Sól himalajska - dlaczego warto ją stosować w kuchni?

U podnóża Pakistanu, od dawna istnieje różowa skała solna, którą dziś nazywamy solą himalajską. Ta solna skała o żywych kolorach jest wydobywana stąd od wielu lat i mówi się, że ma wiele korzyści zdrowotnych. Himalajska sól kamienna zwykle nie jest zmieniana po wydobyciu, ma cudownie wyjątkowy kolor, który wynika również z wyjątkowej kolekcji minerałów, często widzianych gołym okiem w skale solnej.
Sól himalajska — zastosowania
Sól himalajska jest niezwykle wszechstronna jeśli chodzi o zastosowanie. Najbardziej banalnym zastosowanie soli himalajskiej jest użycie jej jako zamiennika zwykłej soli kuchennej. Możesz jej użyć do każdej potrawy, którą przyrządzasz na co dzień. W przeszłości sól himalajska była używana do konserwacji mięsa. Kolejnym zastosowaniem soli himalajskiej jest dodawanie jej do codziennych napojów. Sól ta zwiększy elektrolity, co bezpośrednio pomaga w nawodnieniu organizmu.
Sól himalajska — smak
Jeśli masz bardzo wrażliwe podniebienie, możesz zauważyć, że różowa sól himalajska smakuje nieco inaczej niż zwykła sól kuchenna. Niektórzy twierdzą, że smakuje bardziej słono, a inni zwracają uwagę na wyjątkowy smak mineralny, gdy się rozpuszcza. Niezależnie od upodobań, warto wypróbować różową sól do ulubionych potraw i sprawdzić, czy ten prosty dodatek wzbogaci smak posiłku.
Bogata w minerały sól himalajska
Głównym powodem, dla którego sól himalajska stała się tak popularna, są zawarte w niej minerały, które dają wiele korzyści zdrowotnych. Szacuje się, że w różowej soli kamiennej znajduje się ponad 80 różnych minerałów i pierwiastków śladowych. Jest to znacznie więcej niż w popularnej w naszym kraju soli kuchennej. Jak każda sól, różowa zawiera dużo chlorku sodu, ale także wiele innych unikalnych minerałów. Zasadniczo różowa sól himalajska ma nieco mniej sodu niż sól kuchenna, ale mnóstwo innych minerałów, aby to zrekompensować.
Sól himalajska pomaga obniżyć poziom sodu
W porównaniu z innymi solami sól himalajska ma nieco mniejszą zawartość sodu. Chociaż sód w naszej diecie jest niezbędna dla funkcjonowania układu nerwowego i mięśni oraz utrzymania równowagi płynów, zawsze powinna być dostarczana w umiarkowanych ilościach.
Dorośli powinni spożywać nie więcej niż 6 gramów soli dziennie, czyli około 2,4 grama sodu. Ponieważ sól himalajska ma nieco niższe stężenie sodu, można ją spożywać w nieco większych ilościach niż inne sole. Należy jednak pamiętać o umiarze, ponieważ zbyt duża ilość sodu może podnosić ciśnienie krwi i powodować problemy z nerkami, sercem i wątrobą.
Sól himalajska — bardziej naturalna wersja soli
Jedną z największych zalet różowej soli w porównaniu z solą tradycyjną jest to, że różowa sól jest często niewiarygodnie czysta. Sól kuchenna jest często rafinowana w celu usunięcia
zanieczyszczeń i minerałów innych niż sód, a także jest mieszana z dodatkami, takimi jak proszki zapobiegające zbrylaniu, w celu pochłaniania wilgoci.
Często jod dodaje się, aby zapobiec niedoborowi jodu i rzeczywiście ponad 60% populacji używa soli jodowanych. Porównaj to z solą himalajską, która jest cięta prosto z pasm soli w Pakistanie, przeniesiona do osobnego obszaru, gdzie jest zmielona do użytku. Różowa sól himalajska jest niesamowicie czysta