fbpx

Do czego może nam się przydać blender? Poznaj 5 zastosowań, o których nie pomyślałeś!

Innowacyjne urządzenie wykorzystywane przede wszystkim do przygotowywania warzywnych kremów oraz przepysznych koktajli i smoothie zapewnia niesamowitą wygodę i zdecydowanie skraca czas przyrządzania. Kreatywne osoby, które lubią eksperymenty w kuchni, mogą jednak wykorzystywać blender na wiele innych ciekawych sposobów i z jego użyciem przyrządzać oryginalne i pyszne smakołyki!

Domowe masło orzechowe

Uwielbiasz masło orzechowe? Z pomocą blendera, który możesz znaleźć m.in. na: https://duka.com/pl/agd/blendery, w łatwy i szybki sposób przygotujesz je samodzielnie w domu. Wystarczy szklanka orzechów ziemnych, szczypta soli i oczywiście blender, najlepiej z ostrzem w kształcie litery „S”.  Wystarczy jedynie zblendować składniki, pamiętając jednak o robieniu krótkich przerw podczas tego procesu. Nawet najwyższej jakości urządzenie może się bowiem nagrzać przy tak trudnym zadaniu.

Lody z zamrożonych owoców

Lody stanowią nieodłączny element letnich miesięcy, dając przepyszne orzeźwienie małym i dużym smakoszom. Najlepiej smakują te wykonane samodzielnie i, wbrew powszechnej opinii, nie jest to trudne zadanie. Prostą wersję tego deseru stanowią lody z zamrożonych owoców, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przygotowując je, można dowolnie mieszać smaki, dodawać ulubione składniki i wybierać porcje, które nam odpowiadają. Ulubione owoce należy najpierw zostawić na całą noc w zamrażalce. Warto je uprzednio pokroić na mniejsze kawałki, co ułatwi ich blendowanie. Następnego dnia wystarczy zmiksować je blenderem, przełożyć do pojemniczków i znów schłodzić.

Maseczka do twarzy, czyli blender nie tylko w kuchni

O doskonałym działaniu płatków owsianych na skórę mówi się od dłuższego czasu. Kwestię tę porusza m.in. wiele portali oraz blogerek. Można je wykorzystać przykładowo do przygotowania maseczki do twarzy. Aby masa była jednolicie gładka, niezbędne będzie użycie blendera. Płatki owsiane należy przygotować według przepisu, zmiksować i ostudzić. Tak przygotowana maseczka jest gotowa do nałożenia.

Pyszne i aromatyczne pesto

Szybkie w wykonaniu jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Potrzebny będzie blender i tradycyjne składniki na pesto: świeża bazylia, sok z cytryny, czosnek, parmezan, orzechy, nasiona, przyprawy. Wszystkie produkty należy wrzucić do miseczki i zmiksować na gładką masę. W ten sposób otrzymujemy domowe pesto, gotowe w zaledwie parę minut.

Kolorowe, lodowe drinki

Skruszenie lodu przy pomocy blendera sprawi, że drinki będą wyjątkowo chłodne i orzeźwiające. Aby efekt był lepszy, kostki lodu warto przygotować z różnokolorowych soków i napojów. Dzięki temu nie rozwodnią one koktajli i będą ciekawie prezentować się w kieliszkach.