XVI Konkurs Gastronomiczny w Objezierzu
 
28 listopada 2019 r. odbył się w Zespole Szkół w Objezierzu XVI Konkurs Gastronomiczny w dwóch kategoriach: pasztety z warzyw i desery z wykorzystaniem warzyw.
Do rywalizacji przystąpili przedstawiciele:
 1. Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu
 2. Zespołu Szkół im. E. Szczanieckiej w Pniewach
 3. Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. J. Korczaka w Poznaniu
 4. Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
 5. Zespołu Szkół im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Murowanej Goślinie
 6. Zespołu Szkół im A. Mickiewicza w Objezierzu
Celem konkursu jest rozwijanie wśród młodzieży szkół o profilu gastronomicznym zamiłowania do zawodu, podnoszenie umiejętności zawodowych, kultury zawodowej oraz poszukiwanie młodych talentów.
Prace uczniów były oceniane przez profesjonalne jury w składzie: 
Mieczysław Wciórka – obecnie szef produkcji w firmie Kuchnia Polki, wieloletni szef kuchni w Hotelu Mercury i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu
Marcin Hajnce – szef kuchni hotelu Mercure w Poznaniu 
Monika Jagodzińska – manager hotelu Sheraton w Poznaniu
Jury oceniało nie tylko smak potraw, ale również sposób podania, wykonanie, kompozycje smakowe oraz zastosowane techniki. 
 Uczniowie stanęli na wysokości zadania i przygotowali wyjątkowe potrawy. Tylko niewielkie różnice pozwoliły na wyłonienie zwycięzców.
W kategorii zakąski zwyciężyli: 
 I miejsce: 
Jakub Kuźma z Zespołu Szkół Spożywczych w Poznaniu za „Pasztet z czerwonej ciecierzycy z chipsami z obierek, z olejem i majonezem z kolendry na grzankach” 
 II miejsce: 
Maja Karaś z ZS w Objezierzu za „Pasztet pieczeniowy z warzyw z galaretką porzeczkową” (opiekun p. Małgorzata Kubiak) 
 III miejsce: 
Wiktoria Płóciennik z ZS w Swarzędzu za „Pasztet z suszonych pomidorów na sianie z pora z konfiturą oliwkową”
Wyróżnienie otrzymał: 
Patryk Mysiura z ZS w Pniewach za „Pasztet z ciecierzycy, puree dyniowo-jabłkowe i sos na bazie wina”
W kategorii desery zwyciężyli: 
 I miejsce: 
Adrianna Staśkiewicz z Zespołu Szkół Spożywczych w Poznaniu za „Tartaletkę z kremem szpinakowym i serkiem mascarpone, z żelkiem z mango i lodami” 
 II miejsce: 
Laura Cichacka z ZS w Objezierzu za „Ciasto buraczane w cytrynowo – karmelowym niebie” (opiekun p. Małgorzata Ewertowska) 
Karolina Kaczmarek z ZS w Pniewach za „Koperkowy sernik na sosie z dyni i mango”
Wyróżnienie otrzymała: 
Adrianna Olejniczak z ZS w Swarzędzu za „Brownie buraczane na kruszonce szpinakowej z żelką malinową”
Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniałą rywalizację. Znakomitą oprawę konkursu oraz atrakcyjne nagrody jak co roku zapewnili sponsorzy.
Wielką atrakcją tegorocznego konkursu był profesjonalny pokaz przygotowania sushi, połączony z degustacją, przeprowadzony przez właściciela Master Sushi Bar w Szamotułach Karola Maciałka. 
 Serdecznie dziękujemy za spektakularne widowisko i niesamowite wrażenia smakowe.
fot. oborniki.pl
 
 
 
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
