Przydatne sprzęty i akcesoria w każdej kuchni

W każdej kuchni powinno znaleźć się kilka ważnych urządzeń i przyborów usprawniających gotowanie, przygotowywanie napojów i obchodzenie się z gorącymi powierzchniami. Niektóre sprzęty to absolutne minimum – bez nich urządzane pomieszczenie nie będzie odgrywać swojej kluczowej roli. Co koniecznie powinno znaleźć się w kuchni, by okazała się ona w pełni funkcjonalna?
Większe sprzęty AGD
Niezbędnymi elementami wyposażenia przestrzeni przeznaczonej do przygotowywania posiłków i przechowywania żywności są kuchenka i lodówka. Bez nich w zasadzie trudno nazwać dane pomieszczenie kuchnią. Oprócz wspomnianych urządzeń ważny jest również piekarnik, pozwalający na pieczenie ciast, mięs i innych specjałów. Z kolei zmywarka to sprzęt przydatny, choć opcjonalny – jej obecność zależy przede wszystkim od przyzwyczajeń domowników.
Czajnik
Bez tak podstawowego urządzenia, jak czajnik niemożliwe byłoby szybkie przygotowanie porannej kawy lub herbaty. Także wiele innych napojów czy produktów wymaga zalania wrzątkiem, dlatego sprzęt do podgrzewania wody okazuje się wyjątkowo potrzebny.
Można wybierać modele elektryczne lub tradycyjne, używane na kuchenkach gazowych. Pierwszy wariant podgrzewa wodę znacznie szybciej. Na uwagę zasługuje czajnik elektryczny Smeg – sprzęt niezawodny, trwały i niebywale praktyczny. Producent zastosował w nim rozwiązania dodatkowo zwiększające wygodę użytkowania – chromowany dzióbek zapobiegający kapaniu, dzięki któremu można bezpiecznie nalewać wrzątek, nie ryzykując poparzenia, podwójny wskaźnik poziomu wody, duży, poręczny uchwyt oraz obrotową podstawę pozwalającą szybko i łatwo odstawić urządzenie na miejsce. Czajniki Smeg możesz znaleźć na stronie https://agusto.pl/595-czajniki. Miłośnicy herbat z pewnością docenią modele z regulacją temperatury podgrzewania wody, dzięki którym uda się przygotować idealny napar, zgodnie z zaleceniami zaparzania konkretnej odmiany.
Podstawowe noże kuchenne
Niezbędnikiem ułatwiającym gotowanie jest zestaw trzech noży, składający się z noża szefa kuchni, nożyka do obierania i cięcia drobnych produktów oraz noża do krojenia chleba, który można rozpoznać po charakterystycznych ząbkach. Z czasem warto rozszerzyć komplet o kolejne narzędzia, jednak w wymienione wyżej przybory lepiej wyposażyć się jak najszybciej. Używanie noży wymaga też posiadania deski do krojenia – najwygodniejsze do prowadzenia stalowego narzędzia i utrzymania jego ostrości okaże się akcesorium wykonane z drewna.
Najważniejsze garnki
W kuchni przydadzą się trzy podstawowe garnki: mały o pojemności 1 litra, średni 2-3,5 litrowy i duży 5-litrowy. Najtrwalsze okażą się modele wykonane ze stali.
Durszlak
Oprócz wyżej opisanych sprzętów warto kupić też durszlak, szczególnie jeśli często jada się potrawy z makaronem. Akcesorium na jednak znacznie więcej funkcji – można używać go do płukania produktów i odsączania niektórych składników.
Sprzętami potrzebnymi w każdej kuchni są lodówka, kuchenka, piekarnik oraz czajnik. Ponadto warto skompletować zestaw najważniejszych noży i garnków, a także zaopatrzyć się w deskę do krojenia i durszlak. W przypadku urządzeń do podgrzewania wody najlepiej wybierać modele elektryczne, takie jak poręczny i wydajny czajnik Smeg. Wszystkie wymienione urządzenia i narzędzia decydują o charakterze i przeznaczeniu kuchni – bez nich pomieszczenie traci swoją funkcjonalność.