458 głosów od mandatu poselskiego dla drugiego oborniczanina
Nawet nie 500 głosów zabrakło Michałowi Zielińskiemu do zdobycia mandatu poselskiego.
Niezwykle emocjonująca była walka o ostatni 9 mandat poselski w okręgu nr 38. Już w nocy z niedzieli na poniedziałek informowaliśmy o rozdanych 8 mandatach. Wg naszych analiz ten jeden mógł trafić do jednego z trzech komitetów: PiS, KO lub SLD. Napływające rano wyniki spowodowały, że PSL wyprzedził Sojusz Lewicy Dekomratycznej. Ludowcy wraz z Kukizem 15 nazbierali mimo to zbyt mało głosów, aby otrzymć drugi mandat. Przypominamy, że posłem został Krzysztof Paszyk. W tej sytuacji ostatni mandat trafiał w ręce PiS-u.
Najlepsze wyniki poparcia na liście komitetu PiS osiągnęli: Krzysztof Czarnecki, Marcin Porzucek i Marta Kubiak. Do ostatniej chwili trwała rywalizacja o ostatni czwarty mandat. Przed spływem ostatnich wyników z miasta Piła z mandatu mógł się cieszyć Michał Zieliński. Ostatnie protokoły wniosły jednak w tym wyścigu jedną zasadniczą zmianę. Na 4 pozycję wyszedł Grzegorz Piechowiak i to on został posłem.
Michał Zieliński stracił do Piechowiaka 458 głosów. To bardzo niewiele. Nie zmienia to faktu, że Zieliński nie będzie posłem.
Lista najlepszych wyników z KW PiS w okregu nr 38:
1 - CZARNECKI Krzysztof Władysław -38 116
2 - KUBIAK Marta Ryszarda - 13 191
3 - PIECHOWIAK Grzegorz -9 232
4 - PORZUCEK Marcin Bartosz - 27 077
5 - ZIELIŃSKI Michał Witold - 8 774
6 - BANAŚ Dorota - 8 716
Dlaczego Michał Zieliński nie zdobył mandatu? Czego zabrakło? Zapraszamy na naszą czwartkową analizę.