Co to jest aspartam i gdzie go można spotkać?

Stosowanie słodzików zamiennie dla cukrów ma wiele zastosowań. Jednym z nich jest aspartam, który jest prawie 200 razy słodszy od cukru. Czym dokładnie jest i gdzie jest stosowany ten popularny słodzik?
Aspartam to związek chemiczny należący do grupy estrów peptydowych. Znakowany jest kodem E951 na opakowaniach. Dodawany jest do żywności ze względu na olbrzymie walory słodzące. Zastępuje czy nawet rekompensuje brak cukru i tłuszczy. Nawet nieduża ilość słodzika może zagwarantować słodki posmak. Do tego jego kaloryczność jest niemal równa zeru, co sprawia, że doskonale sprawdza się podczas diet. Stosowanie słodzików nie jest szkodliwe, a więcej na ten temat można przeczytać w artykule „Czy słodziki są szkodliwe? Aspartam, acesulfam, stewia i inne”. Jego walory smakowe oraz niska kaloryczność sprawiają, że aspartam stosowany jest wielu produktach oraz preparat słodzący zamiast cukru.
W jakich produktach można spotkać aspartam?
Aspartam można spotkać w napojach gazowanych czy słodzonych wodach mineralnych – smakowych. Dzięki niemu napoje uzyskują słodycz, a nie zawierają zbędnych cukrów. Niektóre produkty naturalne takie jak jogurty również zawierają aspartam.
Herbata mrożona czy rozpuszczalne kakao również są wzbogacone o ten popularny słodzik. Zastępuje cukry proste, dzięki temu dzieci nie spożyją nadmiernej ich ilości. Podczas rozwoju dziecka jest to szczególnie ważne, aby nie doprowadzać do otyłości w młodym wieku. Dzieci mogą również spożywać dropsy, gumy do żucia, drażetki bez obaw o dużą ilość cukru. Także w tych produktach aspartam zastępuje cukier. Ważne jest, aby na opakowaniu znajdował się symbol E951 oznaczający aspartam.
Miłośnicy deserów mrożonych czy galaretek nie muszą rezygnować z tych przyjemności. Aspartam często jest stosowanych w wymienionych produktach. Świetnie zastępuje cukry przez słodki smak. Do tego jest niskokaloryczny, co sprawia, że desery nadal rozkoszują podniebienie bukietem słodkich smaków, ale nie wpływają na przyrost wagi przez nadmiar cukrów.
Leki, suplementacja i napoje izotoniczne
Aspartam bywa składnikiem wielu tabletek rozpuszczających i tabletek do ssania na gardło. Jest dostępny w suplementach i zastępuje cukry. Przede wszystkim poprawia smak niezbyt lubianych lekarstw i uprzyjemnia ich spożywanie. Występuje także w formie granulatu w popularnych lekach na grypę czy przeziębienia.
Aspartam dostępny jest także w napojach izotonicznych, które często używają osoby uprawiające sport. Słodzik eliminuje cukry proste z diety i „puste” kalorie. Ułatwia odchudzanie, co jest ważne szczególnie w pierwszej fazie treningów – redukcji masy.
Aspartam a przyswajalność
Aspartam jest jedynym słodzikiem przetwarzanym przez ludzkie organy. Poprzez procesy trawienne rozbijany jest na dwa podstawowe aminokwasy naturalne. Mowa o kwasie asparginowym i fenyloalaninie. Ten drugi aminokwas szkodzi osobom chorym na rzadką i dziedziczną chorobę – fenyloketonurię. Oprócz tego w wyniku procesów metabolicznych powstaje metanol w bardzo niskim stężeniu, nieszkodliwym dla człowieka.
Aspartam jest słodzikiem zastępującym cukier i doskonałą alternatywą dla restrykcyjnej diety oraz rezygnacji z deserów czy słodyczy. Spotkać go można w wielu produktach, a jego symbolu należy szukać na opakowaniu.