Nietolerancja glutenu i związane z nią niedogodności
Coraz częściej w dzisiejszych czasach słyszymy o diecie bezglutenowej. Sporej części społeczeństwa, ciągle wydaje się, że jest to zwykła fanaberia osób ją stosujących.
Dieta ta nie jest jednak wyborem tych osób, lecz koniecznością w zachowaniu zdrowia. Osoby te eliminują gluten w swoim pożywieniu, ponieważ ich organizm nie toleruje go. Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej odpowiedników produktów mącznych dla osób dotkniętych tym schorzeniem.
Konieczność, a nie wybór
Celiakia, to zaburzenie, które nie pozwala cierpiącej na nie osobie, na przyjmowanie produktów z dużą ilością glutenu w składzie ( powyżej 20 mg na kilogram masy produktu). Eliminuje to z ich diety wszelkie produkty z dodatkiem produktów z pszenicy, żyta i jęczmienia oraz niecertyfikowanego owsa. Z celiakią człowiek boryka się przez całe życie, nie ma na nią leku. Należy do grupy chorób autoimmunologicznych. Znaczy to, że każde przyjęcie glutenu kończy się reakcją organizmu, który zaczyna atakować własne tkanki i prowadzi do stanów zapalnych - najczęściej w jelicie cienkim. Diagnozowana jest najczęściej po dwudziestym roku życia pacjenta. Cierpi na nią - według różnych szacunków - od jednego do dwóch i pół procenta populacji.
Nie tylko w pierogach i pieczywie
Gluten jest składnikiem nie tylko dań mącznych. W obecnej branży żywnościowej dodaje się go do wielu produktów, w których byśmy się tego nie spodziewali. Osoby nietolerujące glutenu, muszą dokładnie czytać każdą etykietę przed dokonaniem zakupu. Pod nazwą semolina lub skrobia modyfikowana znajdziemy ją w wielu przekąskach i przetworzonych gotowych produktach np. słodyczach. Jest stosowana również w przemyśle wędliniarskim i wyrobach garmażeryjnych.
Zamienniki produktów z glutenem
W przypadku pieczywa i produktów mącznych istnieje wiele gotowych już produktów, na bazie składników bez glutenu. Możliwe jest też wykonywanie własnych dań i wypieków z mąki bezglutenowej. Chcąc się w taką zaopatrzyć, wypatrujmy na sklepowych półkach przekreślonego znaku kłosa - oznaczone są nim właśnie takie produkty. Do wyboru jest wiele rodzajów mąki np. kukurydziane, ryżowe i ze strączków. Z wymienionych mąk można wykonać również makaron lub zakupić któryś z gotowych. Jeśli chodzi o słodycze, to wiele z nich nie zawiera glutenu. Nie zawierają go choćby snickersy, krówki i jajka Kinder - zawsze warto jednak sprawdzić etykietę, gdyby coś się w tej kwestii zmieniło. Dozwolone na takiej diecie są też naturalna herbata i kawa. Kawa oczywiście nie zbożowa, a jeśli zbożowa, to tylko w specjalnej wersji bez glutenu.
Dobrym pomysłem na posiłek, może być w takim przypadku bezglutenowe musli. Różni się ono od swojej podstawowej wersji najczęściej jedynie płatkami owsianymi, które produkowane są w nieco inny sposób, aby nie posiadały w składzie zbyt wiele glutenu. Z takich płatków można przygotować także smaczne ciasteczka lub placki. Przy odrobinie kulinarnej wyobraźni, dieta bezglutenowa nie będzie zbyt wielką niedogodnością.