Przejdź do głównej treści

Sprzęty przydatne w kuchni

| tekst zewnętrzny | Dom

Rynek zalewa nas wynalazkami współczesnej nauki, ułatwiającymi przygotowywanie potraw. W ofercie wielu sklepów nie brakuje wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych. Kuchnie indukcyjne, piece konwekcyjne, kuchenki mikrofalowe, multicookery, parowary, wolnowary – co wybrać?

Multicooker

Sprzęt ten posiada wiele funkcji – można dzięki niemu przygotować posiłek metodą tradycyjną, gotować produkty na parze, smażyć i piec, przyrządzić zupę, dżem, kaszę, czy ryż. Dostępne są również modele dające możliwość pieczenia chleba, pasteryzacji, sterylizacji naczyń, a nawet wędzenia. Niektóre same się czyszczą, bez użycia detergentów. Istnieją dwie kategorie tego typu urządzeń:

  • multicooker, w którym produkty gotowane są bez ciśnienia – para wydostaje się w nich przez specjalna klapę,

  • multicooker, w którym gotowanie odbywa się pod wysokim ciśnieniem parowym w temperaturze ok. 120 °C.

Na jakie parametry należy zwrócić uwagę, kupując multicooker?

Przede wszystkim na ilość programów. Wiadomo, im więcej dostępnych opcji, tym lepiej. Kolejnym, ważnym parametrem jest pojemność (zwykle 2 do około 6 litrów). Warto przyjrzeć się również mocy urządzenia (waha się ona od 500 do 1400). Nie bez znaczenia jest także materiał obudowy oraz powłoka wewnętrzna. Bardzo przydatna jest ponadto funkcja opóźnionego startu (ceniona zwłaszcza przez osoby zapracowane), a także możliwość ograniczenia timera.

Zalety multicookera

  • oszczędność energii elektrycznej – potrawy gotują się szybko,

  • oszczędność czasu (np. dzięki funkcji opóźnionego startu posiłek będzie gotowy w momencie powrotu właściciela z pracy),

  • mniejsza strata witamin i substancji odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania,

  • podczas gotowania zapachy ani para wodna nie wydostają się na zewnątrz,

  • funkcja podtrzymywania ciepła, dzięki której potrawy nie trzeba ponownie podgrzewać,

  • funkcja gotowania 3D, uniemożliwiająca przypalanie potraw i sprawiająca, że są dokładnie ugotowane lub usmażone, a wypieki idealnie wyrośnięte i wypieczone,

  • łatwość utrzymania urządzenia w czystości (powłoki nieprzywierające), multicookery można myć w zmywarce, niektóre mają program samooczyszczania,

  • zajmują mało miejsca w kuchni, są mobilne,

  • duża funkcjonalność – zastępują większość urządzeń kuchennych,

  • stosunkowo niska cena, od ok. 250 do ok. 600 zł.

Wadą multicookera jest brak możliwości kontroli procesu gotowania, ponieważ pokrywę można otworzyć dopiero po zakończeniu programu.

Szybkowar

W przeciwieństwie do multicookera, szybkowar posiada tylko jedną funkcję – służy do gotowania potraw pod wysokim ciśnieniem. Jakie są jego zalety?

  • dużo krótszy czas przygotowania potraw – nawet o 70%, ponieważ temperatura gotowania pod ciśnieniem wzrasta do ok. 110 – 116 °C,

  • oszczędność wody, gazu i energii,

  • zachowanie składników odżywczych oraz naturalnego smaku, barwy i aromatu potraw,

  • wyeliminowanie z żywności szkodliwych mikroorganizmów (wirusy, bakterie i mykotoksyny giną w temperaturze powyżej 100 °C), można go wykorzystać jako sterylizator butelek i smoczków dla niemowląt,

  • z urządzenia nie wydobywają się zapachy ani para,

  • łatwo go utrzymać w czystości – urządzenie można myć w zmywarkach.

W szybkowarze niestety, podobnie jak w multicookerze nie można sprawdzić smaku i doprawić potrawy przed zakończeniem gotowania. Wszystkie produkty wkłada się do urządzenia na początku, przed zamknięciem pokrywy.

Wolnowar

Wolnowary służą z kolei do powolnego gotowania w niskiej temperaturze (zazwyczaj do 80 °C). W urządzeniu można przygotować dowolną potrawę. Wolnowar składa się z misy o pojemności od 3,5 do 6,5 litra i obudowy z elementem grzejnym. Zalet jest kilka:

  • zużywają niewiele prądu,

  • dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze potrawy zachowują składniki odżywcze,

  • potrawy są bardziej aromatyczne, delikatne i soczyste,

  • zapach, ani para nie wydobywają się z urządzenia podczas gotowania,

  • misy można myć także w zmywarkach,

  • pracujące urządzenie można zostawić bez kontroli na wiele godzin,

  • niektóre wolnowary posiadają funkcję podtrzymywania ciepła, przypiekania oraz panel sterowania i timer,

  • zajmują mało miejsca.

Aby dokładniej zapoznać się z możliwościami każdego urządzenia warto odwiedzić stronę multicookery i szybkowary – emag.pl, na której znajdziemy różne modele oferowane przez wielu uznanych producentów sprzętu AGD.

 

 

 


Dom

Rekuperacja, czyli wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, to nowoczesny system wymiany powietrza w budynkach. W przypadku wentylacji grawitacyjnej powietrze dostaje się do wnętrza przez nawiewniki, a usuwane jest kanałami wentylacyjnymi pod wpływem różnicy temperatur i ciśnień.
Lamele stalowe to element nowoczesnej stylizacji wnętrz. Łączą one w sobie wyjątkowy design i praktyczność.
W nowoczesnym wnętrzu każdy element ma znaczenie, a detale takie jak gniazdka i włączniki mogą podkreślić charakter pomieszczenia.
Dobór okien do nowej lub modernizowanej nieruchomości to inwestycja, która wpływa na wygląd domu, komfort i bezpieczeństwo lokatorów oraz oszczędność energii.
Czy marzysz o cieple w domu, które nie generuje wysokich rachunków? Zastanawiasz się, jak połączyć wygodę, oszczędność i nowoczesność w jednym urządzeniu?
Instalacja fotowoltaiczna wytwarza energię elektryczną ze słońca. W słoneczne dni często produkuje jej więcej, niż wynosi aktualne zapotrzebowanie na energię elektryczną. Wówczas powstaje nadwyżka, która trafia do sieci energetycznej. Później następuje etap rozliczenia zgodnie z systemem, do któreg…
Wysokie ceny energii i szybkie tempo transformacji klimatycznej sprawiają, że ubezpieczenie farmy fotowoltaicznej staje się dziś dla dewelopera OZE równie ważne jak gwarancja przyłączeniowa czy umowa serwisowa typu O&M.