W jakim celu nakłuwa się mięso?
Marynowanie to łatwy sposób na zmiękczenie dowolnego mięsa i dodanie mu walorów smakowych. Większość marynat zazwyczaj zawiera w sobie pięć kluczowych składników – kwas, cukier, olej, sól i przyprawy.
Rola nakłuwania w przyrządzaniu mięsa
Jednak, aby marynata mogła być wykorzystana w swoim pełnym potencjale - należy zanurzyć w niej wybrany kawałek mięsa przez jakiś czas przed przyrządzaniem. Im dłużej mięso poleży w marynacie, tym lepszy będzie mieć smak. Czy jest jeszcze coś, co możemy zrobić, aby wesprzeć ten proces? Nakłuwanie - to odpowiedź.
Czy należy nakłuwać mięso przed marynowaniem?
Tak, zdecydowanie warto mieć pod ręką nakłuwacz do mięsa lub inne narzędzie, z pomocą którego wykonasz zgrabne dziurki, aby marynata wniknęła głębiej. Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać, robiąc to w ten sposób.
Podczas nakłuwania steka widelcem część bakterii z powierzchni przedostaje się do mięsa. Bakterie te normalnie giną podczas gotowania, czy innego typu obróbki termicznej. Jednak w pewnym przypadku nie zginą - jeśli zdecydujesz się na podanie steka w wersji krwistej lub półkrwistej. Wtedy po nakłuwaniu istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego.
Niemniej, jednak jeśli traktujesz powierzchnię steka solą i upewnisz się, że widelec również jest czysty, nawet nie powinno być żadnego problemu.
Wskazówka dodatkowa! Warto zainwestować w profesjonalny nakłuwacz np. dostępny tutaj https://sklep.jelux.pl/40-nakluwacz-do-miesa i uczynić całe zadanie nie tylko łatwiejsze, ale też bardziej higieniczne.
Jak wybrać odpowiedni nakłuwacz do mięsa?
Jeśli chcesz przygotować mięso o poziom wyżej, zalecamy dodanie do swojej kuchennej kolekcji przyborów kuchennych właśnie nakłuwacz do mięsa. Te wygodne narzędzia rozbijają tkanki i włókna, co pomaga poprawić teksturę i smak. Spory wybór takich narzędzi znajdziesz na stronie https://sklep.jelux.pl/.
Aby łatwiej wybrać odpowiedni nakłuwacz do mięsa, patrz na różne modele nie tylko pod kątem ogólnego wyglądu, ale też trwałości, wydajności, łatwości czyszczenia i przechowywania. Zawsze też możesz liczyć na fachowe doradztwo ekspertów w specjalistycznych sklepach, jak Jelux - z całą pewnością chętnie Ci pomogą w tym doborze.
Nakłuwanie mięsa - nie tylko dla lepszego wchłonięcia marynaty!
Niektórzy mogą powiedzieć, że nakłuwanie steka może spowodować wyciek soków mięsnych. To nieprawda i jest to nic więcej - tylko mit. Prawdą natomiast jest to, że nakłuwanie mięsa widelcem lub dedykowanym nakłuwaczem nie tylko pozwala na lepsze wchłanianie marynaty, ale również pomaga zmiękczyć wybrany kawałek.
Ta technika zwykle świetnie sprawdza się w przypadku tanich steków z włóknami mięśniowymi (np. antrykot). Jednak mimo wszystko lepiej nie tego robić w przypadku delikatniejszych steków, bo faktycznie można wtedy zrobić więcej złego, aniżeli dobrego dla mięsa.
Czy zatem należy przekłuwać mięso przed marynowaniem? Krótka odpowiedź brzmi: tak. Należy jednak pamiętać o zdezynfekowaniu powierzchni mięsa solą. Zapobiega to wpychaniu bakterii do wnętrza mięsa podczas nakłuwania.