Owsianka - jakie wersje tego posiłku są smaczne?
Owsianka to niezaprzeczalnie hit w naszych domach. Jest to smaczne, a jednocześnie stosunkowo tanie i bardzo zdrowe śniadanie, które warto serwować dzieciom, jak i samemu się zajadać. Owsianka może pochwalić się mnóstwem fantastycznych właściwości zdrowotnych, które są bardzo pożądane przez osoby chcące utrzymać zdrowe ciało, fantastyczną sylwetkę oraz cieszyć się każdego ranka ogromną pulą energii na cały dzień. Sprawdź, dlaczego owsianka to zdrowe śniadanie, jakie płatki wybrać oraz które połączenia smakowe świetnie się sprawdzają!
Zdrowe śniadanie - czy owsianka to dobry wybór?
Ogromna liczba osób zastanawia się, czy owsianka to dobry wybór, jeśli chodzi o posiłek na śniadanie. Jest prosta, tania, ale czy aby na pewno zdrowa? Otóż dzisiaj rozwiewamy wątpliwości i z całą stanowczością potwierdzamy, że owsianka należy do puli najzdrowszych śniadań, jakie znane są człowiekowi. Płatki owsiane posiadają sporo właściwości prozdrowotnych. Nie wyparowują podczas gotowania, a więc możemy się nimi cieszyć w trakcie jedzenia posiłku. Do owsianki dodać możemy świeże, suszone, jak i liofilizowane owoce, które nie tylko podbiją smak, ale również dodadzą wartości odżywczych, takich jak cenne witaminy czy minerały.
Gdybyśmy mieli podsumować, jaki wpływ owsianka wywiera na nasz organizm, można powiedzieć, że:
- wzmacnia mięśnie (białko),
- reguluje przemianę materii,
- koi nerwy,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cukru we krwi,
- pomaga obniżyć poziom negatywnego cholesterolu,
- chroni przed działaniem wolnych rodników,
- reguluje pracę jelit (błonnik),
- wspomaga odporność organizmu.
Jakie płatki wybrać, aby owsianka była smaczna i najzdrowsza?
Na sklepowych półkach znajdziemy różne wersje płatków owsianych. Płatki owsiane zwykłe są duże i płaskie, wymagają stosunkowo krótkiej obróbki termicznej. Płatki owsiane górskie są częściowo rozdrobnione i walcowane. Dobrze chłoną płyny i szybko miękną. Płatki owsiane cięte są najbardziej naturalne, jednak wymagają nieco dłuższego gotowania, aby były zdatne do spożycia. Otręby owsiane mogą bez problemu zastąpić płatki. Dodatkowo otręby są znacznie lepszym źródłem białka czy błonnika.
Połączenia smakowe w owsiance - owsianka z bananem
Owsianka to nie tylko płatki, ale również dodatki, które ostatecznie tworzą cały posiłek. Można dodać do niej śliwki suszone, jagody goji, truskawki, maliny czy borówkę amerykańską. Świetnie smakuje owsianka z bananem https://mojemusli.pl/blog/owsianka-z-bananem-ile-ma-kalori-kcal i masłem orzechowym. Mnóstwo osób ceni sobie dodatek orzechów do owsianki, a można wykorzystać praktycznie wszystkie odmiany, czyli orzechy włoskie, laskowe, makadamia, arachidowe, nerkowca, brazylijskie czy pekan. Niewielki dodatek miodu nie tylko zmieni smak owsianki, ale również wpłynie na układ odpornościowy organizmu.
Owsianka może być tworzona na wodzie, jak i na mleku. Bazę warto wybrać według własnych upodobań oraz ewentualnych alergii. Mleko nie jest polecane dla osób, które mają nietolerancję laktozy, chyba że jest to mleko roślinne, pozbawione trudnej do strawienia laktozy.