Jakie zdrowotne skarby ukryte są pod wodą?

Jeśli można podać coś, co jest największym źródłem wspaniałych leków i substancji odżywczych, jest to matka natura. Jeden z nich schowany jest w morzu. Jest to morszczyn, który dzięki swoim właściwościom ma obecnie zastosowanie zarówno w przemyśle gastronomicznym, kosmetycznym, jak i medycznym. Choć jego spożywanie jest świetnym pomysłem, to niektóre osoby powinny uważać na to lub przyjmować pod kontrolą lekarza.
Jakie właściwości posiada morszczyn?
Morszczyn jest glonem, który w zależności od miejsca występowania, nieco różni się od siebie swoimi składnikami odżywczymi. Jednymi z najważniejszych są jednak składniki związane z jodem, gdyż to ich skład jest znaczny w każdym pojedynczym morszczynie.
Inne właściwości tego glonu, są następujące:
- łagodnie przeczyszcza organizm,
- hamuje apetyt,
- świetnie wpływa na układ krążenia,
- działa przeciw wirusom,
- zmniejsza wchłanianie węglowodanów,
- jest źródłem magnezu, potasu i manganu.
Morszczyn nie powinien być przyjmowany jednak przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wiąże się to z tym, że nie ma pewności, że dany morszczyn nie został zanieczyszczony przez to, w jakim miejscu urósł. Nie zawsze bowiem znajduje się on w czystej i zdrowej wodzie. Ze względu na możliwość występowania w nich metali ciężkich, kobiety w ciąży nie powinny go stosować.
Glon ten używany jest obecnie w wielu przemysłach w związku z wieloma właściwościami leczniczymi, jakie mogą się w nim znajdować. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są ususzone liście morszczynu. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu dań. To właśnie dzięki nim można uzyskać wiele odżywczych składników w codziennej diecie. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu korzysta się z morszczynu również w kosmetyce i medycynie. W odpowiednio przyrządzonym preparacie może rewelacyjnie powstrzymywać widoczne objawy starzenia się skóry.
Morszczyn, a niedoczynność tarczycy
Największą zaletą, jaką ma morszczyn, jest duża ilość jodu. Stąd pomysł, by powinny przyjmować go osoby z niedoczynnością tarczycy, spowodowaną zbyt małą ilością jodu w organizmie. Niestety może przynieść to całkowicie odwrotne w skutkach efekty. Przede wszystkim jest to problematyczne, gdyż każdy glon posiada inną ilość jodu w składzie. Przyjmowanie nierównomiernej ilości jodu może powodować, że pojawią się przykre oznaki nadczynności tarczycy. W takim przypadku najlepiej skierować się do lekarza specjalisty i kontrolować przyjmowaną dawkę. Dzięki temu uniknie się wielu trudnych do wyleczenia i nieprzyjemnych powikłań zdrowotnych. Można przyjmować morszczyn pod kontrolą lekarza lub w małych ilościach, tak, by nie zakłócać procesu leczenia.