Zabezpieczenie przed szkodnikami
Jak skutecznie walczyć ze szkodnikami? To tylko z pozoru może wydawać się proste. Niektórzy nieproszeni goście potrafią być bardzo wymagającymi przeciwnikami, a areną zmagań będzie duże przedsiębiorstwo produkcyjne, posiadające ogromne magazyny żywności, sytuacja szybko może wymknąć się spod kontroli.
Czy istnieje skuteczne zabezpieczenie przed szkodnikami?
Z pewnością nie ma złotego środka, który ochroniłby nas, lub naszą firmę przed wszelkim możliwym złem. Na początku warto dobrze poznać rywala. Jakie są najczęstsze szkodniki w polskich firmach? Podobnie jak w przypadku gospodarstw domowych, chodzi tu głównie o karaluchy, owady latające – szerszenie, osy czy komary. Ale niepożądane stworzenia to także myszy czy szczury a nawet roztocza. Wiele zależy od tego z jakim środowiskiem mamy do czynienia. Jedne zwierzątka wybiorą ciemne, suche zakamarki magazynów, z kolei inne będą szukać takich miejsc jak hala rozbioru mięsa czy chłodnia.
Oczywiście, firmy działające w szczególnych branżach – tych mających związek z żywnością – muszą stosować szereg środków bezpieczeństwa, aby niemal do zera zminimalizować ryzyko skolonizowania zakładu.
Zapobieganie lepsze niż walka
Na rynku istnieją wyspecjalizowane firmy, które pomagają przedsiębiorstwom w przeprowadzeniu specjalnego audytu zagrożeń. Chodzi o sprawdzenie podatności zakładu na możliwość wtargnięcia szkodników. Taki audyt to także sposób weryfikacji, czy wdrożone już działania są skuteczne.
Skąd w ogóle wiadomo, jak walczyć ze szkodnikami o mikroskopijnych rozmiarach, w zakładach wielkości kilku boisk piłkarskich? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia metoda i zebranie informacji. To, dlatego prowadzi się m.in. obserwacje szkodników, określa potencjalne terytoria, które mogą opanować. Tworzy się plan budynku i instaluje urządzenia monitorujące. Taka obserwacja w czasie rzeczywistym pozwala mieć pełnię wiedzy o rozwoju sytuacji. Całości dopełnia szkolenie personelu i nauka prawidłowych nawyków. Czasem małe niedopatrzenie i błąd ludzki, może zniweczyć trud wielu osób.
Profesjonalne zabezpieczenie przed szkodnikami
Profilaktyka, to także wdrażanie w firmie procesów i systemów z zakresu higieny i bezpieczeństwa. Kluczowe jest skrupulatne prowadzenie dokumentacji, opracowywanie instrukcji utrzymywania pomieszczeń i mechanizmów kontroli.
Zgodnie z obowiązującym prawem, firmy działające w sektorze spożywczym i farmaceutycznym muszą wdrożyć system HACCAP, który jest zbiorem szczegółowych wytycznych związanych z zabezpieczaniem przed szkodnikami https://protect24h.pl/dla-firm/zabezpieczenie-obiektu-przed-szkodnikami/. Warto wiedzieć, że systemu tego nie da się wdrożyć „od ręki”. To złożony proces, a firma, która chce go przejść, musi wykonać szereg działań przygotowawczych, nazywanych dobrymi praktykami higienicznymi.
W profesjonalnej firmie, ewentualne pojawienie się szkodników jest natychmiastowo sygnalizowane, a uruchomione procedury, które opracowane są z wyprzedzeniem, pozwalają na szybką eliminację zagrożenia.