Przejdź do głównej treści

XVI Konkurs Gastronomiczny w Objezierzu

| um oborniki, zs objezierze | Edukacja

28 listopada 2019 r. odbył się w Zespole Szkół w Objezierzu XVI Konkurs Gastronomiczny w dwóch kategoriach: pasztety z warzyw i desery z wykorzystaniem warzyw.

Do rywalizacji przystąpili przedstawiciele:
1. Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu
2. Zespołu Szkół im. E. Szczanieckiej w Pniewach
3. Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. J. Korczaka w Poznaniu
4. Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu
5. Zespołu Szkół im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Murowanej Goślinie
6. Zespołu Szkół im A. Mickiewicza w Objezierzu

Celem konkursu jest rozwijanie wśród młodzieży szkół o profilu gastronomicznym zamiłowania do zawodu, podnoszenie umiejętności zawodowych, kultury zawodowej oraz poszukiwanie młodych talentów.

Prace uczniów były oceniane przez profesjonalne jury w składzie:
Mieczysław Wciórka – obecnie szef produkcji w firmie Kuchnia Polki, wieloletni szef kuchni w Hotelu Mercury i przewodniczący komisji kwalifikacyjnej w zawodzie kucharz przy Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu
Marcin Hajnce – szef kuchni hotelu Mercure w Poznaniu
Monika Jagodzińska – manager hotelu Sheraton w Poznaniu

Jury oceniało nie tylko smak potraw, ale również sposób podania, wykonanie, kompozycje smakowe oraz zastosowane techniki.
Uczniowie stanęli na wysokości zadania i przygotowali wyjątkowe potrawy. Tylko niewielkie różnice pozwoliły na wyłonienie zwycięzców.

W kategorii zakąski zwyciężyli:
I miejsce:
Jakub Kuźma z Zespołu Szkół Spożywczych w Poznaniu za „Pasztet z czerwonej ciecierzycy z chipsami z obierek, z olejem i majonezem z kolendry na grzankach”
II miejsce:
Maja Karaś z ZS w Objezierzu za „Pasztet pieczeniowy z warzyw z galaretką porzeczkową” (opiekun p. Małgorzata Kubiak)
III miejsce:
Wiktoria Płóciennik z ZS w Swarzędzu za „Pasztet z suszonych pomidorów na sianie z pora z konfiturą oliwkową”

Wyróżnienie otrzymał:
Patryk Mysiura z ZS w Pniewach za „Pasztet z ciecierzycy, puree dyniowo-jabłkowe i sos na bazie wina”

W kategorii desery zwyciężyli:
I miejsce:
Adrianna Staśkiewicz z Zespołu Szkół Spożywczych w Poznaniu za „Tartaletkę z kremem szpinakowym i serkiem mascarpone, z żelkiem z mango i lodami”
II miejsce:
Laura Cichacka z ZS w Objezierzu za „Ciasto buraczane w cytrynowo – karmelowym niebie” (opiekun p. Małgorzata Ewertowska)
Karolina Kaczmarek z ZS w Pniewach za „Koperkowy sernik na sosie z dyni i mango”

Wyróżnienie otrzymała:
Adrianna Olejniczak z ZS w Swarzędzu za „Brownie buraczane na kruszonce szpinakowej z żelką malinową”

Zwycięzcom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspaniałą rywalizację.  Znakomitą oprawę konkursu oraz atrakcyjne nagrody jak co roku zapewnili sponsorzy.

Wielką atrakcją tegorocznego konkursu był profesjonalny pokaz przygotowania sushi, połączony z degustacją, przeprowadzony przez właściciela Master Sushi Bar w Szamotułach Karola Maciałka.
Serdecznie dziękujemy za spektakularne widowisko i niesamowite wrażenia smakowe.

fot. oborniki.pl

1 maja odszedł Zygmunt Dyczkowski. Przez 31lat kierował Szkołą Podstawową nr 3 im. Adama Mickiewicza w Obornikach.
Wszelkiego rodzaju organizacje muszą radzić sobie ze zmianami technologicznymi, które stawiają całe sektory na głowie. Powoduje to zmianę dynamiki rynku i zachowań konsumentów, a także globalne wahania gospodarcze i wpływy geopolityczne. W samym środku tych wszystkich zmian znajdują się specjaliści…
W poniedziałek uczniowie Zespołu Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Rogoźnie uczestniczyli w warsztatach poświęconych zaburzeniom ze spektrum autyzmu.
Poziom koncentracji młodzieży funkcjonującej w trybie multiscreeningu spada poniżej poziomu umożliwiającego efektywną naukę – wskazują eksperci NASK. Cyfrowe bodźce sprawiają, że mniejsza jest też zdolność do głębokiego przetwarzania informacji. By poradzić sobie z wyzwaniami, jakie wiążą się z roz…
Fotografia Elżbiety Dzikowskiej trafiła do Szkoły Podstawowej nr 4 im. UNICEF w Obornikach. W piątek odbyło się otwarcie wystawy.
Porozumienie między Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu i Zespół Szkół w Objezierzu to bardzo dobra informacja dla uczniów z naszego regionu. Współpraca z wyższa uczelnia podnosi prestiż szkoły z Objezierze.
Centralna Komisja Egzaminacyjna (CKE) modyfikuje sposób oceny jednego z zadań na egzaminie kończącym szkołę podstawową, polegającego na napisaniu m.in. zaproszenia, ogłoszenia lub rozprawki. Według komisji uczeń nie powinien mieć aż tak dużej swobody w formułowaniu argumentów podnoszonych w pracy -…