Przejdź do głównej treści

Komunikat KE w sprawie Zielonego Ładu w Europie

| MP | ECO newsy

20 maja 2020 ogłoszony został komunikat Komisji Parlamentu Europejskiego w sprawie tzw. zielonego ładu przedstawiający strategię UE na rzecz różnorodności biologicznej na 2030 rok.

Główne cele są bardzo pozytywne i zmierzają do zwiększenie ochrony i regeneracji środowiska przyrodniczego, ograniczenia marnotrawstwa żywności i zwiększenia znaczenia rolnictwa ekologicznego.

Powstały dwie różne propozycje przedstawione przez Komisję Europejską. Jedna dotyczy zrównoważonych systemów żywnościowych, a druga różnorodności biologicznej. Obie są częścią prac związanych z klimatem i tak zwanym „Zielonym nowym ładem”.

  • 30% powierzchni lądowej i wodnej krajów UE będzie chronione do roku 2030
  • Wszystkie stare lasy na terenie UE będą dokładnie zmierzone, monitorowane i chronione
  • Uszkodzone obszary przyrodnicze mają być odtworzone
  • 25.000 km rzek zostanie odtworzone do stanu naturalnego i uwolnione od przeszkód od przeszkód
  • Posadzone zostanie 3 miliardy drzew
  • Wszystkie miasta powyżej ilości 20.000 mieszkańców opracują do końca 2021 roku swój Zielony plan dotyczący biologicznej różnorodności, lasów miejskich i okolicznych, parków, miejskich upraw rolnych i upraw na dachach
  • Stosowanie chemicznych pestycydów musi zostać zmniejszone o połowę do 2030 r.
  • Antybiotyki w hodowli zwierząt powinny zostać zmniejszone o połowę -  zmniejszyć o 50 procent
  • 30 procent całego rolnictwa powinno być ekologiczne do 2030 roku (dziś jest to tylko 8 procent)
  • Proponuje się przeznaczyć 10% upraw rolnych na biologiczne zróżnicowanie (np. kwitnące strefy przy granicy upraw, strumyki i cieki wodne, mury kamienne i inne wartościowe siedliska)
  • Należy wprowadzić surowsze przepisy dotyczące ochrony zwierząt
  • Artykuły spożywcze muszą być obowiązkowo oznaczane i opisane
  • Marnotrawienie żywności w sklepach i u konsumentów musi być zmniejszone o połowę, należy opracować cały łańcuch żywnościowy

Proponowane rozwiązania są chwalone przez wiele organizacji pozarządowych. Wydana strategia jak do tej pory nie została zauważona przez Polski Rząd. Opublikowany 20.05.2020 komunikat to kolejny dokument przedstawiający strategię Zielonego Ładu, które stać się mogą podstawą do wypracowania konkretnych dyrektyw.

O ile kierunek jest słuszny o tyle istotne będą oczywiście szczegółowe rozwiązania. Komisja Europejska w walce o środowisko w swojej narracji zbyt małą rolę przyznaje zrównoważonej gospodarce, która w ocenie wielu osób, stanowi podstawę współczesnej, ekologicznej gospodarki.

źródło: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-annex-eu-biodiversity-strategy-2030_en.pdf

 

 

Wzrost temperatury, ekstremalne zjawiska pogodowe, zmiany opadów atmosferycznych mają poważne konsekwencje dla dostępności i jakości wody na całym świecie. O tym, jak sprostać temu wyzwaniu dyskutowali uczestnicy konferencji pt. „Blue Deal Congress – Changing the future”, która odbyła się 14 maja 2…
Transformacja energetyczna na obszarach wiejskich może się odbyć z korzyścią dla mieszkańców wsi poprzez wykorzystanie bioodpadów z produkcji rolnej i przemysłu rolno-spożywczego do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej (prąd i ciepło z biogazu) lub paliwa odnawialnego (biometan).
371 głosami za, 162 przeciw, przy 37 wstrzymujących się, Parlament poparł wniosek Komisji dotyczący zmiany dyrektywy siedliskowej w celu dostosowania statusu ochrony wilka w UE do Konwencji Berneńskiej, obniżając go ze "ściśle chronionego" do "chronionego.
Myśliwi z Koła Łowieckiego "Jeleń 53" w Obornikach wykonalni w sobotę 22 marca 2025 i zamontowaliśmy 10 wiklinowych koszy lęgowych dla kaczek na zbiornikach wodnych w Bębnikącie oraz Chlebowie.
System kaucyjny dla opakowań na napoje zostanie uruchomiony w Polsce w dniu 1 października bieżącego roku.
List otwarty środowiska naukowego w sprawie gospodarki leśnej i ochrony przyrody w polskich lasach.
Zanieczyszczenie plastikiem to jeden z największych problemów środowiskowych XXI wieku. Jego drobne cząsteczki znajdują się już nie tylko w wodach i glebie, ale także w żywności czy powietrzu, bezpośrednio oddziałując na zdrowie ludzi i zwierząt.