Przejdź do głównej treści

W jakim celu nakłuwa się mięso?

| Artykuł sponsorowany | Różne

Marynowanie to łatwy sposób na zmiękczenie dowolnego mięsa i dodanie mu walorów smakowych. Większość marynat zazwyczaj zawiera w sobie pięć kluczowych składników – kwas, cukier, olej, sól i przyprawy.

Rola nakłuwania w przyrządzaniu mięsa

Jednak, aby marynata mogła być wykorzystana w swoim pełnym potencjale - należy zanurzyć w niej wybrany kawałek mięsa przez jakiś czas przed przyrządzaniem. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym lepszy będzie mieć smak. Czy jest jeszcze coś, co możemy zrobić, aby wesprzeć ten proces? Nakłuwanie - to odpowiedź.

Czy należy nakłuwać mięso przed marynowaniem?

Tak, zdecydowanie warto mieć pod ręką nakłuwacz do mięsa lub inne narzędzie, z pomocą którego wykonasz zgrabne dziurki, aby marynata wniknęła głębiej. Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać, robiąc to w ten sposób.

Podczas nakłuwania steka widelcem część bakterii z powierzchni przedostaje się do mięsa. Bakterie te normalnie giną podczas gotowania, czy innego typu obróbki termicznej. Jednak w pewnym przypadku nie zginą - jeśli zdecydujesz się na podanie steka w wersji krwistej lub półkrwistej. Wtedy po nakłuwaniu istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego.

Niemniej, jednak jeśli traktujesz powierzchnię steka solą i upewnisz się, że widelec również jest czysty, nawet nie powinno być żadnego problemu. 

Wskazówka dodatkowa! Warto zainwestować w profesjonalny nakłuwacz np. dostępny tutaj https://sklep.jelux.pl/40-nakluwacz-do-miesa i uczynić całe zadanie nie tylko łatwiejsze, ale też bardziej higieniczne. 

Jak wybrać odpowiedni nakłuwacz do mięsa?

Jeśli chcesz przygotować mięso o poziom wyżej, zalecamy dodanie do swojej kuchennej kolekcji przyborów kuchennych właśnie nakłuwacz do mięsa. Te wygodne narzędzia rozbijają tkanki i włókna, co pomaga poprawić teksturę i smak. Spory wybór takich narzędzi znajdziesz na stronie https://sklep.jelux.pl/.

 Aby łatwiej wybrać odpowiedni nakłuwacz do mięsa, patrz na różne modele nie tylko pod kątem ogólnego wyglądu, ale też trwałości, wydajności, łatwości czyszczenia i przechowywania. Zawsze też możesz liczyć na fachowe doradztwo ekspertów w specjalistycznych sklepach, jak Jelux - z całą pewnością chętnie Ci pomogą w tym doborze.

Nakłuwanie mięsa - nie tylko dla lepszego wchłonięcia marynaty!

Niektórzy mogą powiedzieć, że nakłuwanie steka może spowodować wyciek soków mięsnych. To nieprawda i jest to nic więcej - tylko mit. Prawdą natomiast jest to, że nakłuwanie mięsa widelcem lub dedykowanym nakłuwaczem nie tylko pozwala na lepsze wchłanianie marynaty, ale również pomaga zmiękczyć wybrany kawałek. 

Ta technika zwykle świetnie sprawdza się w przypadku tanich steków z włóknami mięśniowymi (np. antrykot). Jednak mimo wszystko lepiej nie tego robić w przypadku delikatniejszych steków, bo faktycznie można wtedy zrobić więcej złego, aniżeli dobrego dla mięsa.

Czy zatem należy przekłuwać mięso przed marynowaniem? Krótka odpowiedź brzmi: tak. Należy jednak pamiętać o zdezynfekowaniu powierzchni mięsa solą. Zapobiega to wpychaniu bakterii do wnętrza mięsa podczas nakłuwania. 







Łódź to miasto pełne kontrastów — nowoczesne, dynamicznie rozwijające się, a jednocześnie pełne historii i industrialnego klimatu. Niezależnie od tego, czy odwiedzasz je służbowo, turystycznie czy w związku z delegacją, wybór odpowiedniego noclegu ma kluczowe znaczenie dla komfortu i ogólnego wraże…
Czy koszty szkoleń dla firmy wydają się nieosiągalne? Nie jesteś jedyny. Wiele przedsiębiorstw staje przed wyzwaniem, jakim jest inwestycja w rozwój swoich zespołów. Na szczęście istnieje rozwiązanie, które może zmienić Twoje podejście do finansowania edukacji zawodowej – dofinansowanie do szkoleń.
Święta to czas, który zbliża nas do magii i niesie ze sobą niezapomnianą atmosferę. Chcąc podkreślić ten wyjątkowy okres, warto pomyśleć o odpowiedniej garderobie dla najmłodszych członków rodziny. Bluzy i koszulki świąteczne dla dzieci to doskonały sposób, aby wprowadzić radosny nastrój nie tylko…
W wielu branżach pracownik musi się odpowiednio przygotować do pracy przez całą zmianę. Z tego względu przepisy BHP narzucają pewne standardy, jeśli chodzi o kwestie dotyczące miejsca, które będzie służyć pracownikom danego zakładu jako szatnia.
W ostatnich latach wiele regionów w Polsce obserwuje dynamiczny rozwój związany z napływem nowych inwestycji. Powstają fabryki, centra logistyczne, parki technologiczne oraz nowoczesne biura usług wspólnych. Każde tego typu przedsięwzięcie niesie za sobą nie tylko wzrost gospodarczy, ale także real…
Kubki to prezenty, które nigdy nie wychodzą z mody. Nie wymagają dużego budżetu, potrafią sprawić radość, zwłaszcza dobrze dobrane. Jednak kubki nie są uniwersalne – nie każdy pasuje na dowolną okazję, dlatego warto się zastanowić, zanim dokonamy zakupu. Poniżej krótka ściąga, jak dobierać kubki do…
System LOTO stanowi zespół procedur i urządzeń technicznych, mających na celu całkowite odizolowanie źródeł energii od maszyn lub urządzeń podczas ich konserwacji, napraw czy czyszczenia. Jego podstawowym założeniem jest uniemożliwienie przypadkowego uruchomienia maszyny lub uwolnienia energii, któ…