Jaka jest najlepsza wędzarnia elektryczna do domowego użytku?
Wędzić może praktycznie każdy, kto posiada odpowiednie do tego urządzenie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest inwestycja w wędzarnię elektryczną. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych modeli, w których żywność jest wędzona dymem z palącego się drzewa. Wysokiej klasy sprzęt jest w stanie szybko uwędzić np. szynkę, czy kiełbasę. Jak jednak wybrać odpowiedni model, aby spełniał on wszystkie wymagania użytkownika?
Na co zwracać uwagę wybierając drewnianą wędzarnię elektryczną?
Jeśli dla kogoś wędzenie stało się nową pasją, to z pewnością drewniana wędzarnia elektryczna pozwoli mu przyspieszyć cały proces przygotowywania jedzenia. Z takim urządzeniem można postawić szybko na stole uwędzone produkty, które zostały zrobione własnoręcznie. Łatwość obsługi wędzarni elektrycznej zapewnia nowoczesna technologia, w jaką jest wyposażona. Przede wszystkim jest to automatyzacja wszystkich procesów.
Wędzarnie elektryczne wyposażone są w automatyczny regulator temperatury PID. Dzięki specjalnej sondzie można zobaczyć jaka jest temperatura w komorze, a przy zastosowaniu dodatkowego termometru również samego mięsa wewnątrz. Pozwala to na ustawienie optymalnych parametrów wędzenia. Użytkownicy, którym taki sposób ustawiania temperatury wędzenia nie odpowiada, mogą oczywiście regulować ją manualnie.
Czy warto decydować się na wędzarnie elektryczne z generatorem dymu?
Wędzarnie, które mają wbudowany generator dymu gwarantują szybkie rozpalanie wędzarni. Kolejną zaletą takiego rozwiązania jest utrzymanie poziomu zadymienia nawet przez wiele godzin i bez potrzeby dokładania drewna. Ponadto różnica polega również na tym, że w przypadku tradycyjnych wędzarni potrzeba jest duża wiedza i umiejętności przygotowywania produktów.
Czyszczenie generatora dymu z popiołu jest bardzo łatwe i nie zabiera dużo czasu, a to wszystko prostej konstrukcji. Generator dymu nie ma z reguły stałych elementów, które mogłyby wpływać na jego awaryjność. Dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wędzeniem, wędzarnia elektryczna z taką technologią jest z pewnością zdecydowanie lepszym wyborem.
Wędzarnia elektryczna z termoobiegiem i jej zalety
Wędzarnie elektryczne, które są dodatkowo wyposażone w termoobieg to urządzenia zaawansowane technologicznie. Pozwalają na równomierne rozprowadzanie ciepła i dymu wewnątrz komory wędzenia. Przekłada się to na uwędzenie całego mięsa w równym stopniu.
Termoobieg, który jest bardzo dobrze znanym rozwiązaniem z kuchenek, sprawia, że użytkownik może mieć pewność idealnie przygotowanych produktów. Będą one idealnie przyrządzone oraz nasycone zapachem naturalnego drewna. Warto więc wybierać urządzenia, które są wyposażone w termoobieg. Przez wiele osób, które wędzą ryby i mięsa, są określane jako niezbędne wyposażenie urządzenia zarówno dla początkujących, jak i profesjonalistów.
Kiedy przydają się duże wędzarnie elektryczne?
Jeśli ktoś od dłuższego czasu zajmuje się wędzeniem i zaczyna to robić „hurtowo”, to powinien zdecydować się na większe modele wędzarni. Na rynku można znaleźć wiele różnych modeli tych urządzeń. Niektóre urządzenia mogą mieć pojemność nawet 600 litrów. Dedykowane są one nie tylko profesjonalistom w wędzeniu, ale także kucharzom w restauracjach. Wędzarnie tego typu mają kilka poziomów, na których można zawiesić mięsa i ryby, co pozwala przyspieszyć prace i przygotowywać bogatą kompozycję aromatycznych i smacznych produktów.