Przejdź do głównej treści

Certyfikacja produkcji ekologicznej odpowiada na potrzeby klientów

| Artykuł sponsorowany | ECO newsy

Troska o środowisko naturalne i własne zdrowie nie jest już modą – to świadomy wybór konsumentów. Zawracają oni coraz większą uwagę na to, co jedzą i jak artykuły spożywcze są produkowane. Certyfikacja produkcji ekologicznej jest kluczem do sprostania oczekiwaniom klientów, a jednocześnie do zwiększa zysków ze sprzedaży. Dlaczego ludzie tak chętnie wybierają produkty eko?

1. Są zdrowsze 

Przeciętnie żywność ekologiczna zawiera zwiększone poziomy wielu kluczowych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia ludzkiego. Zarówno statystyki amerykańskie, jak i brytyjskie wskazują, że poziom pierwiastków śladowych i minerałów w owocach i warzywach pozyskiwanych przemysłowo spadł o 76% w latach 1949–2010. 

2. Nie mają dodatków 

Żywność ekologiczna nie zawiera dodatków do żywności, które są związane z problemami zdrowotnymi, takimi jak: 

  • choroby serca,  
  • astma,  
  • osteoporoza, 
  • migreny,  
  • alergie pokarmowe, 
  • nadpobudliwość. 

Certyfikacja produkcji ekologicznej zakłada nieużywanie takich związków, jak np. aspartam i glutaminian sodu oraz sztuczne barwniki, antybiotyki, środki aromatyzujące i słodzące. 

Więcej o certyfikacji produkcji ekologicznej i jej korzyściach zarówno dla konsumentów, jak i producentów, można przeczytać na stronie https://www.bureauveritas.pl/services+sheet/certyfikacja-produkcji-ekologicznej.  

3. Są wolne od pestycydów  

Pestycydy są rutynowo stosowane w rolnictwie konwencjonalnym. Pozostałości tych substancji regularnie występują w dużym odsetku owoców i warzyw, a w 2004 r. Komisja Europejska stwierdziła, że ​​nie można już wykluczyć tego, że niosą one ze sobą zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. 

4. Są wysokiej jakości 

Żywność ekologiczna pochodzi z zaufanych źródeł. Wszystkie gospodarstwa ekologiczne i przedsiębiorstwa spożywcze są kontrolowane co najmniej raz w roku w celu ustalenia zgodności z przepisami. Certyfikacja produkcji ekologicznej daje konsumentom pewność, że kupują oni artykuły, które są najwyższej jakości. 

5. Zmniejszają cierpienie zwierząt 

Dobrostan zwierząt jest kluczową i integralną częścią standardów ekologicznych. Chów przemysłowy nie tylko przyczynia się do generowania ogromnej ilości odpadów, ale również jest moralnie nieuzasadniony.  

 

 

 

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego.
Wzrost temperatury, ekstremalne zjawiska pogodowe, zmiany opadów atmosferycznych mają poważne konsekwencje dla dostępności i jakości wody na całym świecie. O tym, jak sprostać temu wyzwaniu dyskutowali uczestnicy konferencji pt. „Blue Deal Congress – Changing the future”, która odbyła się 14 maja 2…
Transformacja energetyczna na obszarach wiejskich może się odbyć z korzyścią dla mieszkańców wsi poprzez wykorzystanie bioodpadów z produkcji rolnej i przemysłu rolno-spożywczego do wytwarzania energii elektrycznej i cieplnej (prąd i ciepło z biogazu) lub paliwa odnawialnego (biometan).
371 głosami za, 162 przeciw, przy 37 wstrzymujących się, Parlament poparł wniosek Komisji dotyczący zmiany dyrektywy siedliskowej w celu dostosowania statusu ochrony wilka w UE do Konwencji Berneńskiej, obniżając go ze "ściśle chronionego" do "chronionego.
Myśliwi z Koła Łowieckiego "Jeleń 53" w Obornikach wykonalni w sobotę 22 marca 2025 i zamontowaliśmy 10 wiklinowych koszy lęgowych dla kaczek na zbiornikach wodnych w Bębnikącie oraz Chlebowie.
System kaucyjny dla opakowań na napoje zostanie uruchomiony w Polsce w dniu 1 października bieżącego roku.
List otwarty środowiska naukowego w sprawie gospodarki leśnej i ochrony przyrody w polskich lasach.