Przejdź do głównej treści

Letnia "moda" na pozbywanie się zwierząt

| Łukasz | Różne

Lato to czas udręki dla wielu "domowych" zwierząt. Niestety nie chodzi tylko o temperaturę, ale o sposób traktowania czworonogów przez ludzi. Z tego też powodu odwiedziliśmy obornickie schronisko.

W poniedziałek 22 lipca w "Azorku" znajdowało się 106 psów. Zwierzęta trafiają tutaj nie tylko z Gminy Oborniki, ale także z sąsiednich regionów, a więc z: Rogoźna, Ryczywołu, Murowanej Gośliny, Wronek, Suchego Lasu i Rokietnicy.

Pracownicy "Azorka" zajmują się łapaniem bezdomnych psów tylko na terenie podległym Gminie Oborniki, wspiera ich Straż Miejską. Na obszarach ościennych jest to zadanie poszczególnych magistratów, które dostarczają zwierzęta we własnym zakresie do Obornik.

Zapytaliśmy kierownik Iwonę Jindrę o liczebność zwierząt w "Azorku": Dotychczas nie zauważyliśmy, aby okres wakacyjny wpłynął na zwiększenie liczby porzucanych psów. W naszym regionie raczej to zjawisko nie występuje. Problemem jest jednak brak sterylizacji zwierząt. To jest główna przyczyna nagłego wzrostu liczby psów w naszym obiekcie. Dzieje się to 3-krotnie w roku. Pierwszy moment to wiosna, drugi to właśnie obecny miesiąc i trzeci jesienią-głównie wrzesień. Wtedy bowiem pojawia się na świecie najwięcej szczeniąt i razem z matką trafiają pod naszą opiekę.

Na szczęście program adopcji zwierząt działa poprawnie i wiele zwierząt nie trafia do schroniska na długo. Zachęcamy każdego do odwiedzenia "Azorka". A może jeszcze ktoś zaopiekuje się bezdomnym zwierzęciem i weźmie go ze sobą do domu?

Choć rzadko pojawia się na językach smakoszy i nie wywołuje tyle emocji co superfoods czy modne diety, błonnik to bezsprzecznie jeden z najważniejszych składników codziennego odżywiania.
Firmy, które chcą wyróżnić się na tle konkurencji i budować spójny wizerunek, coraz częściej inwestują w odzież firmową z nadrukiem.
Każda praca jest inna – jest to zupełnie oczywiste. Jednocześnie jednak każdy przedstawiciel zawodu powinien mieć ubiór dostosowany do wykonywanego zawodu – najczęściej nie stanowi to żadnego problemu dla osób pracujących w biurze.
Lotnisko to dla wielu z nas początek podróży – służbowej, rodzinnej albo tej, o której marzyliśmy od miesięcy.
Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.
Wśród zabytkowych pałaców, zamków i opuszczonych budowli Wielkopolski znajdują się lokalizacje, które budzą niepokój nawet wśród sceptyków. Opowieści o duchach, niewyjaśnionych dźwiękach i tragicznych wydarzeniach przyciągają badaczy zjawisk paranormalnych i miłośników tajemnic.
Codzienne przepisy nabierają nowego wymiaru dzięki umiejętnemu wykorzystaniu sosów kulinarnych. Szybkie, łatwe i efektowne przepisy na sosy stają się kluczem do sukcesu. Poznaj sposoby, które inspirują do eksperymentowania w kuchni.