
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Obornikach poinformował o wprowadzeniu czerwonej strefy ASF na terenie gminy Oborniki.
20 lipca 2023 ustanowiono oficjalnie strefę III zwaną czerwoną na terenie gminy Oborniki w związku z występowaniem ognisk ASF. Wprowadzenie strefy ma za zadanie ograniczenie i zawalczenie afrykańskiego pomoru świń. Zasięg strefy czerwnej wykracza poza gminę Oborniki:
foto: zrzut ekranowy z mapy ASF w Polsce
Co oznacza wprowadzenie czerwonej strefy:
"Przemieszczanie świń w obrębie strefy „czerwonej” możliwe jest między gospodarstwami i do zakładów uboju bez przeprowadzania badań laboratoryjnych. Świnie mogą zostać ubite w rzeźni znajdującej się w strefie „czerwonej”, a mięso po uboju znakowane jest znakiem w kształcie koła, i jego dystrybucja musi być ograniczona wyłącznie do obszaru RP. W następujących sytuacjach świeże mięso może być wysyłane poza obszar RP:
- mięso pozyskane jest ze świń, które od urodzenia były utrzymywane w strefie ochronnej („żółtej”) i w strefie wolnej („białej”) oraz mięso było wyprodukowane w rzeźni, zakładzie rozbioru lub przetwórstwa, wyznaczonych przez PLW do tego celu w sposób zabezpieczający pełne wydzielenie cyklu produkcji,
lub
- świnie wywożone do rzeźni muszą przebywać na terenie danego gospodarstwa nieprzerwanie minimum 30 dni, - żadne inne świnie ze strefy „niebieskiej” i „czerwonej” nie mogą być wprowadzane do tego stada w ciągu ostatnich 30 dni,
- należy przeprowadzić badanie laboratoryjne stada w ciągu 15 dni przed planowanym przemieszczeniem,
- badanie kliniczne 24 godziny przez ubojem,
- wystawienie świadectwa zdrowia przez lek. wet.
Pozyskane w ten sposób mięso powinno być oznaczone znakiem w kształcie owalu.
Przemieszczanie świń poza obszar strefy „czerwonej” możliwe jest do rzeźni położonej poza obszarami objętymi ograniczeniami, wyłącznie po spełnieniu następujących wymagań:
- świnie wywożone do rzeźni muszą przebywać na terenie danego gospodarstwa nieprzerwanie minimum 30 dni,
- żadne inne świń nie mogą być wprowadzane do tego stada w ciągu ostatnich 30 dni,
-należy przeprowadzić badanie laboratoryjne stada w ciągu 15 dni przed planowanym przemieszczeniem,
- badanie kliniczne nie wcześniej niż 24 godziny przed ubojem,
- wystawienie świadectwa zdrowia przez lek. wet.
Świeże mięso, mięso mielone, mięso odkostnione mechanicznie, surowe wyroby mięsne i produkty mięsne niepoddane obróbce, o której mowa w rozporządzeniu MRiRW z dnia 16 września 2010 roku w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z obszarów podlegających ograniczeniami, nakazom lub zakazom, znakowane są znakiem o takim samym kształcie jak ten naniesiony na półtuszach lub mięsie, z których dany wyrób został pozyskany (koła lub owalu). W przypadku produkcji produktów mięsnych z mięsa wieprzowego oznakowanego kołem, poddanie go obróbce, o której mowa ww. rozporządzeniu umożliwia znakowanie tak otrzymanego produktu." owalem.
Źródło: https://www.wetgiw.gov.pl/