Przejdź do głównej treści

Wybieraj produkty najlepsze dla Twojego organizmu, czyli dlaczego warto zamienić herbatę zwykłą na w pełni ekologiczną

| nadesłane do eoborniki | Zdrowie

Świadomość zdrowotna Polaków z roku na rok wzrasta. Konsumenci w naszym kraju uważniej czytają etykiety produktów spożywczych i wiedzą, jakie działanie mają poszczególne składniki.

A nie wszystkie środki stosowane np. do uprawiania roślin pozostają bez wpływu na właściwości listków rośliny. I zapewne stąd bierze się rosnąca popularność herbat ekologicznych. Okazuje się, że coraz więcej klientów przedkłada standardy produkcji ponad atrakcyjność cenową.

Nie każda herbata bio spełnia wyśrubowane normy. Szukaj odpowiednich oznaczeń na opakowaniu

Eksperci śledzący rynek spożywczy w Polsce szacują, że Polacy zaparzają ok. 20 000 herbaty rocznie. To czwarty najwyższy wynik w Europie, zaraz za Irlandią, Rosją oraz Wielką Brytanią. Przeważającą większość wciąż stanowi „zwykła” herbata czarna z hipermarketu, jednak udział produktów ekologicznych w herbacianym rynku systematycznie się zwiększa. I chodzi tutaj o produkty powstające i pakowane w określony sposób, a nie chwytliwe marketingowo nazwy. Jak tłumaczą specjaliści z firmy Organic Farma Zdrowia, prawdziwa herbata bio  rośnie na ziemi całkowicie wolnej od pestycydów oraz sztucznych nawozów. W pełni naturalne warunki wzrostu odczuwalnie wpływają na lepsze przyswajanie przez organizm, a także lepsze walory smakowe. Ważny jest również proces przetwarzania, pakowanie w materiały podatne na recykling oraz sposób transportu. Dopiero pełna nienaruszalność środowiska upoważnia do starania się o certyfikat jakości: tzw. „euro-liść”, czyli herbaciany listek z białych gwiazdek na zielonym tle.

Za żywność ekologiczną w Polsce odpowiada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Charakterystyczny znak na etykiecie oznacza, że dana herbata bio powstała zgodnie z wymogami ekologii. Tuż obok symbolu powinny znajdować się informacje o kraju pochodzenia – a konkretniej to czy za użytą mieszankę ziół odpowiada rolnik ze wspólnoty europejskiej, czy też producent spoza Starego Kontynentu. Robiąc zakupy warto poszukać również oznaczenia jednostki certyfikującej daną herbatę. Według polskiego porządku prawnego odpowiednią instytucją do nadawania oznaczeń „eko-”, „bio-” i pokrewnych jest wspomniana wyżej IJHARS. Aby konkretna partia herbaty mogła uzyskać certyfikat jakości, jej zawartość w minimum 95% muszą stanowić czyste, ekologiczne składniki. Warto jeszcze zwrócić uwagę, że plantacje produkujące najlepsze zioła stosują jednocześnie metody maksymalnie przyjazne środowisku. Troska o stan gleby czy wód gruntowych chroni zarówno prowadzone uprawy, jak też zdrowie konsumentów.

 

 

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem, jaki atakuje kobiety. Dlatego lekarze namawiają, aby regularnie się badać, a NFZ refunduje mammografię wszystkim kobietom od 45 do 74 roku życia. Sprawdź, kiedy mammobus będzie u Ciebie! 
Windy dla niepełnosprawnych to jedno z rozwiązań niezbędnych dla pełnej dostępności budynków dla osób z ograniczoną mobilnością. Z ich pomocą osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich, z innymi trudnościami w poruszaniu się, czy seniorzy zyskują swobodę przemieszczania się między piętrami. Jak…
11 kwietnia na obornickim targowisku będzie można wykonać badanie cytologiczne. Specjalny cytobus będzie do dyspozycji kobiet urodzonych w latach 1961-2000.
Niemal połowa nastolatków zetknęła się z przemocą online. Co czwarty był wyzywany w sieci, a co piąty doświadczył ośmieszania – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”.
Kleszczowym zapaleniem mózgu (KZM) można się zarazić praktycznie wszędzie, a liczba zachorowań znacząco rośnie - od 265 przypadków w 2019 roku do 793 w ub.r. Tylko w styczniu i lutym tego roku było już 31 odnotowanych przypadków zachorowań.
Ośrodek Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów S.A. (OPEN) w Poznaniu przeprowadzi bezpłatne badania cytologiczne w Ryczywole. Odbędą się one 17 marca.
Suchość i podrażnienie oczu mogą wynikać z różnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Do najczęstszych należą długotrwała praca przy komputerze, ekspozycja na klimatyzację, suche powietrze czy zanieczyszczenia środowiskowe. Problem może nasilać się również u osób noszących soczewki kontaktowe o…