fbpx

Szklanki do kawy - przeżytek czy nowoczesny trend?

Kawa towarzyszy nam na co dzień. Pijamy ją zarówno w domu, jak i w pracy. Aby móc jednak w pełni docenić jej smak i aromat, warto zadbać również o idealny sposób podania.

Kawa - jak podawać ją elegancko?

Podając kawę, trzeba pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach kawowego savoir-vivre'u.

  1. Najważniejsze: najpierw kawę podajemy gościom. Jeśli jest ich kilku, najlepiej kierować się wiekiem lub - w przypadku spotkań biznesowych - stopniem ważności gościa.
  2. Kawę serwujemy prawą ręką, z prawej strony gościa, o ile oczywiście mamy na tyle przestrzeni.
  3. Filiżanka lub szklanka powinny być podawane na spodeczku, na nim również kładziemy małą łyżeczkę - skierowaną uchwytem do gościa.
  4. Mleko podawane do kawy powinno mieć temperaturę pokojową (nie zimne!) lub być lekko przygrzane. Mlecznik lub dzbanuszek też warto zagrzać przed wlaniem do niego mleka.

W jakich szklankach lub filiżankach podawać kawę?

Dobrze: wiemy już jak podawać kawę, ale nie wiemy w czym. Pierwszym naczyniem, które nasuwa się na myśl jest porcelanowa filiżanka. Ewentualnie, w domowym zaciszu - kubek. A jak naprawdę powinno się podawać kawę? Co do zasady, jest to zależne od rodzaju napoju. Zasady zasadami, a trendy mówią wprost: elegancko i z klasą kawę podajemy... w szkle! Na pewno części z nas szklanki na kawę kojarzą się z metalowymi osłonkami, czasami PRL-u i czarną kawą parzoną. Dziś jednak szkło powraca do kawowych łask w nowej odsłonie.

Jaką kawę podaje się w szklankach?

Przezroczyste szklanki pozwalają wyeksponować czarny napar, który już swoim wyglądem ma pobudzać do działania. Niemniej imponująco w szkle prezentują się kawy warstwowe oraz z pianką lub bitą śmietaną.
W szklankach ZAWSZE podajemy następujące kawy: latte, latte macchiato, mrożoną (frappe, ice), mocha, kawę po wiedeńsku. Zresztą w szklankach można podawać każdy rodzaj kawy - ważne jest jednak właściwe dopasowanie naczyń!

Jak dobrać szklankę do rodzaju kawy?

Szklanka do kawy? W czym elegancko podać kawę? Już podpowiadamy!

  • Espresso należy podawać w małych szklaneczkach o cylindrycznym kształcie, o maksymalnej pojemności 90 ml. Samej kawy jest znacznie mniej (ok. 30 ml).
  • W takich samych szklaneczkach podajemy ristretto, mimo że napoju jest o połowę mniej (ok. 15 ml).
  • Lungo jest również podobne do espresso pod względem procesu parzenia, ale kawy jest tym razem więcej. Ok. 60 ml napoju podajemy więc także w podobnych, lecz i większych szklankach.
  • Cappuccino powinno być podawane w szklance o kształcie filiżanki, z wybrzuszonymi ściankami, o pojemności ok. 200 ml. To samo naczynie sprawdzi się w przypadku kawy po wiedeńsku.
  • Latte i latte macchiato to kawy warstwowe i bardzo efektowne - dlatego idealne są dla nich wysokie szklanki o pojemności ok. 250 ml. Dodatkowo naczynia na latte macchiato najczęściej mają uszko i lekko rozszerzają się ku górze.
  • Nieco mniejsze szklanki (ok. 200 ml) o podobnym kształcie są przeznaczone na mochę i flat white. Można w nich także serwować kawę w wersji americano.
  • Frappe potrzebuje dużej szklanki - oprócz kawy muszą się w niej zmieścić zimne mleko, gałka (lub dwie!) lodów waniliowych oraz bita śmietana. Naczynie może mieć kształt pucharku.
  • Natomiast kawę po irlandzku podawać można na różne sposoby: w wysokich szklankach, w szklankach do whisky lub... szklankach do piwa. W każdej z nich na pewno będzie smakować wyśmienicie!

Szklanek na dowolny rodzaj kawy szukaj na pucharydeserowe.pl.