Skip to main content

Sól himalajska - dlaczego warto ją stosować w kuchni?

Sól himalajska
Sól himalajska

U podnóża Pakistanu, od dawna istnieje różowa skała solna, którą dziś nazywamy solą himalajską. Ta solna skała o żywych kolorach jest wydobywana stąd od wielu lat i mówi się, że ma wiele korzyści zdrowotnych. Himalajska sól kamienna zwykle nie jest zmieniana po wydobyciu, ma cudownie wyjątkowy kolor, który wynika również z wyjątkowej kolekcji minerałów, często widzianych gołym okiem w skale solnej.

Sól himalajska — zastosowania

Sól himalajska jest niezwykle wszechstronna jeśli chodzi o zastosowanie. Najbardziej banalnym zastosowanie soli himalajskiej jest użycie jej jako zamiennika zwykłej soli kuchennej. Możesz jej użyć do każdej potrawy, którą przyrządzasz na co dzień. W przeszłości sól himalajska była używana do konserwacji mięsa. Kolejnym zastosowaniem soli himalajskiej jest dodawanie jej do codziennych napojów. Sól ta zwiększy elektrolity, co bezpośrednio pomaga w nawodnieniu organizmu.

Sól himalajska — smak

Jeśli masz bardzo wrażliwe podniebienie, możesz zauważyć, że różowa sól himalajska smakuje nieco inaczej niż zwykła sól kuchenna. Niektórzy twierdzą, że smakuje bardziej słono, a inni zwracają uwagę na wyjątkowy smak mineralny, gdy się rozpuszcza. Niezależnie od upodobań, warto wypróbować różową sól do ulubionych potraw i sprawdzić, czy ten prosty dodatek wzbogaci smak posiłku.

Bogata w minerały sól himalajska

Głównym powodem, dla którego sól himalajska stała się tak popularna, są zawarte w niej minerały, które dają wiele korzyści zdrowotnych. Szacuje się, że w różowej soli kamiennej znajduje się ponad 80 różnych minerałów i pierwiastków śladowych. Jest to znacznie więcej niż w popularnej w naszym kraju soli kuchennej. Jak każda sól, różowa zawiera dużo chlorku sodu, ale także wiele innych unikalnych minerałów. Zasadniczo różowa sól himalajska ma nieco mniej sodu niż sól kuchenna, ale mnóstwo innych minerałów, aby to zrekompensować.

Sól himalajska pomaga obniżyć poziom sodu

W porównaniu z innymi solami sól himalajska ma nieco mniejszą zawartość sodu. Chociaż sód w naszej diecie jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego i mięśni oraz utrzymania równowagi płynów, zawsze powinna być dostarczana w umiarkowanych ilościach.

Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 6 gramów soli dziennie, czyli około 2,4 grama sodu. Ponieważ sól himalajska ma nieco niższe stężenie sodu, można ją spożywać w nieco większych ilościach niż inne sole. Należy jednak pamiętać o umiarze, ponieważ zbyt duża ilość sodu może podnosić ciśnienie krwi i powodować problemy z nerkami, sercem i wątrobą.

Sól himalajska — bardziej naturalna wersja soli

Jedną z największych zalet różowej soli w porównaniu z solą tradycyjną jest to, że różowa sól jest często niewiarygodnie czysta. Sól kuchenna jest często rafinowana w celu usunięcia

zanieczyszczeń i minerałów innych niż sód, a także jest mieszana z dodatkami, takimi jak proszki zapobiegające zbrylaniu, w celu pochłaniania wilgoci.

Często jod dodaje się, aby zapobiec niedoborowi jodu i rzeczywiście ponad 60% populacji używa soli jodowanych. Porównaj to z solą himalajską, która jest cięta prosto z pasm soli w Pakistanie, przeniesiona do osobnego obszaru, gdzie jest zmielona do użytku. Różowa sól himalajska jest niesamowicie czysta

W obornickim szpitalu rozważa się zamknięcie jednego z oddziałów, ostateczna decyzja jest w rękach władz Powiatu.
Kolejny raz w Obornikach odbędą się bezpłatne badania mammograficzne!
Dbałość o zęby i higienę jamy ustnej, to nie tylko kwestia estetyki. Warto bowiem wiedzieć, że stan zębów i przyzębia ma bardzo duży wpływ cały organizm. Choroby przyzębia mogą powodować problemy sercowo-naczyniowe, a także wpływać na powikłania przy cukrzycy.
Żeby suplementy diety z kolagenem przyniosły pożądane rezultaty, konieczne jest ich systematyczne stosowanie przez co najmniej 3-6 miesięcy. Z tego powodu warto wybrać preparat, który charakteryzuje się najbardziej komfortowym użyciem. Wiele osób chętnie sięga po kolagen w kapsułkach lub tabletka...
Bolesne miesiączki mogą mieć różne przyczyny. Niezależnie od tego, czy już znasz powód takiego stanu rzeczy, czy też dopiero jesteś w trakcie badań, silny ból podczas okresu może bardzo uprzykrzać życie, a nawet sprawiać, że nie będziesz w stanie iść do pracy. Czy w takiej sytuacji możesz otrzyma...
Bezpłatną mammografię mogą wykonać kobiety pomiędzy 45 a 74 rokiem życia raz na 2 lata a w przypadku obciążeń genetycznych raz na 1 rok.
Coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje zdrowie i styl życia. Wśród nich, wiele osób skupia się na swojej diecie, zwłaszcza tych, które są narażone na ryzyko cukrzycy. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak możesz zmniejszyć to ryzyko poprzez modyfikację swojego stylu odżywiania? Dieta niskoglik...