Prowadzenie zdrowego trybu życia oznacza rezygnację z niektórych produktów, takich jak biały cukier. W takich przypadkach często jako alternatywę stosuje się naturalne słodziki np. stewię. Jednak pomimo swoich cennych właściwości nie zawsze jest do dobry wybór.
Często pragnąc zdrowo się odżywiać, rezygnuje się z białego cukru, szukając zdrowszych zamienników. Niektórzy muszą to zrobić z konieczności ze względu na stan zdrowia. Niezależnie od powodów odstawienie zwykłego słodzika przynosi wiele korzyści dla organizmu. Można pożegnać gwałtowne wyrzuty insuliny po zjedzeniu słodkiej przekąski odbierające całą energię. Ponadto można w ten sposób zadbać o zdrową sylwetkę i zdrowe zęby, a zwykłe pożywienie staje się o wiele słodsze naturalnie. Dodatkowo znikają negatywne emocje związane ze spadkiem cukru we krwi. Z tego powodu coraz popularniejsze są zamienniki pełniące funkcję słodzika - jednym z takich naturalnych słodzików jest stewia.
Stewia - co to takiego?
Stewia to roślina z rodziny astrowatych rosnąca naturalnie w Ameryce Południowej i Środkowej. Uważana jest za jedną najsłodszych roślin świata zawierającą stewiozydy odpowiedzialne za jej wyjątkowo słodki smak. Dzięki tym związkom ta bylina jest o wiele słodsza niż zwykły cukier i doskonale nadaje się na słodzik. Do produkcji wykorzystywana jest cała roślina, jednak to liście są jej najsłodszą częścią. W przemyśle występuje w różnej postaci m.in. proszku lub w płynie. Liście tej rośliny mogą być wykorzystywane bezpośrednio na skórę jako kompres. Ceniona jest za swoje zdrowotne właściwości i zerową kaloryczność.
Jakie właściwości ma stewia?
Stewia zyskała swoją popularność dzięki właściwościom korzystnie wpływającym na zdrowie. Przede wszystkim nie zawiera kalorii, dzięki czemu jest chętnie wykorzystywana przez osoby na diecie. Ponadto nie podnosi poziomu cukru we krwi. Z tego powodu nie trzeba się obawiać wyrzutu insuliny do krwi, powodującego spadek energii. Dlatego może być stosowana również przez osoby z cukrzycą. Dodatkowo w odróżnieniu od białego cukru nie powoduje próchnicy. Stewia ma także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a stosowana miejscowo przyśpiesza gojenie się ran. Wykazuje również właściwości obniżające ciśnienie krwi.
Czy stewia jest zdrowa?
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne stewia może z powodzeniem zastąpić biały cukier w kuchni. Dzięki zerowej kaloryczności nie trzeba się obawiać zwiększenia masy ciała, więc może być używana przez osoby pragnące schudnąć. Ponadto nie zwiększa poziomu cukru we krwi, co jest zaletą zwłaszcza przy cukrzycy. Jednak zbyt duże dawki stewi mogą nadmiernie obniżyć poziom cukru we krwi u osób z tą chorobą. Z tego powodu powinna być stosowana zgonie ze wskazówkami lekarza. Niestety także u osób z prawidłową normą cukru nadmierne spożycie produktu może wywołać niedobór. Stewia nie jest również zalecana dla osób z niskim ciśnieniem, gdyż może spowodować nadmierne obniżenie ciśnienia i spowolnienie pracy serca. Niewątpliwie stewia ma wiele cennych właściwości i jest zdrowym słodzikiem, jednak spożywając ją, należy stosować się do wskazówek producenta i nie przekraczać zalecanej dawki. Natomiast niektóre osoby powinny znaleźć inną alternatywę dla białego cukru.