
Ryby są zdrowe i pyszne - czy można się z tym nie zgodzić? Każdy ma co prawda swoje gusta, jednak właściwie przygotowane, są prawdziwym rarytasem. Warto też wspomnieć, że zachwyty nad ich zbawiennym wpływem na ludzki organizm wcale nie są przesadzone. Wątpisz w ich wartość odżywczą, a może po prostu za nimi nie przepadasz? Dowiedz się więcej, a może zmienisz swoje zdanie!
Dlaczego warto jeść ryby?
Co takiego zawierają ryby, że zewsząd słyszy się informacje o ich pozytywnym wpływie na zdrowie? Przede wszystkim są one podstawowym źródłem kwasów omega-3, które pełnią szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. Oto najważniejsze z nich:
- Pomagają w prawidłowej pracy układu krążenia
- Poprawiają odporność organizmu
- Regulują ilość szkodliwego cholesterolu
- Posiadają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwalergiczne
Ryby zawierają również kilka ważnych dla zdrowia witamin. Są to głównie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Regularne spożywanie ryb sprawi, że nie zabraknie nam:
- Witaminy D, która odpowiada za zdrowie kości oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową. Przyczynia się też do poprawy odporności.
- Witaminy A, odpowiedzialnej głównie za prawidłową kondycję skóry oraz wzroku.
- Witaminy E, której rolą jest utrzymywanie skóry oraz naczyń krwionośnych we właściwym stanie.
- Witaminy B12 o wszechstronnym działaniu - odpowiada za wytwarzanie czerwonych krwinek i kwasów nukleinowych oraz reguluję wiele reakcji metabolicznych
Ryby są również wyśmienitym źródłem białka, żelaza oraz selenu. Ich morskie odmiany obfitują także w jod. To bogactwo różnorodnych składników sprawia, że ryby powinny znaleźć swoje miejsce w każdej zbilansowanej diecie.
Jak usmażyć rybę i inne porady kulinarne
Przepisy na rybę nie kończą się na tej po grecku, która oczywiście również jest pyszna. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób poradzić sobie z ich przygotowaniem, to znajdziesz poniżej kilka przydatnych porad. Jeśli natomiast szukasz ryb wysokiej jakości, to sprawdź ofertę sklepów Kaufland, którą możesz znaleźć na ich oficjalnej stronie http://kaufland.pl/oferta/aktualny-tydzien/przeglad.category=01a_%C5%9Awie%C5%BCe_ryby.html.
Smażenie ryby na patelni wcale nie musi skutkować nieprzyjemnym zapachem w całym domu. Wystarczy, że przed smażeniem skropimy ją obficie sokiem z cytryny lub namoczymy przez kilka godzin w mleku. Warto jednak pamiętać, aby dokładnie osuszyć rybę z nadmiaru wody lub innej cieczy przed jej smażeniem. Trzeba zadbać również o prawidłową temperaturę oleju, który powinien nie być zimny. W przeciwnym wypadku może wsiąknąć w panierkę lub samo mięso, czyniąc je mniej apetycznym.
Upieczenie ryby w piekarniku gwarantuje z kolei otrzymanie soczystego i apetycznego dania. Atutem tego sposobu przygotowania jest to, że rybę można od razu obłożyć ulubionymi warzywami i dodać do niej odpowiednie zioła, które w trakcie obróbki termicznej oddadzą swoje aromaty reszcie składników. To też świetne rozwiązanie dla osób mających mniej czasu - wszystkie składniki wystarczy włożyć do piekarnika i jedynie doglądać od czasu do czasu.
Opcja gotowania ryby na parze również jest atrakcyjna ze względu na delikatną teksturę i smak. Warto pamiętać, że w tym przypadku czas gotowania może być bardzo różny w zależności od grubości przygotowywanej porcji. Należy też zadbać, aby nie znajdowała się ona niżej niż 2,5 cm nad powierzchnią wody oraz kontrolować ilość pary uciekającej z garnka.
Ryby to fantastyczny i zdrowy składnik, który powinien często gościć na Twoim talerzu. Nie czekaj i zapoznaj się z szeroką gamą ich smaków i aromatów. Na pewno kiedyś z zadowoleniem wspomnisz ten artykuł!