Wybieraj produkty najlepsze dla Twojego organizmu, czyli dlaczego warto zamienić herbatę zwykłą na w pełni ekologiczną

Świadomość zdrowotna Polaków z roku na rok wzrasta. Konsumenci w naszym kraju uważniej czytają etykiety produktów spożywczych i wiedzą, jakie działanie mają poszczególne składniki.
A nie wszystkie środki stosowane np. do uprawiania roślin pozostają bez wpływu na właściwości listków rośliny. I zapewne stąd bierze się rosnąca popularność herbat ekologicznych. Okazuje się, że coraz więcej klientów przedkłada standardy produkcji ponad atrakcyjność cenową.
Nie każda herbata bio spełnia wyśrubowane normy. Szukaj odpowiednich oznaczeń na opakowaniu
Eksperci śledzący rynek spożywczy w Polsce szacują, że Polacy zaparzają ok. 20 000 herbaty rocznie. To czwarty najwyższy wynik w Europie, zaraz za Irlandią, Rosją oraz Wielką Brytanią. Przeważającą większość wciąż stanowi „zwykła” herbata czarna z hipermarketu, jednak udział produktów ekologicznych w herbacianym rynku systematycznie się zwiększa. I chodzi tutaj o produkty powstające i pakowane w określony sposób, a nie chwytliwe marketingowo nazwy. Jak tłumaczą specjaliści z firmy Organic Farma Zdrowia, prawdziwa herbata bio rośnie na ziemi całkowicie wolnej od pestycydów oraz sztucznych nawozów. W pełni naturalne warunki wzrostu odczuwalnie wpływają na lepsze przyswajanie przez organizm, a także lepsze walory smakowe. Ważny jest również proces przetwarzania, pakowanie w materiały podatne na recykling oraz sposób transportu. Dopiero pełna nienaruszalność środowiska upoważnia do starania się o certyfikat jakości: tzw. „euro-liść”, czyli herbaciany listek z białych gwiazdek na zielonym tle.
Za żywność ekologiczną w Polsce odpowiada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Charakterystyczny znak na etykiecie oznacza, że dana herbata bio powstała zgodnie z wymogami ekologii. Tuż obok symbolu powinny znajdować się informacje o kraju pochodzenia – a konkretniej to czy za użytą mieszankę ziół odpowiada rolnik ze wspólnoty europejskiej, czy też producent spoza Starego Kontynentu. Robiąc zakupy warto poszukać również oznaczenia jednostki certyfikującej daną herbatę. Według polskiego porządku prawnego odpowiednią instytucją do nadawania oznaczeń „eko-”, „bio-” i pokrewnych jest wspomniana wyżej IJHARS. Aby konkretna partia herbaty mogła uzyskać certyfikat jakości, jej zawartość w minimum 95% muszą stanowić czyste, ekologiczne składniki. Warto jeszcze zwrócić uwagę, że plantacje produkujące najlepsze zioła stosują jednocześnie metody maksymalnie przyjazne środowisku. Troska o stan gleby czy wód gruntowych chroni zarówno prowadzone uprawy, jak też zdrowie konsumentów.