Certyfikacja produkcji ekologicznej odpowiada na potrzeby klientów

Troska o środowisko naturalne i własne zdrowie nie jest już modą – to świadomy wybór konsumentów. Zawracają oni coraz większą uwagę na to, co jedzą i jak artykuły spożywcze są produkowane. Certyfikacja produkcji ekologicznej jest kluczem do sprostania oczekiwaniom klientów, a jednocześnie do zwiększa zysków ze sprzedaży. Dlaczego ludzie tak chętnie wybierają produkty eko?
1. Są zdrowsze
Przeciętnie żywność ekologiczna zawiera zwiększone poziomy wielu kluczowych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia ludzkiego. Zarówno statystyki amerykańskie, jak i brytyjskie wskazują, że poziom pierwiastków śladowych i minerałów w owocach i warzywach pozyskiwanych przemysłowo spadł o 76% w latach 1949–2010.
2. Nie mają dodatków
Żywność ekologiczna nie zawiera dodatków do żywności, które są związane z problemami zdrowotnymi, takimi jak:
- choroby serca,
- astma,
- osteoporoza,
- migreny,
- alergie pokarmowe,
- nadpobudliwość.
Certyfikacja produkcji ekologicznej zakłada nieużywanie takich związków, jak np. aspartam i glutaminian sodu oraz sztuczne barwniki, antybiotyki, środki aromatyzujące i słodzące.
Więcej o certyfikacji produkcji ekologicznej i jej korzyściach zarówno dla konsumentów, jak i producentów, można przeczytać na stronie https://www.bureauveritas.pl/services+sheet/certyfikacja-produkcji-ekologicznej.
3. Są wolne od pestycydów
Pestycydy są rutynowo stosowane w rolnictwie konwencjonalnym. Pozostałości tych substancji regularnie występują w dużym odsetku owoców i warzyw, a w 2004 r. Komisja Europejska stwierdziła, że nie można już wykluczyć tego, że niosą one ze sobą zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.
4. Są wysokiej jakości
Żywność ekologiczna pochodzi z zaufanych źródeł. Wszystkie gospodarstwa ekologiczne i przedsiębiorstwa spożywcze są kontrolowane co najmniej raz w roku w celu ustalenia zgodności z przepisami. Certyfikacja produkcji ekologicznej daje konsumentom pewność, że kupują oni artykuły, które są najwyższej jakości.
5. Zmniejszają cierpienie zwierząt
Dobrostan zwierząt jest kluczową i integralną częścią standardów ekologicznych. Chów przemysłowy nie tylko przyczynia się do generowania ogromnej ilości odpadów, ale również jest moralnie nieuzasadniony.