Przejdź do głównej treści

Jak wypala się kawę?

| artykuł sponsorowany | Różne

Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.

Dzięki kontroli procesu, wypalenie może być jasne, średnie lub ciemne. To ważny aspekt podczas wyboru ziaren pod parzenie konkretną metodą. Sprawdź, jak wygląda proces wypalania kawy i jakich ziaren powinieneś szukać.

Co potrzeba do wypalenia kawy? 

Ziarna kawowca pochodzą z różnych stron świata – rosną na różnych wysokościach, w odmiennych klimatach o różnym stopniu nasłonecznienia. To do roastera należy dobranie parametrów palenia i ustawienia urządzenia tak, by uzyskać jak najlepsze parametry dla ziaren z konkretnej plantacji. W każdej palarni znajduje się piec. To serce tego miejsca. Składa się z bębna, który się obraca. Jest podgrzewany przez palnik gazowy lub korzysta z energii elektrycznej. Bęben jest podgrzewany do ustalonej przez roastera temperatury. Bęben się obraca, a ziarna dzięki temu mieszają się, by równomiernie się uprażyć. Specjalista kontroluje proces i może go zatrzymać na etapie pęknięcia czyli cracku lub w zależności od preferencji, nieco go przeciągnąć. Tutaj ogromną rolę odgrywa wiedza i doświadczenie roastera. Dobra palarnia kawy dba o powtarzalność ziaren, nawet jeżeli są mocno limitowane i pojawiają się jedynie okresowo.

Gorące ziarna trafiają do chłodnicy, w której są ochładzane. Im szybciej się wychłodzą, tym lepiej dla kawy. Wówczas kończą się wszystkie procesy chemiczne zachodzące w ziarnach. Po ostygnięciu są pakowane w paczki ze specjalnym zaworkiem, a następnie wysyłane do klientów. Dzięki zastosowaniu zaworków, tlen jest wyrzucany z opakowania, a dwutlenek węgla ulatniający się z ziaren wydłuża czas, gdy kawa pozostaje świeża, zachowuje smak i aromat. Warto pamiętać, że po wypaleniu najlepiej odczekać od tygodnia do nawet trzech przed parzeniem. Wtedy kawa osiąga pełnię smaku i aromatu. Espresso potrzebuje dłuższego czasu odpoczynku, a kawy do parzenia alternatywnego krótszego. Zbyt świeża kawa jest dużo kwaśniejsza, lekko gazowana i może smakiem przypominać kukurydzę.

Stopnie palenia kawy

Surowe ziarna są zielone. Podczas prażenia zmienia się w żółty, później pomarańczowy, a w końcowych etapach palenia, kolor przechodzi z jasnobrązowego, aż po intensywny, głęboki odcień brązu. Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie palenia – jasny, średni i ciemny. Od czasu trwania palenia i temperatury zależy jakie reakcje chemiczne zajdą w ziarnach i ile olejków eterycznych zostanie uwolnionych. Im dłużej palona jest kawa, tym jej kwasowość będzie mniej wyczuwalna, a na pierwszy plan wychodzić będzie goryczka. Jasna kawa w ziarnach po zaparzeniu ma wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe i cytrusowe. Jest po prostu bardziej owocowa, , lżejsza i doskonale sprawdza się do parzenia metodami alternatywnymi. Proces obydwa się najczęściej w przedziale temperatur 196°C do 204°C. Średnie palenie (210-220°C) ma nieco cięższy smak – kawa jest mniej kwaśna, lepiej czuć czekoladę, orzechy czy kakao, a także przyprawy. Znacznie lepiej pasują do ekspresu automatycznego, kolbowego i kawiarek. Ciemne palenie odbywa się w temperaturze ponad 240 stopni. Ziarna są intensywnie brązowe, prawie czarne i mają oleistą powierzchnię. Cechują się niską kwasowością, wyczuwalną goryczką, nutami bardzo gorzkiej czekolady. Spotkać je można głównie we Włoszech, Francji i krajach arabskich. Zawsze warto wybierać ziarna wypalane pod konkretną metodę. Wówczas zyskasz pewność, że napar będzie doskonały w smaku!

Kubki to prezenty, które nigdy nie wychodzą z mody. Nie wymagają dużego budżetu, potrafią sprawić radość, zwłaszcza dobrze dobrane. Jednak kubki nie są uniwersalne – nie każdy pasuje na dowolną okazję, dlatego warto się zastanowić, zanim dokonamy zakupu. Poniżej krótka ściąga, jak dobierać kubki do…
System LOTO stanowi zespół procedur i urządzeń technicznych, mających na celu całkowite odizolowanie źródeł energii od maszyn lub urządzeń podczas ich konserwacji, napraw czy czyszczenia. Jego podstawowym założeniem jest uniemożliwienie przypadkowego uruchomienia maszyny lub uwolnienia energii, któ…
Kupno materaca to decyzja, która wpływa na kręgosłup, regenerację i samopoczucie przez lata. Chcesz wyspać się lepiej bez przepłacania i bez czekania tygodniami? Bezpośredni zakup u producenta daje przewagę, której nie zapewnia typowy sklep. W tym przewodniku pokazuję realne korzyści, konkretne lic…
W nocy z 25 na 26 października 2025 r. cofniemy zegarki z godziny 3:00 na 2:00. To właśnie dziś śpimy o godzinę dłużej, ale popołudnia znów staną się ciemniejsze. Polska – podobnie jak większość krajów Europy – wraca do tzw. czasu zimowego, zwanego też astronomicznym lub środkowoeuropejskim (CET).
Zieleń we wnętrzach biurowych to nie tylko modny akcent, ale przede wszystkim element poprawiający komfort pracy, estetykę przestrzeni i samopoczucie pracowników.
Lubisz odzież, która sprawdza się w każdych warunkach? Zastanawiasz się, dlaczego spodnie taktyczne cieszą się tak dużą popularnością nie tylko wśród pasjonatów militariów, ale także wśród osób aktywnych na co dzień? Jeśli chcesz dowiedzieć się, co je wyróżnia i dlaczego uchodzą za jedne z najbardz…
Organizacja wesela to nie tylko wielkie decyzje – sala, menu czy suknia. To też te mniejsze elementy, które sprawiają, że uroczystość zostaje w pamięci na długo. Jednym z nich może być… wata cukrowa. Choć brzmi to trochę nietypowo, coraz więcej par decyduje się na tę słodką atrakcję. I nie ma się c…