Oświadczenie Marszałka WW Marka Woźniaka (film)

Marszałek Województwa Wielopolskiego Marek Woźniak przesłał do naszej Redakcji komunikat prasowy.

W powiecie obornickim nadal jest głośno po wizycie polityków Prawa i Sprawiedliwość na dworcu kolejowym Oborniki WLKP. Sprawa jest komentowana przez wiele osób. Temat wizyty przedstawicieli na obornickim dworcu bulwersuje i dostarcza paliwa do wielu dyskusji. Na spotkanu pojawił się jednak Burmistrz Obornik Tomasz Szrama, co wywołało spore poruszenie wśród organizatorów spotkania. O powodzie pojawienia się w ostatniej chwili włodarza Obornik napiszemy w dniu jutrzejszym.

Poniżej prezentujemy komunikat prasowy nadesłany do naszej Redakcji przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego Marka Woźniaka. Pod tekstem znajduje się nagrana konferencja z dworca kolejowego.

Komunikat prasowy

z dnia 5 października 2018 roku

W związku z dzisiejszym „wydarzeniem poświęconym inwestycjom kolejowym Grupy PKP w Wielkopolsce i Poznaniu”, jak brzmi zapowiedź prasowa wydarzenia obejmującego m.in. temat modernizacji linii kolejowej Poznań – Piła z udziałem Ministra Infrastruktury wraz jego zastępcą oraz m.in. Wojewody Wielkopolskiego oraz przedstawicielami Zarządu PKP SA zwracam Państwa uwagę na fakt, że fotografowanie się polityków PiS na tle inwestycji inicjowanych i finansowanych przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego stało się już złą praktyką.

Podobnie jak niezapraszanie przedstawicieli Samorządu Województwa Wielkopolskiego do udziału w takich spektakularnych przeglądach inwestycji, które nie miałyby szans realizacji, gdyby nie decyzje i środki finansowe, które pozostają w gestii władz samorządowych.

Jako marszałek Województwa Wielkopolskiego, ale także przedstawiciel Instytucji Zarządzającej Wielkopolskim Regionalnym Programem Operacyjnym 2014 – 2020 wyrażam ubolewanie, że to dzisiejsze spotkanie odbywa się w trybie kampanii wyborczej PiS. Przypomnę, że gdyby nie podpisana w dniu 21 kwietnia 2017 roku przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego umowa z PKP PLK SA na dofinansowanie kwotą 423 mln zł wartego blisko 615 mln projektu związanego z modernizacją linii kolejowej nr 354 Poznań Główny POD – Piła Główna, która jest naszą największą umową dotacyjną, nie mogłoby się dzisiaj odbyć spotkanie polityków PiS, którzy w świetle kamer ogłoszą „swój” kolejny sukces.

Przypomnę tylko, że PiS, pomimo szumnych zapowiedzi przed wyborami parlamentarnymi w 2015 roku dotyczących planów realizacji tego projektu w wersji dwutorowej, po wygranych wyborach tego tematu już nie podjął.

Gdyby nie nasza, Samorządu Województwa Wielkopolskiego determinacja, to zrealizowana inwestycja, hucznie dziś prezentowana na doraźne polityczne zapotrzebowanie przed wyborami samorządowymi, nie miałaby racji bytu.

Marek Woźniak,

Marszałek Województwa Wielkopolskiego