane obróbce, o której mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 16 września 2010 roku w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniami, nakazom lub zakazom, znakowane są znakiem o takim samym kształcie jak ten naniesiony na półtuszach lub mięsie, z których dany wyrób został pozyskany (koła lub owalu). W przypadku produkcji produktów mięsnych z mięsa wieprzowego oznakowanego kołem, poddanie go obróbce, o której mowa ww. rozporządzeniu umożliwia znakowanie tak otrzymanego produktu." owalem.

Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/

 

Brak wiążących decyzji urzędników KOWR w podejmowaniu decyzji dotyczących losów gruntów zdawanych do Zasobów Skarbu Państwa może oznaczać likwidację strategicznej infrastruktury.
W związku z pojawiającymi się ogniskami pryszczycy odbędzie się spotkanie informacyjne. Wielopolski Izba Rolnicza zaprasza rolników do Starostwa Powiatowego w Obornikach.
Wiosna to czas intensywnych prac w gospodarstwie. Aby uniknąć przestojów podczas siewów i pierwszych zabiegów agrotechnicznych, warto odpowiednio wcześnie skontrolować stan maszyn. Regularna konserwacja i wymiana zużytych elementów pozwalają utrzymać sprzęt w pełnej sprawności, zwiększając wydajnoś…
W 2024 roku eksport polskich produktów i przetworów rolno-spożywczych wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim do rekordowej wartości w euro. Pozytywną dynamikę odnotował handel zarówno z krajami Unii, jak i spoza wspólnoty. Dalsze sukcesy polskich eksporterów będą zależały m.in. od zwiększania udzi…
Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Obornikach sp. z o.o. poszukuje do współpracy rolników. 
Umowa o wolnym handlu z krajami Mercosur może się okazać zagrożeniem dla polskich i europejskich producentów drobiu – ocenia Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza. Dziś 25 proc. mięsa z piersi kurczaka spożywanego w UE pochodzi z krajów spoza Wspólnoty – ocenia AVEC.
Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza na spotkanie dotyczące ochrony przed chorobą niebieskich języków.