10 konkurs gastronomiczny w Objezierzu
W dniu 13.12.2013 w Zespole Szkół w Objezierzu odbył się jubileuszowy, dziesiąty konkurs gastronomiczny. Udział wzięli uczniowie siedmiu szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski.
Pracę uczniów nadzorowali, oraz oceniali wybitni kucharze poznańskich restauracji pod przewodnictwem Mieczysława Wciórki .
Czas zaproszonym gościom umilał występ młodzieży szkolnej z klasy II Technikum Rolniczego.
W kategorii „Zakąski z ryb” zwyciężyła Magdalena Lipka potrawą „Gravlax z blinami w towarzystwie sosu jabłkowo – chrzanowego” – uczennica Zespołu Szkół w Objezierzu, zaś w kategorii „Deser z dodatkiem maku” – Beata Miśkiewicz z Zespołu Szkół im. H. Kołłątaja w Szamotułach.
Konkurs mógł się odbyć dzięki hojności sponsorów – Restauracji Millenium, Gospodarstwu rybackiemu Objezierzu, firmom” Monter” i „Edano”, Panu Wiesławowi Bartkowiakowi, oraz Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Obornikach, a także wsparciu ze strony Urzędu Miejskiego w Obornikach i Nadleśnictwa Oborniki.
Była to wspaniała przygoda dla młodych adeptów sztuki kucharskiej, a także promocja dla szkoły, która dzięki ciężkiej pracy uczniów i opiekunów a także dyrekcji buduje swój prestiż, dzięki czemu młodzież coraz chętniej wybiera tę szkołę jako kolejny etap swojej edukacji.