Przejdź do głównej treści


Jak wypala się kawę?

| artykuł sponsorowany | Różne

Kawa tuż po zbiorach ma kolor zielony i taka też przyjeżdża do palarni. Jej kolor, pełnię smaku i aromatu wydobywa palenie. Proces ten przeprowadzają doświadczeni specjaliści – roasterzy.

Dzięki kontroli procesu, wypalenie może być jasne, średnie lub ciemne. To ważny aspekt podczas wyboru ziaren pod parzenie konkretną metodą. Sprawdź, jak wygląda proces wypalania kawy i jakich ziaren powinieneś szukać.

Co potrzeba do wypalenia kawy? 

Ziarna kawowca pochodzą z różnych stron świata – rosną na różnych wysokościach, w odmiennych klimatach o różnym stopniu nasłonecznienia. To do roastera należy dobranie parametrów palenia i ustawienia urządzenia tak, by uzyskać jak najlepsze parametry dla ziaren z konkretnej plantacji. W każdej palarni znajduje się piec. To serce tego miejsca. Składa się z bębna, który się obraca. Jest podgrzewany przez palnik gazowy lub korzysta z energii elektrycznej. Bęben jest podgrzewany do ustalonej przez roastera temperatury. Bęben się obraca, a ziarna dzięki temu mieszają się, by równomiernie się uprażyć. Specjalista kontroluje proces i może go zatrzymać na etapie pęknięcia czyli cracku lub w zależności od preferencji, nieco go przeciągnąć. Tutaj ogromną rolę odgrywa wiedza i doświadczenie roastera. Dobra palarnia kawy dba o powtarzalność ziaren, nawet jeżeli są mocno limitowane i pojawiają się jedynie okresowo.

Gorące ziarna trafiają do chłodnicy, w której są ochładzane. Im szybciej się wychłodzą, tym lepiej dla kawy. Wówczas kończą się wszystkie procesy chemiczne zachodzące w ziarnach. Po ostygnięciu są pakowane w paczki ze specjalnym zaworkiem, a następnie wysyłane do klientów. Dzięki zastosowaniu zaworków, tlen jest wyrzucany z opakowania, a dwutlenek węgla ulatniający się z ziaren wydłuża czas, gdy kawa pozostaje świeża, zachowuje smak i aromat. Warto pamiętać, że po wypaleniu najlepiej odczekać od tygodnia do nawet trzech przed parzeniem. Wtedy kawa osiąga pełnię smaku i aromatu. Espresso potrzebuje dłuższego czasu odpoczynku, a kawy do parzenia alternatywnego krótszego. Zbyt świeża kawa jest dużo kwaśniejsza, lekko gazowana i może smakiem przypominać kukurydzę.

Stopnie palenia kawy

Surowe ziarna są zielone. Podczas prażenia zmienia się w żółty, później pomarańczowy, a w końcowych etapach palenia, kolor przechodzi z jasnobrązowego, aż po intensywny, głęboki odcień brązu. Wyróżnia się trzy podstawowe stopnie palenia – jasny, średni i ciemny. Od czasu trwania palenia i temperatury zależy jakie reakcje chemiczne zajdą w ziarnach i ile olejków eterycznych zostanie uwolnionych. Im dłużej palona jest kawa, tym jej kwasowość będzie mniej wyczuwalna, a na pierwszy plan wychodzić będzie goryczka. Jasna kawa w ziarnach po zaparzeniu ma wyraźnie wyczuwalne nuty owocowe i cytrusowe. Jest po prostu bardziej owocowa, , lżejsza i doskonale sprawdza się do parzenia metodami alternatywnymi. Proces obydwa się najczęściej w przedziale temperatur 196°C do 204°C. Średnie palenie (210-220°C) ma nieco cięższy smak – kawa jest mniej kwaśna, lepiej czuć czekoladę, orzechy czy kakao, a także przyprawy. Znacznie lepiej pasują do ekspresu automatycznego, kolbowego i kawiarek. Ciemne palenie odbywa się w temperaturze ponad 240 stopni. Ziarna są intensywnie brązowe, prawie czarne i mają oleistą powierzchnię. Cechują się niską kwasowością, wyczuwalną goryczką, nutami bardzo gorzkiej czekolady. Spotkać je można głównie we Włoszech, Francji i krajach arabskich. Zawsze warto wybierać ziarna wypalane pod konkretną metodę. Wówczas zyskasz pewność, że napar będzie doskonały w smaku!

Łódź to miasto pełne kontrastów — nowoczesne, dynamicznie rozwijające się, a jednocześnie pełne historii i industrialnego klimatu. Niezależnie od tego, czy odwiedzasz je służbowo, turystycznie czy w związku z delegacją, wybór odpowiedniego noclegu ma kluczowe znaczenie dla komfortu i ogólnego wraże…
Czy koszty szkoleń dla firmy wydają się nieosiągalne? Nie jesteś jedyny. Wiele przedsiębiorstw staje przed wyzwaniem, jakim jest inwestycja w rozwój swoich zespołów. Na szczęście istnieje rozwiązanie, które może zmienić Twoje podejście do finansowania edukacji zawodowej – dofinansowanie do szkoleń.
Święta to czas, który zbliża nas do magii i niesie ze sobą niezapomnianą atmosferę. Chcąc podkreślić ten wyjątkowy okres, warto pomyśleć o odpowiedniej garderobie dla najmłodszych członków rodziny. Bluzy i koszulki świąteczne dla dzieci to doskonały sposób, aby wprowadzić radosny nastrój nie tylko…
W wielu branżach pracownik musi się odpowiednio przygotować do pracy przez całą zmianę. Z tego względu przepisy BHP narzucają pewne standardy, jeśli chodzi o kwestie dotyczące miejsca, które będzie służyć pracownikom danego zakładu jako szatnia.
W ostatnich latach wiele regionów w Polsce obserwuje dynamiczny rozwój związany z napływem nowych inwestycji. Powstają fabryki, centra logistyczne, parki technologiczne oraz nowoczesne biura usług wspólnych. Każde tego typu przedsięwzięcie niesie za sobą nie tylko wzrost gospodarczy, ale także real…
Kubki to prezenty, które nigdy nie wychodzą z mody. Nie wymagają dużego budżetu, potrafią sprawić radość, zwłaszcza dobrze dobrane. Jednak kubki nie są uniwersalne – nie każdy pasuje na dowolną okazję, dlatego warto się zastanowić, zanim dokonamy zakupu. Poniżej krótka ściąga, jak dobierać kubki do…
System LOTO stanowi zespół procedur i urządzeń technicznych, mających na celu całkowite odizolowanie źródeł energii od maszyn lub urządzeń podczas ich konserwacji, napraw czy czyszczenia. Jego podstawowym założeniem jest uniemożliwienie przypadkowego uruchomienia maszyny lub uwolnienia energii, któ…