W czym pić herbatę, a w czym kawę?

Herbata i kawa to jedne z najchętniej wybieranych napoi. Towarzyszą nam niemal każdego dnia, są nieodłącznym elementem spotkań z przyjaciółką. Herbata rozgrzeje w chłodny, zimowy dzień. Z kolei kawa pobudzi nas do działania. W czym pić herbatę, a w czym kawę, aby wydobyć aromat? Jakie kubki do herbaty i kawy wybrać?
W czym pić herbatę?
Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów herbat, począwszy od klasycznej — czarnej, po czerwoną, zieloną i białą. Każda z nich stanowi źródło cennych składników, które wykazują korzystne działanie dla naszego zdrowia. Przykładowo, biała herbata działa przeciwnowotworowo, a także wspomaga układ krążenia. Z kolei czerwona jest idealna dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ponadto, obniża cholesterol, działa przeciwzapalnie, a także chroni przed próchnicą. Wyjątkowe właściwości posiada również herbata zielona, która przyśpiesza przemianę materii. Zawiera kofeinę, polifenole, katechiny. Ma pozytywny wpływ na pracę wątroby, działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Na rynku nie brakuje herbat owocowych. W czym pić herbatę, aby wydobyć jej aromat?
Co ciekawe, na oficjalnych spotkaniach, herbata podawana jest w filiżance ze spodkiem. Filiżanka rozszerza się ku górze, dzięki czemu wydobywa się pełnia aromatu z herbacianego naparu. Z kolei na co dzień, gdy siadamy wieczorem na wygodnym fotelu z książką w ręku, możemy pić herbatę w kubku. Oferta jest tak różnorodna, że możemy przebierać. Do wyboru mamy klasyczne, proste kubki do kawy lub herbaty, a także modele ozdobne, które zachwycają niebanalnym designem, a także w różnym kształcie np. bałwanka, serca.
W czym pić kawę?
Kawa to napój, który nie tylko smakuje, ale również ma korzystny wpływ na nasze zdolności intelektualne. Zawarta w niej kofeina przede wszystkim wspomaga koncentrację oraz zwiększa pamięć. Jednak to nie wszystko! Regularne spożywanie kawy, a dokładnie kofeiny, teobrominy i teofiliny, zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera oraz choroby Parkinsona.
Kawę, podobnie jak herbatę podaje się w filiżankach ze spodkiem w biurze oraz oficjalnych spotkaniach. Filiżanka nieco różni się od tej, do której nalewa się herbatę. Kształt i pojemność zależą od rodzaju kawy. Intensywne espresso wymaga malutkiej filiżanki i pojemności do 100 ml. Z kolei do cappuccino zarezerwowana jest filiżanka o pojemności 200-250 ml z szerszą górą. Natomiast caffe latte podaje się wysokiej szklance. W domu z powodzeniem możesz sięgnąć po kubki do kawy i herbaty.
Jak patrzyć herbatę i kawę?
Niezależnie od tego, czy pijemy herbatę, czy kawę, to oba napoje należy najpierw zaparzyć. Służy do tego zwykły zaparzacz albo ekspres do kawy, a wybór jednego z tych dwóch gadżetów to już kwestia indywidualnych upodobań, choć zaparzacz zawsze warto mieć w kuchennej półce.
Herbatę zaleca się parzyć w szerokim dzbanku z sitkiem. Jego zaletą jest zatrzymanie fusów podczas nalewania napoju do filiżanki lub kubka. Podczas parzenia musimy pamiętać, aby nie parzyć herbaty zbyt długo, ponieważ będzie nieprzyjemna w smaku. Czarna herbata może mieć kontakt z gorącą wodą przez 4 minuty. Inaczej będzie gorzkawa.