Przejdź do głównej treści

Co to jest aspartam i gdzie go można spotkać?

| Artykuł sponsorowany | Zdrowie

Stosowanie słodzików zamiennie dla cukrów ma wiele zastosowań. Jednym z nich jest aspartam, który jest prawie 200 razy słodszy od cukru. Czym dokładnie jest i gdzie jest stosowany ten popularny słodzik?

Aspartam to związek chemiczny należący do grupy estrów peptydowych. Znakowany jest kodem E951 na opakowaniach. Dodawany jest do żywności ze względu na olbrzymie walory słodzące. Zastępuje czy nawet rekompensuje brak cukru i tłuszczy. Nawet nieduża ilość słodzika może zagwarantować słodki posmak. Do tego jego kaloryczność jest niemal równa zeru, co sprawia, że doskonale sprawdza się podczas diet. Stosowanie słodzików nie jest szkodliwe, a więcej na ten temat można przeczytać w artykule „Czy słodziki są szkodliwe? Aspartam, acesulfam, stewia i inne”. Jego walory smakowe oraz niska kaloryczność sprawiają, że aspartam stosowany jest wielu produktach oraz preparat słodzący zamiast cukru.

W jakich produktach można spotkać aspartam?

Aspartam można spotkać w napojach gazowanych czy słodzonych wodach mineralnych – smakowych. Dzięki niemu napoje uzyskują słodycz, a nie zawierają zbędnych cukrów. Niektóre produkty naturalne takie jak jogurty również zawierają aspartam.

Herbata mrożona czy rozpuszczalne kakao również są wzbogacone o ten popularny słodzik. Zastępuje cukry proste, dzięki temu dzieci nie spożyją nadmiernej ich ilości. Podczas rozwoju dziecka jest to szczególnie ważne, aby nie doprowadzać do otyłości w młodym wieku. Dzieci mogą również spożywać dropsy, gumy do żucia, drażetki bez obaw o dużą ilość cukru. Także w tych produktach aspartam zastępuje cukier. Ważne jest, aby na opakowaniu znajdował się symbol E951 oznaczający aspartam.

Miłośnicy deserów mrożonych czy galaretek nie muszą rezygnować z tych przyjemności. Aspartam często jest stosowanych w wymienionych produktach. Świetnie zastępuje cukry przez słodki smak. Do tego jest niskokaloryczny, co sprawia, że desery nadal rozkoszują podniebienie bukietem słodkich smaków, ale nie wpływają na przyrost wagi przez nadmiar cukrów.

Leki, suplementacja i napoje izotoniczne

Aspartam bywa składnikiem wielu tabletek rozpuszczających i tabletek do ssania na gardło. Jest dostępny w suplementach i zastępuje cukry. Przede wszystkim poprawia smak niezbyt lubianych lekarstw i uprzyjemnia ich spożywanie. Występuje także w formie granulatu w popularnych lekach na grypę czy przeziębienia.

Aspartam dostępny jest także w napojach izotonicznych, które często używają osoby uprawiające sport. Słodzik eliminuje cukry proste z diety i „puste” kalorie. Ułatwia odchudzanie, co jest ważne szczególnie w pierwszej fazie treningów – redukcji masy.

Aspartam a przyswajalność

Aspartam jest jedynym słodzikiem przetwarzanym przez ludzkie organy. Poprzez procesy trawienne rozbijany jest na dwa podstawowe aminokwasy naturalne. Mowa o kwasie asparginowym i fenyloalaninie. Ten drugi aminokwas szkodzi osobom chorym na rzadką i dziedziczną chorobę – fenyloketonurię. Oprócz tego w wyniku procesów metabolicznych powstaje metanol w bardzo niskim stężeniu, nieszkodliwym dla człowieka.

Aspartam jest słodzikiem zastępującym cukier i doskonałą alternatywą dla restrykcyjnej diety oraz rezygnacji z deserów czy słodyczy. Spotkać go można w wielu produktach, a jego symbolu należy szukać na opakowaniu.

 

Współczesna medycyna estetyczna daje coraz więcej możliwości, by poprawić wygląd bez konieczności poddawania się operacjom plastycznym. Jedną z najbardziej cenionych metod jest lifting RF Indiba, czyli nieinwazyjny zabieg wykorzystujący fale radiowe do odmładzania skóry, modelowania konturów twarzy…
Szybki dostęp do specjalistycznej opieki medycznej to jeden z największych priorytetów zdrowotnych dla wielu osób. Centrum medyczne oferujące kompleksowe usługi pod jednym dachem może znacząco skrócić czas oczekiwania na diagnozę i rozpoczęcie leczenia.
Coraz więcej kobiet decyduje się na stosowanie CBD, doceniając jego naturalne właściwości prozdrowotne. Ten roślinny ekstrakt pozyskiwany z konopi siewnych pomaga łagodzić codzienny stres, działa uspokajająco, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Co więcej, wykazuje też działanie antyoksydacyjne.
Woda z kranu jest nieodłącznym elementem naszego codziennego życia. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jej spożywanie jest bezpieczne i korzystne dla zdrowia. W niniejszym artykule przyjrzymy się korzyściom płynącym z picia wody z kranu, omówimy standardy jej jakości oraz zastanowimy się, czy wa…
Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu.
Z niedawno opublikowanego badania opinii publicznej wynika, że czterech na pięciu respondentów w wieku 18-25 lat spożywa alkohol. 28% robi to tylko przy konkretnej okazji.
Na terenie szpitala w Obornikach rozpoczęły się pierwsze prace przygotowawcze związane z budową nowego Zakładu Pielęgnacyjno-Opiekuńczego. Obecnie na placu budowy pojawiła się tablica informacyjna przedstawiająca orientacyjny plan inwestycji.