Skip to main content

Nietolerancja glutenu i związane z nią niedogodności

Coraz częściej w dzisiejszych czasach słyszymy o diecie bezglutenowej. Sporej części społeczeństwa, ciągle wydaje się, że jest to zwykła fanaberia osób ją stosujących.

Dieta ta nie jest jednak wyborem tych osób, lecz koniecznością w zachowaniu zdrowia. Osoby te eliminują gluten w swoim pożywieniu, ponieważ ich organizm nie toleruje go. Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej odpowiedników produktów mącznych dla osób dotkniętych tym schorzeniem.

Konieczność, a nie wybór

Celiakia, to zaburzenie, które nie pozwala cierpiącej na nie osobie, na przyjmowanie produktów z dużą ilością glutenu w składzie ( powyżej 20 mg na kilogram masy produktu). Eliminuje to z ich diety wszelkie produkty z dodatkiem produktów z pszenicy, żyta i jęczmienia oraz niecertyfikowanego owsa. Z celiakią człowiek boryka się przez całe życie, nie ma na nią leku. Należy do grupy chorób autoimmunologicznych. Znaczy to, że każde przyjęcie glutenu kończy się reakcją organizmu, który zaczyna atakować własne tkanki i prowadzi do stanów zapalnych - najczęściej w jelicie cienkim. Diagnozowana jest najczęściej po dwudziestym roku życia pacjenta. Cierpi na nią - według różnych szacunków - od jednego do dwóch i pół procenta populacji.

Nie tylko w pierogach i pieczywie

Gluten jest składnikiem nie tylko dań mącznych. W obecnej branży żywnościowej dodaje się go do wielu produktów, w których byśmy się tego nie spodziewali. Osoby nietolerujące glutenu, muszą dokładnie czytać każdą etykietę przed dokonaniem zakupu. Pod nazwą semolina lub skrobia modyfikowana znajdziemy ją w wielu przekąskach i przetworzonych gotowych produktach np. słodyczach. Jest stosowana również w przemyśle wędliniarskim i wyrobach garmażeryjnych.

Zamienniki produktów z glutenem

W przypadku pieczywa i produktów mącznych istnieje wiele gotowych już produktów, na bazie składników bez glutenu. Możliwe jest też wykonywanie własnych dań i wypieków z mąki bezglutenowej. Chcąc się w taką zaopatrzyć, wypatrujmy na sklepowych półkach przekreślonego znaku kłosa - oznaczone są nim właśnie takie produkty. Do wyboru jest wiele rodzajów mąki np. kukurydziane, ryżowe i ze strączków. Z wymienionych mąk można wykonać również makaron lub zakupić któryś z gotowych. Jeśli chodzi o słodycze, to wiele z nich nie zawiera glutenu. Nie zawierają go choćby snickersy, krówki i jajka Kinder - zawsze warto jednak sprawdzić etykietę, gdyby coś się w tej kwestii zmieniło. Dozwolone na takiej diecie są też naturalna herbata i kawa. Kawa oczywiście nie zbożowa, a jeśli zbożowa, to tylko w specjalnej wersji bez glutenu.

Dobrym pomysłem na posiłek, może być w takim przypadku bezglutenowe musli. Różni się ono od swojej podstawowej wersji najczęściej jedynie płatkami owsianymi, które produkowane są w nieco inny sposób, aby nie posiadały w składzie zbyt wiele glutenu. Z takich płatków można przygotować także smaczne ciasteczka lub placki. Przy odrobinie kulinarnej wyobraźni, dieta bezglutenowa nie będzie zbyt wielką niedogodnością.

Zmniejsz ryzyko cukrzycy - przewodnik po diecie niskoglikemicznej

Coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje zdrowie i styl życia. Wśród nich, wiele osób skupia się na swojej diecie, zwłaszcza tych, które są narażone na ryzyko cukrzycy. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak możesz zmniejszyć to ryzyko poprzez modyfikację swojego stylu odżywiania? Dieta niskoglik...

Jakie środki przeciwbólowe są dozwolone w ciąży, a jakich należy unikać?

Ciąża jest wyjątkowym czasem w życiu kobiety, kiedy dbałość o zdrowie, zarówno matki, jak i dziecka, jest priorytetem. Jednym z powszechnych problemów, z którymi kobiety mogą się zetknąć w tym okresie, są bóle różnego rodzaju.

Kleszcze groźne już nie tylko w lesie, lecz także na osiedlowym trawniku 

Na kleszczowe zapalenie mózgu (KZM) zachorowało w Polsce w 2023 roku 659 osób, czyli ponad dwukrotnie więcej niż cztery lata wcześniej. Na tę sytuację wpływ mają m.in. zmiany klimatyczne, które sprzyjają całorocznej aktywności kleszczy. Co ważne, ponad 90 proc. zakażonych kontakt z tymi pajęczaka...

Czym są elektrolity i kiedy warto je przyjmować?

Elektrolity odpowiadają za elektrochemiczną równowagę w organizmie. Utrzymanie ich prawidłowego poziomu jest kluczowe dla zachowania zdrowia i funkcjonowania wielu procesów życiowych. Niestety, różne okoliczności wpływają na niedobry tych cennych składników. Kiedy należy uzupełnić elektrolity? Cz...

Zostańcie Bohaterami Dla Innych - Oddajcie Krew już 28 marca!

Wasza krew to dar życia dla wielu osób, które walczą z chorobami, a Wasza hojność może być kluczem do odzyskania zdrowia.

1 na 6 osób dorosłych w Polsce ma chore nerki. Większość o tym nie wie. Badania profilaktyczne może zlecić każdy lekarz rodzinny

4,7 mln dorosłych w Polsce ma chore nerki czyli aż 1 na 6 osób dorosłych. Tymczasem diagnozę postawiono tylko ok. 400 000 pacjentów, w tym 200 000 jest pod opieką nefrologów.

Autyzm u dzieci – jak się objawia?

Autyzm u dzieci jest kompleksowym zaburzeniem rozwojowym, które ma różnorodne objawy i nasilenie. Pierwsze symptomy często zauważane są we wczesnym dzieciństwie. Dzieci z autyzmem mogą wykazywać trudności w komunikacji werbalnej i niewerbalnej, ograniczone zainteresowania oraz problemy w nawiązyw...