Co trudnego jest w wyborze patelni? – mógłby ktoś zapytać. Tymczasem wbrew pozorom wybór odpowiedniej patelni nie jest wcale taki prosty. Z kolei patelnia patelni nie równa.
Co to jest patelnia i do czego służy, chyba każdy wie. Lecz nie każdy wie jak wybrać dobrą patelnię i jaka będzie akurat nam potrzebna. Kiedyś patelnia była jedna, teraz jak we wszystkich urządzeniach kuchennych, również w śród patelni nastąpiło mnóstwo innowacji. Mamy różne rodzaje patelni, używane do różnego rodzaju potraw.
Jaki rodzaj?
W pierwszej kolejności powinniśmy wyróżnić rodzaje patelni. Należą do nich:
- patelnia płytka, czyli inaczej zwana klasyczną. Ma niskie brzegi i płaski spód, jest to najpopularniejszy obecnie rodzaj patelni.
- patelnia głęboka. Ma o wiele wyższe brzegi niż patelnia klasyczna. Przystosowana jest do smażenia większej ilości jedzenia.
- patelnia grillowa, swoim wyglądem przypominająca grill, można na niej grillować potrawy bez użycia tłuszczów.
- patelnia do jajek, posiada specjalne wgłębienia, ułatwiająca smażenie jajek sadzonych.
- patelnia do naleśników, ma płaski spód, jest szeroka i ma bardzo niskie brzegi, chodzi o to aby było łatwo smażyć naleśniki,
- patelnia do ryb, jest kształtem przystosowana do smażenia ryb
Istnieje także patelnia elektryczna. Nie jest ona zbyt popularna. Do takiej patelni nie potrzeba nam kuchenki, gdyż podłącza się ją bezpośrednio do prądu.
Jak to jest zrobione?
Różne patelnie produkowane są z różnych materiałów. Wyróżnić możemy patelnie zrobione ze:
- stali – jest to bardzo trwała patelnia, odporna na zarysowania.
- miedzi – te patelnie to rarytas, produkowane są dość rzadko i zazwyczaj są używane przez profesjonalistów. Są one oczywiście dość drogie.
- aluminium – materiał ten bardzo szybko się nagrzewa, ale równie szybko traci swoją temperaturę.
- żeliwo – patelnie żeliwne to patelnie dobrej jakości, świetnie się na nich smaży, rozgrzewają się do wysokich temperatur i dobrze utrzymują ciepło.
- tytan – patelnie tytanowe to patelnie wysokiej jakości, mało rozpowszechnione na naszym rynku, należą do produktów dość drogich.
Patelnie możemy podzielić także ze względu na materiał jakim są pokryte. Najpopularniejszy jest chyba teflon, większość patelni jest nim pokryta. Teflon umożliwia smażenie bez tłuszczu, zapobiega przywieraniu, ale ma jedną wadę szybko ulega zarysowaniom. Dlatego przy smażeniu nie używamy metalowych sztućców, jedynie drewniane. Kolejnym rodzajem powłoki jest powłoka tytanowa. Świetnie zapobiega przywieraniu jedzenia do patelni. Istnieje także dobrze już w Polsce znana powłoka ceramiczna, która jest trwała i zapewnia komfort smażenia. Jest także stosowana powłoka marmurowa jest wyjątkowa twarda i odporna na zarysowania. To jaką patelnię wybierzemy zależy w dużej mierze od tego do czego będziemy jej używać, co lubimy gotować i ile miejsca mamy w kuchni. Jeśli nasza kuchnia jest duża możemy pozwolić sobie na różne patelnie. Jeśli nie mamy miejsca lepiej zakupić patelnię uniwersalną skeppshult.