W dniu 21.11.2014r odbył się w Zespole Szkół w Objezierzu XI Konkurs Gastronomiczny. Tegoroczny temat zmagań konkursowych brzmiał: JABŁKO KRÓLEM SADÓW I STOŁÓW.
Konkurs odbył się w dwóch kategoriach:
- kategoria zakąski: Zakąska do przygotowania której użyto jabłka lub przetworów z jabłek
- kategoria desery: deser z jabłkiem
Uczestnikami konkursu Była młodzież z 7 szkół gastronomicznych. Potrawy były oceniane przez profesjonalne Jury w składzie :
- przewodniczący Pan Mieczysław Wiórka obecnie szef produkcji w Kuchni Polki produkującej na potrzeby delikatesów Piotra I Pawła,wieloletni szef kuchni w Hotelu Merkurym i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu
- Pan Andrzej Nowakowski, przez wiele lat szef kuchni w hotelu Polonez, a obecnie szef kuchni w hotelu Ikar
- Pan Aleksander Sierżyński z restauracji hotelu „Delicjusz”
Zwycięzcami zostali:
- Konrad Krajewski – „Jabłka po królewsku” - Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Poznaniu
- Michał Kosmowski – „Sushi z jabłkiem i sosem Kokosowym” Zespół Szkół w Objezierzu
Konkurs mógł się odbyć dzięki hojności sponsorów, którymi byli:
- Urząd Gminy w Obornikach
- Nadleśnictwo Oborniki
- Właściciele restauracji „Millenium” Państwo Kałkowie
- Przedsiębiorca Pan Wiesław Bartkowiak
- GS Oborniki.
A którym to na naszych łamach dyrekcja Zespołu Szkół serdecznie dziękują.
foto: Miłosz Nowak