Przejdź do głównej treści

Na czym polega liofilizacja? Czy liofilizowana żywność jest zdrowa?

| Artykuł sponsorowany | Zdrowie

Proces liofilizacji został wymyślony już kilkadziesiąt lat temu. Jednak dopiero niedawno produkty poddane temu zabiegowi stały się dostępne dla każdego. Liofilizacja jest sposobem na uzyskanie lekkich produktów spożywczych o wyjątkowo długim okresie przydatności do spożycia. Na czym to polega i jakie ma zalety?

Najpopularniejszymi produktami liofilizowanymi, dostępnymi coraz powszechniej w sklepach są owoce, warzywa i stworzone na ich bazie przekąski. Osoby szczególnie zainteresowane tego typu posiłkami, zwłaszcza sportowcy i podróżnicy, bez większych problemów mogą znaleźć również różnego rodzaju dania gotowe oraz liofilizaty w formie proszku, które idealnie nadają się jako dodatek do koktajlu. Czym różnią się one od produktów suszonych czy mających kiepską renomę dań instant? 

Zalety i wady produktów liofilizowanych

Liofilizacja to najlepszy ze znanych obecnie sposobów na zachowanie wartości odżywczych oraz smaku i aromatu w produktach przeznaczonych do długiego przechowywania. Proces ten powoduje m.in. najniższy poziom utleniania się witaminy C w warzywach i owocach w porównaniu z tradycyjnym suszeniem, mrożeniem czy konserwowaniem na gorąco. Można w ten sposób utrwalać również dania gotowe – w tym temacie ekspertem jest polska firma LyoFood, która doprowadziła do perfekcji tworzenie smacznych i pożywnych posiłków bez dodatku konserwantów. Dzięki ekstremalnie niskiej zawartości wody produkty liofilizowane są bardzo odporne na psucie, w związku z czym można je bezpiecznie jeść nawet po 5 latach od daty produkcji. Jakie wady ma liofilizacja? Jest to proces trwający dłużej niż inne metody i jest też dużo droższy. Po otwarciu opakowania produkty szybko chłoną wilgoć z otoczenia, więc jeśli jest się fanem chrupiących liofilizowanych owoców, trzeba je spożyć dość szybko – zostawione na wierzchu często tracą chrupkość już po kilkudziesięciu minutach.

Na czym polega proces liofilizacji?

Proces liofilizacji bywa nazywany suszeniem mrozem. Produkty poddaje się najpierw mrożeniu w temperaturze nawet -80 stopni Celsjusza, a następnie działaniu obniżonego ciśnienia, co powoduje „wyciąganie” z nich wilgoci w postaci pary wodnej. Przekształcanie wody z formy stałej (lód) bezpośrednio do formy gazowej (para wodna) nazywa się sublimacją. Później podwyższa się temperaturę do maksymalnie 0 stopni i przeprowadza dodatkowe suszenie, by na koniec w produkcie zostało zaledwie 1 – 4% wody. Gotowe liofilizaty pakuje się zwykle w atmosferze ochronnej z użyciem azotu, co dodatkowo ogranicza utlenianie cennych składników bioaktywnych.

Dla kogo są produkty liofilizowane?

Liofilizaty to produkty dla każdego. Ze względu na niską wagę i wygodę przygotowania posiłku najchętniej korzystają z nich alpiniści, podróżnicy, żeglarze i turyści, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeść je również w warunkach domowych. Liofilizowane owoce i batoniki sprawdzają się też jako zdrowa szkolna przekąska dla dziecka, która nie stanowi dodatkowego obciążenia w plecaku.

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem, jaki atakuje kobiety. Dlatego lekarze namawiają, aby regularnie się badać, a NFZ refunduje mammografię wszystkim kobietom od 45 do 74 roku życia. Sprawdź, kiedy mammobus będzie u Ciebie! 
Windy dla niepełnosprawnych to jedno z rozwiązań niezbędnych dla pełnej dostępności budynków dla osób z ograniczoną mobilnością. Z ich pomocą osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich, z innymi trudnościami w poruszaniu się, czy seniorzy zyskują swobodę przemieszczania się między piętrami. Jak…
11 kwietnia na obornickim targowisku będzie można wykonać badanie cytologiczne. Specjalny cytobus będzie do dyspozycji kobiet urodzonych w latach 1961-2000.
Niemal połowa nastolatków zetknęła się z przemocą online. Co czwarty był wyzywany w sieci, a co piąty doświadczył ośmieszania – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”.
Kleszczowym zapaleniem mózgu (KZM) można się zarazić praktycznie wszędzie, a liczba zachorowań znacząco rośnie - od 265 przypadków w 2019 roku do 793 w ub.r. Tylko w styczniu i lutym tego roku było już 31 odnotowanych przypadków zachorowań.
Ośrodek Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów S.A. (OPEN) w Poznaniu przeprowadzi bezpłatne badania cytologiczne w Ryczywole. Odbędą się one 17 marca.
Suchość i podrażnienie oczu mogą wynikać z różnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Do najczęstszych należą długotrwała praca przy komputerze, ekspozycja na klimatyzację, suche powietrze czy zanieczyszczenia środowiskowe. Problem może nasilać się również u osób noszących soczewki kontaktowe o…