Przejdź do głównej treści


Czym jest żywność ekologiczna?

Chcesz wzbogacić swoją dietę w zdrowe i nieprzetworzone produkty? Sprawdź, czym charakteryzuje się żywność ekologiczna i jak dokonywać rozsądnych wyborów zakupowych. Poznaj szczegółowe informacje!

Żywność ekologiczna – co to jest?

To rodzaj produktów roślinnych lub zwierzęcych, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych. W takich miejscach unika się nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, dodatków do pasz czy regulatorów wzrostu. Dzięki temu konsumenci mogą mieć pewność, że wszystkie składniki są bezpieczne i bogate w substancje odżywcze. Brak toksycznych substancji oraz chemicznych dodatków sprawia, że warzywa czy owoce ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością.

Kolejnym ważnym aspektem jest produkcja bez użycia organizmów modyfikowanych genetycznie. Ponadto żywność nie jest poddawana działaniu promieniowania jonizującego. Warto zaznaczyć, że proces wytwarzania żywności ekologicznej nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne. Dziś te wysokiej jakości produkty trafiają do sklepów ze zdrową żywnością. W dodatku coraz częściej można spotkać takie stoiska w popularnych supermarketach.

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

Zanim zrobisz zakupy, upewnij się, że na pewno masz do czynienia z produktami pochodzenia ekologicznego. Świadczy o tym certyfikat, a produkty powinny być sygnowane specjalnym logo. Gospodarstwa, które aspirują do miana ekologicznych, poddawane są szczegółowym kontrolom i muszą spełniać unijne normy. Zwróć uwagę, że produkty niecertyfikowane mogą być opisywane jako naturalne.

Certyfikat ma ważność 12 miesięcy. W Polsce organem uprawniającym jednostki certyfikujące do kontroli jest Minister Rolnictwa i Rozwoju wsi. Z kolei nadzór nad jednostkami sprawuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Warto nadmienić, że w przypadku niespełnienia określonych norm, uprawnienia mogą być wycofane. W praktyce wszystkie produkty powinny spełniać bardzo restrykcyjne wymogi. Dzięki temu konsument ma pewność, że wybiera warzywa czy owoce ekologiczne i korzystne dla zdrowia. Zdecydowanie warto czytać etykiety!

Kto powinien spożywać żywność ekologiczną?

Te wysokiej jakości produkty można polecić każdemu, kto chce wyeliminować z diety jedzenie ze sztucznymi dodatki, konserwantami i pestycydami. Ponadto nie istnieją przeciwskazania do spożywania ekologicznej żywności. Można ją śmiało podawać dzieciom, a także osobom starszym. To doskonała propozycja dla wszystkich osób, które chcą uchronić się przed groźnymi schorzeniami.

Pamiętaj, że warzywa i owoce ekologiczne to bogate źródło antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ponadto produkty te zawierają o wiele mniej metali ciężkich czy pestycydów w porównaniu z żywnością konwencjonalną. To po prostu najlepsze rozwiązanie dietetyczne, które dostępne jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy tylko odwiedzić sprawdzony sklep i szukać produktów ze specjalnym oznaczeniem. Rozsądne decyzje zakupowe pozwolą Ci cieszyć się dobrym zdrowiem przez lata.

Myśliwi z Koła Łowieckiego "Jeleń 53" w Obornikach wykonalni w sobotę 22 marca 2025 i zamontowaliśmy 10 wiklinowych koszy lęgowych dla kaczek na zbiornikach wodnych w Bębnikącie oraz Chlebowie.
System kaucyjny dla opakowań na napoje zostanie uruchomiony w Polsce w dniu 1 października bieżącego roku.
List otwarty środowiska naukowego w sprawie gospodarki leśnej i ochrony przyrody w polskich lasach.
Zanieczyszczenie plastikiem to jeden z największych problemów środowiskowych XXI wieku. Jego drobne cząsteczki znajdują się już nie tylko w wodach i glebie, ale także w żywności czy powietrzu, bezpośrednio oddziałując na zdrowie ludzi i zwierząt.
W dobie rosnącej świadomości ekologicznej oraz coraz bardziej rygorystycznych norm dotyczących emisji CO2, pompy ciepła stają się jednym z najchętniej wybieranych rozwiązań grzewczych.
Gmina Oborniki oraz Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji wykorzystując środki z programu „Zielona Transformacja Miast”, zakupiła dwa samochody elektryczne, są to pierwszymi samochodami elektrycznymi we flocie PWiK.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że 420 milionów hektarów lasów - obszar większy niż UE - zostało utraconych w wyniku wylesiania w latach 1990-2020.